Sve više poginulih na hrvatskim cestama

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, policija će tijekom svibnja i lipnja pojačano kontrolirati sudionike u prometu. Poseban će naglasak biti na “četiri glavne ubojice u prometu” - prebrzu vožnju, alkohol, korištenje mobitela i sigurnosnih pojaseva. Dodatno, kontrolirat će se i vozači mopeda i motocikala.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2018
Sve više poginulih na hrvatskim cestama


U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 80 osoba, što je 14,3 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada je u prometu poginulo 70 osoba. Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i prvih dana ovog mjeseca. Do 13. svibnja poginulo je 96 osoba, sedam osoba više nego na isti dan prošle godine kada je do navedenog datuma poginulo 89 osoba.

Kako navode u MUP-u, iz podataka o prometnim nesrećama vidljivo je da su ljudi najviše ginuli zbog vožnje pod utjecajem alkohola, brzine neprimjerene uvjetima na cestama, te naleta na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda te motocikala.

- U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. četiri glavne ubojice u prometu, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala - kažu iz policije. U provođenje pojačanih kontrola bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i sva raspoloživa tehnika, od alkometara, uređaja za kontrolu brzine do testera za droge.

Policajci će pojačano kontrolirati alkohol, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima, nepropisni prijevoz djece, ali i uporabu mobitela za vrijeme vožnje te korištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima. Akcija će se usmjeriti i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljaju neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i sve moguće druge prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Izvor: Glas Slavonije

Zadnje vijesti

U blizini Novog Topolja prometna nesreća s teško ozlijeđenim osobama

U Brodu održan Filmski festival

VIDEO Kristina Kegljen radi na novim sjajnim projektima

SPORT

Reorganizacija Futsala

Tri druge lige od jeseni 2019. godine

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici

Doživotni zavjeti sestre Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi

11. Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima, najbolja do sada