Svečano otvoren novoizgrađeni Vatrogasni dom

Svečano je ove subote, 22. travnja bilo u Donjim Andrijevcima: otvoren je novoizgrađeni Vatrogasni dom! Impozantan objekt kakvog nema ni u nekim većim gradovima, vrijedan je 3 milijuna i 346 tisuća kuna. Gradio se pune tri godine. A, andrijevački dobrovoljni vatrogasci su ga itekako zaslužili.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 22.04.2017
Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Andrijevci osnovano je davne 1925. godine i djeluje u kontinuiteti kako u naselju Donji Andrijevci  tako i u cijeloj općini od 1993. kao središnja vatrogasna postrojba. Andrijevački DVD je 2015.  godine svečano obilježilo 90. obljetnicu postojanja i humanog rada. 

 
Za izgradnju novog Vatrogasnog doma nešto više od 2 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja. Općina Donji Andrijevci izdvojila preostalih  milijun i 200 tisuća kuna iz ssvog proračuna i dijela proračuna koji izdvajaju za DVD. Nema sumnje, to je investicijski najznačajniji projekt u općini  u mandatu načelnika Tomislava Marijanovića.
Objekt novog Vatrogasnog doma nalazi se u Posavskoj ulici 24 C. U prizemlju je garaža za vatrogasna vozila, a na katu su moderno opremljene višenamjenske prostorije za društvena događanja. 
 
Osim novim domom, andrijevački DVD se može pohvaliti i novim vatrogasniim vozilima i opremom vrijednim  5 milijuna kuna."Što se tiče opremljenosti, vrlo smo zadovoljni, imamo dva potpuno nova vozila – jedno zapovjedno i jedan kombi za prijevoz vatrogasaca, plus veliko navalno vatrogasno vozilo koje smo kao rabljeno kupili 2013., ali u izuzetno dobrom stanju. Trenutačno nam nedostaje još deset kompleta osobne zaštitne opreme za izlazak na vatrogasne intervencije. A prioritet nam je da uskoro započnemo s edukacijom  djece od 6 do 12 godina i vatrogasne mladeži od 12 do 16 godina“, kaže Milan Šulter, predsjednik DVD-a Donji Andrijevci i predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko posavske županije. 
 
Na svečano otvorenje stigli su i vodeći ljudi Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Ante Sanader i načelnik Željko Popović. "U ovim izazovnim vremenima izgraditi ovakav jedan impozantan i impresivan Vatrogasni dom u jednoj maloj sredini zaista je vrijedno divljenja i čestitam domaćinima. Ovakav objekt poželio bi svaki veliki grad u Hrvatskoj", kazao je Ante Sanader. 
 
Značajnu ulogu u pripremi projekta imala je županijska Razvojna agencija CTR. U početku  na čelu s tadašnjim direktorom Draganom Jelićem, kasnije pomoćnikom u Ministarstvu  regionalnog razvoja, koji je zajedno s načelnikom Marijanovićem svečano presjekao vrpcu. Tom prigodom naglasio je kako su općinama i gradovima na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova za izgradnju društvene infratsrukture, uključujući i vatrogasnih domova. 
 
Novi andrijevački Vatrogasni dom prvi je na području Brodsko posavske županije izgrađen nakon Domovinskog rata. Svečani program upotpunjen je i otkrivanjem i kipa svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ispred samog vatrogasnog doma. Djelo je to umjetnika Dragutina Ciglara iz Korpivnice,  a njegovu izradu i postavljanje uz Općinu Donji Andrijevci financirala je zagrebačka tvrtka Vatropromet. Kip svetog Florijana blagoslovio je andrijevački župnik Josip Blumenšajn. Svečanost su svojim nastupom uveličali MPS Starotopoljani, ŽPS KUD-a Tomislav i domaći tamburaški sastav Mašta.

Zadnje vijesti

Pismo nadbiskupa Hranića o slavlju Velikoga tjedna i vazmenog trodnevlja

Virtualna akcija #GrančicaMira Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

Dvije novooboljele osobe od bolesti Covid-19, još jedan zdravstveni djelatnik pozitivan

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji