Sve više poginulih na hrvatskim cestama

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, policija će tijekom svibnja i lipnja pojačano kontrolirati sudionike u prometu. Poseban će naglasak biti na “četiri glavne ubojice u prometu” - prebrzu vožnju, alkohol, korištenje mobitela i sigurnosnih pojaseva. Dodatno, kontrolirat će se i vozači mopeda i motocikala.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2018
Sve više poginulih na hrvatskim cestama


U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 80 osoba, što je 14,3 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada je u prometu poginulo 70 osoba. Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i prvih dana ovog mjeseca. Do 13. svibnja poginulo je 96 osoba, sedam osoba više nego na isti dan prošle godine kada je do navedenog datuma poginulo 89 osoba.

Kako navode u MUP-u, iz podataka o prometnim nesrećama vidljivo je da su ljudi najviše ginuli zbog vožnje pod utjecajem alkohola, brzine neprimjerene uvjetima na cestama, te naleta na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda te motocikala.

- U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. četiri glavne ubojice u prometu, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala - kažu iz policije. U provođenje pojačanih kontrola bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i sva raspoloživa tehnika, od alkometara, uređaja za kontrolu brzine do testera za droge.

Policajci će pojačano kontrolirati alkohol, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima, nepropisni prijevoz djece, ali i uporabu mobitela za vrijeme vožnje te korištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima. Akcija će se usmjeriti i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljaju neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i sve moguće druge prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Izvor: Glas Slavonije

Zadnje vijesti

Nova pobjeda predkadeta KK Brod

Ako vozite, ne koristite mobitel! Apel iz Slavonskog Broda uz pjesmu popularnog Damira Kedže

Nevjerojatna priča o 26. čovjeku na svijetu i prvom Hrvatu koji je dopješačio do Južnog pola - sam

NAJČITANIJE DANAS

U organizaciji KUD-a Lovor

Obnavljamo baštinu: U Trnjanima održana jedinstvena manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Jubilarna 10. pečenkijada rekordna po broju ekipa

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja