Sve što trebate znati o izdavanju pograničnih propusnica

Izdavanje pogranične propusnice prema odredbama Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sklopljenog 2003. godine započelo je u Republici Hrvatskoj u svim policijskim upravama i postajama u pograničnom području uz zajedničku državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje imaju upravne poslove, dana 06. svibnja 2013. godine.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 22.05.2013
Pravo na pograničnu propusnicu prema navedenom Sporazumu u Republici Hrvatskoj imaju svi državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u pograničnom području s Bosnom i Hercegovinom, odnosno u području uz zajedničku državnu granicu u dubini od pet kilometara. Stanovnici pograničnog područja imaju mogućnost podnijeti zahtjev u Policijskoj upravi brodsko posavskoj i Policijskoj postaji Nova Gradiška.

Pogranična propusnica dopušta njenom nositelju prijelaz državne granice na graničnim prijelazima za pogranični promet koji su navedeni u pograničnoj propusnici, te na prijelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu, kao i neprekidni boravak na području druge ugovorne stranke do 7 dana, koji se uz odobrenje nadležnih tijela ugovornih stranaka, može produljiti do 30 dana. Osoba koja traži upis prijelaznog mjesta u pograničnu propusnicu mora priložiti dokaz o opravdanosti prelaska državne granice na određenom prijelaznom mjestu, kao primjerice u slučajevima kada ima poljoprivredno zemljište u pograničnom području ili joj je to najkraći put do posla ili škole koja se nalazi u pograničnom području Bosne i Hercegovine.

Cijena pogranične propusnice iznosi 60,00 kuna i izdaje se s rokom važenja od 5 godina. Djeca mlađa do 14 godina mogu biti upisana u pograničnu propusnicu jednog ili oba roditelja ili skrbnika. Međutim, na zahtjev roditelja ili skrbnika može se izdati pogranična propusnica i za djecu u dobi od 5 do 14 godina.

Bez obzira na predstojeće sklapanje novog Sporazuma o pograničnom prometu između dviju država, pogranične propusnice izdane prema važećem Sporazumu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu i suradnji bit će važeće do datuma koji je na njima ispisan kao datum isteka roka važenja, odnosno pet godina od dana izdavanja.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji