Svete sličice i stoljetni molitvenici iz vrijedne zbirke Ilije Maoduša

U župnoj crkvi sv. Mateja apostola i evanđeliste u Garčinu otvorena je sakralna izložba svetih sličica, stoljetnih molitvenika i povijesnih fotografija garčinske župe, koje je godinama prikupljao poznati Garčinac Ilija Maoduš, čuvar tradicijske baštine, novinar i publicist. Nakon otvorenja izložbe pod nazivom "Ususret Kristovom pashalnom otajstvu", u crkvi su "Gospin plač" pjevale članice KUD-a Vjekoslav Klaić iz Garčina.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 26.03.2018
Svete sličice i stoljetni molitvenici iz vrijedne zbirke Ilije Maoduša


 Ilija Maoduš počeo je skupljati svete sličice još u djetinjstvu. Godinama ih je prikupljao, čuvao od zuba vremena a kasnije je zbirku upotpunjavao i drugim sakralnim predmetima, ponajviše molitvenicima. Tako su u zbirci razne molitvene knjižice, devetnice Gospi i Srcu Isusovom, Ružariji, pjesmarice od kojih su neki stari i više od 150 godina. Tu su i dva vrijedna misala iz 18. stoljeća pisana na latinskom jeziku,, požutjelih i izgriženih stranica ali ipak dobro očuvana. 

Izložio je Ilija Maoduš više od 400 najrazličitijih sličica s likom Isusa kao Djeteta, raspetog, uskrslog Krista, Presvetog Srca Isusova, Njegove Majke Marije, Bezgrešna srca Marijina, svetoga Josipa, Svete nazaretske Obitelji, brojnih drugih svetaca, anđela.. "Sve te sličice maju povijesnu vrijednost, neke su stare i po sto godina, ali su jako kvalitetno tiskane i grafički oblikovane, s obzirom da u to vrijeme nije bilo ni računala ni programa za uređivanje fotografija", kaže Ilija Maoduš. 

 
Radostan je župnik vlč. Tomislav Karavidović što u župi Garčin ima još ljudi koji čuvaju ovakve sakralne predmete i žele prenijeti ovu baštinu na mlade naraštaje. "Ova je izložba Ilije Maoduša svojevrsni most koji spaja povijesnu baštinu naših predaka, znači jednu povijest sa sadašnjim trenutkom, u kojemu, dakle i danas živi tradicija vjere koju su nam oni prenijeli" istaknuo je župnik Tomislav. 
 
Nakon otvorenja izložbe, uslijedilo je pjevanje "Gospina plača - Muke Gospodina našega Isusukrsta i plač Blažene Djevice Marije Matere njegove". U cijelosti su ga otpjevale članice KUD-a Vjekoslav Klaić, i to na tradicijski način kako se ovaj napjev nekoć pjevao i molitveno razmatrao u župi Garčin.
 
 
 
Zadnje vijesti

Gabrijela Domenika Marijanović novo pojačanje za Boksački klub Brod

Šahovski klub Posavac iz Ruščice se pojačao za sezonu 2019.

Djevojke 2004. pobijedile na međunarodnom turniru u Zenici

FOTO GALERIJA

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu

Božićna bajka u Sibinju - jedna od najljepših adventskih priča ove zime