Svaki treći umirovljeni Hrvat živi na rubu siromaštva

Baš kao što je prije nekoliko dana Hrvatski sindikat umirovljenika i najavio, danas su u čak šest hrvatskih gradova održani prosvjedi umirovljenika. Umirovljenici traže zaustavljanje siromaštva i poniženja u starosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.10.2017
Svaki treći umirovljeni Hrvat živi na rubu siromaštva


Centralni prosvjed održan je u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, a umirovljenici su se okupili i u Puli, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu i Splitu.  

U Republici Hrvatskoj, najniže mirovine imaju upravo umirovljenici u Brodsko-posavskoj županiji, istaknuo je Stjepan Rakitić, predsjednik Županijskog povjereništva Sindikata umirovljenika Hrvatske Brodko-posavske županije. Uz to, čak 50% umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva. Mirovine niže od 500 kuna prima oko 100 tisuća umirovljenika. Od nas su siromašniji samo Bugari. Sve su to razlozi za prosvjede.

Zato je Sindikat umirovljenika Hrvatske sastavio popis zahtjeva koje su na prosvjedima i predstavili. Umirovljenici traže zaustavljanje siromaštva. Način na koji smatraju da bi se to moglo postići povećanje je mirovina za 19% svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14% od 1. siječnja 2018. godine, uvođenje minimalne mirovine, promjena modela obiteljske mirovine, a, između ostalog, i pravo svim umirovljenicima na različite oblike rada. 

Zahtjevi se odnose i na zdravstvo i pravo na dijalog i suodlučivanje. Traži se neposkupljivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, ukidanja dodatnih zdravstvenih doprinosa za umirovljenike i nevraćanje zdravstvene riznice u državni proračun. 

Umirovljeni građani čine gotovo trećinu Htvatskog stanovništva. U Brodsko-posavskoj županiji ih je oko 14 tisuća, a u Slavonskom Brodu 8 tisuća. Svaki treći živi na rubu siromaštva.

 

Zadnje vijesti

Grad Slavonski Brod osigurao sredstva za radne bilježnice svim učenicima

Memorijalni rukometni turnir osvojili gosti iz Vojvodine

Vanesa Tot četvrta u polufinalu na Europskim igrama u Minsku

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića