Sve više poginulih na hrvatskim cestama

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, policija će tijekom svibnja i lipnja pojačano kontrolirati sudionike u prometu. Poseban će naglasak biti na “četiri glavne ubojice u prometu” - prebrzu vožnju, alkohol, korištenje mobitela i sigurnosnih pojaseva. Dodatno, kontrolirat će se i vozači mopeda i motocikala.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2018
Sve više poginulih na hrvatskim cestama


U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 80 osoba, što je 14,3 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada je u prometu poginulo 70 osoba. Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja nastavljen je i prvih dana ovog mjeseca. Do 13. svibnja poginulo je 96 osoba, sedam osoba više nego na isti dan prošle godine kada je do navedenog datuma poginulo 89 osoba.

Kako navode u MUP-u, iz podataka o prometnim nesrećama vidljivo je da su ljudi najviše ginuli zbog vožnje pod utjecajem alkohola, brzine neprimjerene uvjetima na cestama, te naleta na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda te motocikala.

- U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje tzv. četiri glavne ubojice u prometu, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala - kažu iz policije. U provođenje pojačanih kontrola bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i sva raspoloživa tehnika, od alkometara, uređaja za kontrolu brzine do testera za droge.

Policajci će pojačano kontrolirati alkohol, brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilima, nepropisni prijevoz djece, ali i uporabu mobitela za vrijeme vožnje te korištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima. Akcija će se usmjeriti i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljaju neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i sve moguće druge prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Izvor: Glas Slavonije

Zadnje vijesti

Marsonia napravila preokret i slavila protiv Mladost

Civilni stradalnici Domovinskog rata još čekaju svoja zakonska prava; država poručuje: budite strpljivi

Održana 2. Memorijalna biciklijada

VIJESTI

16. SUSRET SJEĆANJA NA DJECU POGINULU U DOMOVINSKOM RATU

Civilni stradalnici Domovinskog rata još čekaju svoja zakonska prava; država poručuje: budite strpljivi

FOTO GALERIJA

Gradska knjižnica obilježila 70 godina osnutka i rada

Promotivna i svaka druga simbolika povezanosti gradova stradalnika, Vukovara i Slavonskog Broda

Slavonski Brod posjetili ravnatelji osnovnih škola Zagrebačke županije

Tri zlata u Splitu za brodski karate

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji