Svečano otvorena nova zgrada Inženjeringa Tvornice „Đuro Đaković“

Dovršena Aja Sofija, grof Nikola Zrinski postavljen za hrvatskog bana, rođen Louis Pasteur, rođen u Brodu slikar Ivan Domac, utemeljena je u Brodu podružnica Hrvatske narodne straže, iz Broda je izgnano 188 obitelji, osnovana je Svjetska banka sa sjedištem u Washingtonu, otkriven najveći ponor na svijetu

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 27.12.2014


 Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti građevina je u Carigradu (Istanbulu), koja je bila izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Bila je najveća crkva u Istočnom Rimskom odnosno Bizantskom carstvu. Aja Sofija je izgrađena u doba vladavine cara Justinijana, a dovršena je na današnji dan 537. godine. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. Crkva je bila posvećena Kristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka 55 metara, a promjer kupole iznosi joj 31 metar. Gradili su je arhitekt Antemije iz Trala i matematičar Izidor iz Mileta. Crkva je bila krunidbena crkva bizantskih careva. Nakon otomanske okupacije grada 1453. crkva je pretvorena u džamiju, a izvana su dodana četiri minareta. Pri osvajanju grada otomanski su vojnici u crkvi učinili pokolj građana koji su se onamo bili sklonili. Mozaici, koji su postojali u crkvi, prekriveni su vapnom. Aju Sofiju je 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk dao pretvoriti u muzej. U grčkom narodu i danas postoje legende o, za njega najvažnijoj, crkvi. Jedna je vezana za pokolj koji su izvršili otomanski vojnici nad narodom koji se sklonio u crkvu prilikom osvajanja grada. Vjeruje se da su pokolj i zarobljavanje izbjegla samo dva redovnika koji su se pred Osmanlijama popeli na galeriju crkve i ondje ušli u zid iz kojega će izaći kad grad opet bude kršćanski. Druga legenda kaže da se jednoga od posljednjih dana prije osvajanja grada cijeloga dana nije dizala gusta magla. Kad se predvečer napokon podigla, pojavila se misteriozna crvenkasta svjetlost. Ta se svjetlost penjala po kupoli crkve sve do križa na njenome vrhu. To je protumačeno da će se kršćanstvo kupati u krvi. Neki znanstvenici danas smatraju da je bila riječ o efektu koji je izazvala vulkanska erupcija. Podizanje crvene zrake do križa s kojeg je nestala, neki tumače i tako da je Duh Sveti napustio katedralu neposredno prije nego što je oskrnavljena.

Na današnji dan 1543. godine umro je njemački markgrof Georg od Brandenburg-Ansbacha. Imao je silno velike zemljišne posjede u Hrvatskoj i Slavoniji, koji su se prostirali kroz nekoliko županija. Markgrof je bio vrlo uglednog podrijetla. Naime, pripadao je slavnoj dinastiji Hohenzollern koja se tijekom vremena tako uzdigla da je postala najmoćnija obitelj u čitavoj Njemačkoj. Još je važnije da je markgrofova majka bila poljska princeza Sofija, sestra hrvatskog-ugarskog kralja Vladislava II. Jagelovića. Dakle, markgrof je po majci bio bliski rođak hrvatsko-ugarskog vladara i dobio je veliku moć na dvoru. U Hrvatskoj je svoje veze ojačao ženidbom s Beatricom Frankopan, kćeri poznatog hrvatskog kneza Bernardina Frankopana. Beatrica je bila udovica silno bogatog Ivaniša Korvina, nezakonitog sina slavnog hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Ona je od oca dobila u miraz znatne posjede, a kad joj je umro prvi suprug Ivaniš Korvin, naslijedila je i sva njegova vlastelinstva. Sve je to bogatstvo zapalo markgrofa, jer je Beatrica umrla samo godinu dana nakon udaje za njega. Markgrof je tako stekao ogromne posjede u Hrvatskoj i Slavoniji (u to doba to su još bili odvojeni pojmovi). Prema popisu koji nam je sačuvan iz 1513. godine, markgrof je u našim krajevima posjedovao čak 1052 seljačka dima (obračunska jedinica iz feudalnog vremena). Od toga je u Varaždinskoj županiji imao 653 dima (gotovo petina ukupnog feudalnog zemljišta u županiji). U Križevačkoj županiji imao je 264 dima, a u Zagrebačkoj još 135. Posjedovao je dvorac Medvedgrad iznad Zagreba s okolnim posjedom koji je sezao sve do međa slobodnog kraljevskog grada (budućeg Zagreba). U Zagorju je posjedovao Krapinu, Mali Tabor i još niz zemljišta, a najveći pojedinačni veleposjed bio mu je vjerojatno grad Varaždin s širom okolicom. Zanimljivo je da je makgrof bio jedan od prvih pristalica Martina Luthera, te time i jedan od prvih protestantskih plemića u Europi.

Grof Nikola Zrinski, hrvatski vojskovođa i ban, rodio se 1. svibnja 1620. u Čakovcu. Zajedno s mlađim bratom Petrom učio je humanističke znanosti u Grazu, a zatim retoričke znanosti u slovačkoj Trnavi. Nakon punoljetnosti braća su svoje posjede podijelila na jednake dijelove, zadržavši suvlasništvo u Čakovcu i Ozlju. Nikola je uglavnom boravio u Čakovcu i onda je uspostavio vrlo tijesne veze s mađarskim plemstvom. Svjestan svoje pripadnosti hrvatskome narodu, a kao ban služio se i hrvatskim jezikom, ipak je postao istaknuti mađarski pjesnik i prozni pisac. Godine 1646. sudjelovao je, na kraljev zahtjev, u završnim bitkama Tridesetogodišnjeg rata i bio za hrabrost odlikovan naslovom generala sviju hrvatskih četa. 27. prosinca 1647. postavljen je za hrvatskoga bana, a 14. siječnja 1649. ustoličen u Hrvatskome saboru. Nadajući se skorom ratu, 1661. izgradio je na utoku Mure u Dravu tvrđavu Novi Zrinj. Za rata se, od 1663. do 1664., istaknuo kad je kraj Osijeka spalio znameniti most cara Sulejmana Drugog Postao je središnjom osobom u uroti protiv austrijskog cara Leopolda Prvog, ali prije nego što je uspio razviti veću djelatnost smrtno je stradao od razjarenog vepra u lovu 18. studenoga 1664. kod Kuršeničkog luga u Međimurju. Ostalo je, međutim, zauvijek pitanje: Je li stradao baš od vepra?!

Na današnji dan 1822. rođen je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena – Louis Pasteur. Bio je jedan od osnivača mikrobiologije i suvremenog načina liječenja i sprečavanja bolesti. Po njemu se danas zove postupak pasterizacije – obrade namirnica koja sprečava njihovo kvarenje. Troje djece mu je umrlo od tifusa, što ga je vjerojatno motiviralo da se bavi uzročnicima zaraznih bolesti. Eksperimentalno je dokazao da fermentaciju i bolesti uzrokuju mikrobi, a da one ne nastaju spontano. Zalagao se da liječnici dezinficiraju ruke i opremu prije zahvata na pacijentima, što je do tada bila rijetkost. Pasteur je bio pobožan katolik i umro je dok su mu pričali pripovijest o sv. Vinku Paulskom, zaštitniku siromaha, kojeg je nastojao za života oponašati.

Na današnji dan 1831. isplovio je iz Engleske brod Beagle na ekspediciju koja će ga učiniti jednim od najpoznatijih brodova u povijesti. Kapetan Robert FitzRoy tražio je nekoga s naobrazbom iz prirodnih znanosti tko bi mu pravio društvo na putovanju. Izbor je pao na mladog Charlesa Darwina, koji je imao svega 22 godine i studirao je na Cambridgeu kako bi postao anglikanski svećenik. Putovanje koje je trebalo trajati dvije godine činilo se Darwinovom ocu kao gubitak vremena, no rođak ga je uspio nagovoriti da pusti Charlesa. Na kraju je putovanje potrajalo čak pet godina i Darwin je na njemu obišao cijeli svijet, pažljivo bilježeći svoja zapažanja. Zanimljivo je da je otac Darwinove majke bio Josiah Wedgwood, osnivač slavne tvornice porculana Wedgwood, koja je i danas među najpoznatijim britanskim proizvođačima posuđa. Charles Darwin oženio se svojom sestričnom Emmom Wedgwood, unukom istog Josiaha Wedgwooda i imali su desetoro djece.

1904. godine rođen je u Brodu na Savi slikar Ivan Domac, koji potječe iz obitelji koja je Slavoniji dala niz istaknutih ličnosti. Osnovnu školu polazio je kao dijete učitelja u Golubincima i Vrbanji, gimnaziju u Brodu. Njegov slikarski talent uočava i otkriva profesor crtanja na gimnaziji, veliki hrvatski slikar Jerolim Miše. Miše je zaslužan što je Domac prvu samostalnu izložbu imao u zgradi gimnazije u svojoj osamnaestoj godini, a drugu nepune dvije godine kasnije. Slikarstvo studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a profesori su mu Marino Tartaglia, Vladimir Becić i Ljubo Babić. Nakon završene Akademije službuje u Zagrebu, Čakovcu, Vinkovcima i Novoj Gradiški. U Novoj Gradiški stvorio je ciklus akvarela Slavča. Koji se ubraja u najviše domete hrvatske akvarelistike. Posljednje godine života provodi u Privlaci na djedovini. Umro je 17. siječnja 1975. U knjizi „Hrvatski slikar i kipari u Slavoniji i Srijemu“ Matko Peić kaže za Domca „…bio je majstor za umiranje i muku, za crkavanje bez grcaja, za izdisanje bez uzdaha, ali i za prkos krvi, raskalašenost nerva, divlju orgiju. Jednom riječju: potomak Đuke Begovića“. Dio njegova stvaralaštva mogao se prije rata vidjeti u vinkovačkoj Galeriji umjetnosti.   

U Londonu je 1904. godine održana praizvedba kazališne predstave Petar Pan Jamesa Matthewa Barriea.

1911. godine utemeljena je u Brodu podružnica Hrvatske narodne straže, organizacije „čiji je zadatak svuda stajati na braniku hrvatstva i hrvatske narodne misli“. Za predsjednika je izabran odvjetnik Zlatko Šafarić, za tajnika činovnik Stjepan Sekulić, za blagajnika brijač Aleksandar Holujević. Odbornici su bili Vjekoslav Tauchmann, građevinski poduzetnik i Marko Prpić, šeširdžija.

1919. godine Kraljevsko redarstveno povjerenstvo, temeljem banske naredbe, izgnalo je iz Broda 188 obitelji, kao državljane neprijateljskih država. Rok iseljavanja bio je tri dana.  

1924. godine mjesna organizacija Demokratske stranke u Brodu na Savi izabrala je za predsjednika Vladu Bobinca, za potpredsjednika dr. Vasilja Bigu, za tajnika dr. Vladu Kalembera. Za urednika glasila stranke – Brodskih novina – postavljen je, umjesto Vilka Baumeistera, dr. Kalember.

1942. godine osnovan je Savez pionira Jugoslavije.

1945. godine osnovano je Trgovačko poduzeće „Granap“ čiji je prvi direktor bio Rade Kern.

Svjetska banka sa sjedištem u Washingtonu osnovana je na današnji dan 1945. godine, isprva u svrhu financiranja obnove razorenih zemalja nakon Drugog svjetskog rata. Banka uključuje pet organizacija: Međunarodnu banku za obnovu i razvoj, Međunarodnu udrugu za razvoj, Međunarodnu financijsku korporaciju, Multilateralnu investicijsko-garancijsku agenciju i Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova. No, Svjetska banka često je na meti kritika: predbacuje joj se da prečesto financira velike projekte koji imaju loše posljedice za okoliš i stanovništvo. Osim toga, Svjetska banka vrši pritisak na vlade država koje koriste njezine kredite, na primjer da privatiziraju poduzeća u državnim vlasništvu. To često vodi do iskorištavanja lokalnog stanovništva i sirovina, a stanovnici tih zemalja (osim moćne elite) od Svjetske banke uglavnom nemaju koristi.

Koreja je 1945. podijeljena na dvije države (Sjevernu i Južnu).

Na današnji dan 1966. otkriven je u meksičkom gorju najveći špiljski ponor na svijetu. Nalazi se u planinskom kršovitom kraju, otprilike na pola puta između grada San Luis Potosi i luke Tampico na obali Meksičkog zaljeva. Ponor je nazvan „Sótano de las Golondrinas“ što na španjolskom znači otprilike „Lastavičja špilja“. Radi se o golemoj rupi u zemlji, dubokoj oko 370 metara. Načelno je oblik te rupe poput velike boce, širokog dna i užeg gornjeg dijela. Dimenzije poda špilje su otprilike 303x135 metara, a na površini zemlje sužava se u otvor kružnog oblika i promjera od oko 55 metara. Ponor „Sótano de las Golondrinas“ tako je prostran da bi se u njega lako mogao smjestiti čitav newyorški neboder „Chrysler Building“. U ponoru se može ostvariti najduži podzemni slobodni pad na svijetu (postoje i dublji ponori, čak i na našem Velebitu, ali nisu tako široki, ravni i prostrani). U ponor „Sótano de las Golondrinas“ slijetali su čak i baloni s ljudskom posadom, jer je gornji otvor dovoljno širok. Bio je popularna destinacija za base-jumping, ali se u novije vrijeme nastoji ograničiti tamošnji turizam, radi očuvanja zanimljive ptičje populacije koja obitava ponor i po kojoj je, uostalom, dobio i ime.

1968. godine dr. Savka Dabčević Kučar svečano je otvorila novu zgradu Inženjeringa Tvornice „Đuro Đaković“.

Australija je 1972. godine obustavila vojnu pomoć južnom Vijetnamu i time okončala učešće u Vijetnamskom ratu.

Novim ustavom u Španjolskoj 1978. uvedena je ustavna monarhija, a Juan Carlos I. zauzima mjesto Franca na čelu države (ponovno je uvedena demokracija nakon 40 godina).

Napad palestinskih gerilaca na zračne luke u Rimu i Beču dogodio se na današnji dan 1985. godine.

1989. godine položen je kamen-temeljac za novu sportsku dvoranu na Vijušu.

Na današnji dan 1991. godine nastavljeno je oslobađanje zapadne Slavonije, zajedničkim snagama HV-a i MUP-a, a pod kodnom akcijom zvanom „Orkan 91“. Oslobođena su jaka četnička uporišta u okolini Pakraca: Gavrinica, Japaga i dio Šeovice. Do večernjih sati hrvatske su postrojbe zauzele crtu obrane, dok su se četničke snage („Beli orlovi“), pripadnici tzv. JNA i TO, te srpski dragovoljci i četnici povukli na rezervne položaje. Važnost navedene akcije bilo je pomicanje crte bojišnice, koja je prije bila nedaleko od same Pakračke bolnice, te time na udaru neprijatelja. Mnogobrojniji i bolje naoružani neprijatelji, istog su dana (27. prosinca 1991. godine) izvršili jaki artiljerijski napad na Pakrac, Filipovac, Lipik, Prekopakru i Klisu. Unatoč tome, neprijatelj je potisnut, a za sljedeći dan pripremljeno daljnje čišćenje i oslobađanje područja pod neprijateljskom kontrolom. Konačni cilj bilo je zauzimanje koridora sve do Save, tj. granice s Bosnom. U navedenim sukobima bilo je gubitaka na obje strane. U mjestu Japaga, nedaleko od Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj - pripadnik Policijske postaje Koprivnica - Vinko Fijačko, rođen 9. ožujka 1969. godine u Koprivnici. Fijačko je živio u Koprivničkoj Reki gdje je i sahranjen nakon pogibije.

Kina i Kuba u Havani su 2000. potpisale protokol o jačanju vojne suradnje.

Rođeni na današnji dan su: Johannes Kepler, njemački astronom (1571.), njemačko-američka glumica i pjevačica Marlene Dietrich (1901.), Michel Piccoli, francuski glumac (1925.), hrvatski skladatelj Ivan Brkanović (1927.), Gerrard Depardieu, francuski glumac (1948.), hrvatski glumac Nenad Cvetko (1969.).

Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade