Svaki treći umirovljeni Hrvat živi na rubu siromaštva

Baš kao što je prije nekoliko dana Hrvatski sindikat umirovljenika i najavio, danas su u čak šest hrvatskih gradova održani prosvjedi umirovljenika. Umirovljenici traže zaustavljanje siromaštva i poniženja u starosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.10.2017
Svaki treći umirovljeni Hrvat živi na rubu siromaštva


Centralni prosvjed održan je u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, a umirovljenici su se okupili i u Puli, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu i Splitu.  

U Republici Hrvatskoj, najniže mirovine imaju upravo umirovljenici u Brodsko-posavskoj županiji, istaknuo je Stjepan Rakitić, predsjednik Županijskog povjereništva Sindikata umirovljenika Hrvatske Brodko-posavske županije. Uz to, čak 50% umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva. Mirovine niže od 500 kuna prima oko 100 tisuća umirovljenika. Od nas su siromašniji samo Bugari. Sve su to razlozi za prosvjede.

Zato je Sindikat umirovljenika Hrvatske sastavio popis zahtjeva koje su na prosvjedima i predstavili. Umirovljenici traže zaustavljanje siromaštva. Način na koji smatraju da bi se to moglo postići povećanje je mirovina za 19% svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14% od 1. siječnja 2018. godine, uvođenje minimalne mirovine, promjena modela obiteljske mirovine, a, između ostalog, i pravo svim umirovljenicima na različite oblike rada. 

Zahtjevi se odnose i na zdravstvo i pravo na dijalog i suodlučivanje. Traži se neposkupljivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, ukidanja dodatnih zdravstvenih doprinosa za umirovljenike i nevraćanje zdravstvene riznice u državni proračun. 

Umirovljeni građani čine gotovo trećinu Htvatskog stanovništva. U Brodsko-posavskoj županiji ih je oko 14 tisuća, a u Slavonskom Brodu 8 tisuća. Svaki treći živi na rubu siromaštva.

 

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu