Svečano otvaranje obnovljenog glavnog gradskog trga u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 25. studenog

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.11.2019
Svečano otvaranje obnovljenog glavnog gradskog trga u Slavonskom Brodu
 1812. umro je u Brodu Marijan Lanosović, svećenik i znanstveni i kulturni djelatnik značajan za Hrvatsku i Slavoniju. Rođen je u Orubici 12. lipnja 1742. godine. U Brodu je službovao od 1806. godine do smrti. 

1858. u Brodu je otvorena brzojavna postaja. 

1877. iz Beča je u Brod stigla velika oltarna slika za crkvu Sv. Trojstva koja predstavlja prizor u kojem Sveto Trojstvo kruni presvetu djevicu. Sliku je naslikao prema starim izvorima slikar Buday za dva mjeseca. Postavili su je i uokvirili Donacijan Proupić, stolar i Luka Tomak. 

1884. rođen je izumitelj automobila Karl Benz. Napravio je prvi automobil u povijesti stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala male kotače.

1902. snijeg je zabijelio cijelu Posavinu. Nije prestajalo padati ni u narednim danima i tjednima sljedećeg mjeseca, potvrđujući narodnu poslovicu Sveta Kata snijeg na vrata, ako ga nema ona ga sprema. 

1907. na sv. Katu u Brodu se tradicionalno održavao najveći sajam u županiji. Tako Posavska Hrvatska „upozoruje općinstvo, da gradsko poglavarstvo zabranjuje stranim trgovcima prodavati robu na katarinskom  predvašaru i da to smiju samo domaći trgovci“. Inače, kao i uvijek priređena je velika Katarinska zabava u organizaciji brodske obrtničke mladeži. 

1945.   Osnovano građevinsko poduzeće „Izgradnja“ Slavonski Brod.

1948. osnovano je u Brodu Gradsko kazalište. Stalna amaterska kazališna grupa, pod tim nazivom formirana je zahvaljujući zauzimanju Josipa Miškovića, Ive Zrinaušića, Josipa Bosaka i drugih.

1952. rođen je u Sovićima (BiH) kirurg dr. Boro Grubišić. Od 1959. godine živi i školuje se u Slavonskom Brodu, a studira medicinu i specijalizira kirurgiju u Zagrebu. Posebice je zapažen kao ratni kirurg-traumatolog. Bio je i saborski zastupnik Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje u V. izbornoj jedinici od 11. siječnja 2008. godine. 

1963. pokopan  ubijeni američki predsjednik John Fitzgerald Kennedyja.

1990. U RO Montaža Đuro Đaković „buknuo“ je veliki požar pri čemu je izgorjelo skladište na dvije etaže, ukupne površine 4.000 m. Policijski stručnjaci su procijenili da je požar bio podmetnut i nažalost nikada nije do kraja rasvijetljen.

1991. u Domovinskom ratu ustrojen je Mješoviti protuoklopni artiljerijski  divizion.  Prvi zapovjednik bio je Zoran Ruškan, a potom Zdravko Ivanišević. U trenutku osnivanja divizion je  imao 152 borca, a pred demobilizaciju, u srpnju 1992. godine boraca je bilo 208. 

1992. Čehoslovačka je izglasala odluku o razdvajanju Češke i Slovačke.

1994.  Na blagdan Sv. Katarine, u Gornjem Slatiniku u  Brodsko posavskoj županiji, župnik župe Podcrkavlje velečasni Tomo Vlaović na svečanoj svetoj misi posvetio je obnovljenu crkvicu Sv. Kate. Sredstva za obnovu sakupljena su donacijom a  mještani Gornjeg Slatinika  dali su besplatnih 800 sati dobrovoljnog rada. Crkva Svete Kate u Gornjem Slatiniku sagrađena je 1870. godine, a obnovom je sačuvana za budućnost.

1995. U Vinkovcima proslavljena 100. obljetnica boravka i rada sestara Svetog križa. Koncelebriranu sv. Misu predvodio biskup msgr. Marin Srakić.

1998. umro je crkveni povjesničar Paškal Cvekan rođen u Ferdinandovcu 25. svibnja 1913. godine. Proučavao je arhivsko gradivo franjevačkih samostana i napisao tridesetak monografija o franjevačkim samostanima, između ostalih i o povijesti franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. 

2004. održana je svečana ceremonija otvaranja obnovljenog gradskog trga u Slavonskom Brodu.  Obnovljena površina trga je preko 10 400 kvadratnih metara. Pred trg i trg su popločani pločama svjetlijeg jablaničkog granita, bočne staze  i promenadni dio tamnijim jablaničkim kamenom a pješačke  staze  uz objekte granitnim trakama koje su postavljene umjesto prvobitno planiranih betonskih kockica. Ukupna vrijednost radova iznosila je 20.100.000 kuna. Radove je izvela slavonskobrodska tvrtka Poduzeće za ceste, dok je Grad Zagreb Slavonskom Brodu darovao  idejno rješenje uglednog  zagrebačkog arhitekta Milana Kranjca. 

2005.  Ivan Crljen načinio prvi turistički pothvat- etno dvorište u Podvinju za što je dobio i potporu Ministarstva mora, turizma, prometa i veza. Danas je Ivan Crljen  sa svojom „Bećarskom kućom“ i etno parkom nezaobilazna je  destinacija  brojnih gostiju iz cijele regije. 

Rođeni: Franjo Rački, hrvatski povjesničar i političar (1828.), hrvatski Franjo Bučar (1866.), Augusto Pinochet, čileanski diktator (1915.), hrvatski nogometaš i nogometni trener Frane Matošić (1918.), Ante Marković, hrvatski političar (1924.), hrvatski romanopisac, književnik Mirko Sabolović (1935.) Luka Jurčić, hrvatski glumac (1983.).

Umrli:   Marijan Lanosović, hrvatski prirodoslovac (1812.),  Gjuro Hanžek, hrvatski liječnik (1914.), George Best britanski nogometaš (2005.), Miroslav Šicel, hrvatski književni povjesničar (2011.), Fidel Kastro, kubanski revolucionar i državnik (2016.).

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji