Sužen krug uzdržavanih članova obitelji

S početkom godina, na snagu su stupile brojne promjene. Kao dio porezne reforme ministra financija Zdravka Marića, promijenio se i Zakon o porezu na dohodak, zbog čega će porezne kartice mnogih, uskoro izgledati drugačije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.01.2018
Sužen krug uzdržavanih članova obitelji


 Krug osoba koje su se do sada smatrale uzdržavanim članovima obitelji, novim je Zakonom o porezu na dohodak znatno smanjen.

I dok se porezna olakšica prošle godine mogla ostvariti za praunuka ili bivšeg bračnog druga, ove godine to neće biti moguće. Uzdržavani članovi od sada su samo uži članovi obitelji. Porezna uprava provodi provjere podataka iz matičnih knjiga, na temelju kojih će se vršiti brisanja s poreznih kartica.

Upravo su te informacije najviše uznemirile javnost, i u drugom planu ostavile bitne novine uvedene Zakonom. Jedna od njih je i promjena izračuna osnovnog osobnog odbitka. Dok je do sada osnovni odbitak iznosio 2.600 kuna, a umirovljenicima i poreznim obveznicima se obračunavao na različite načine, novi Zakon donosi izjednačenja. Osnovni osobni odbitak sada iznosi 3.800 kuna i odnosi se na sve porezne obveznike koji ostvaruju godišnji dohodak, neovisno radi li se o radniku ili umirovljeniku.

Kako navode iz slavonskobrodskog područnog ureda Porezne uprave, o izmjenama porezne kartice svi će biti obaviješteni, kao i njihovi poslodavci, a sve provjere trebale bi biti gotove do kraja siječnja. 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu