Sužen krug uzdržavanih članova obitelji

S početkom godina, na snagu su stupile brojne promjene. Kao dio porezne reforme ministra financija Zdravka Marića, promijenio se i Zakon o porezu na dohodak, zbog čega će porezne kartice mnogih, uskoro izgledati drugačije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.01.2018
Sužen krug uzdržavanih članova obitelji


 Krug osoba koje su se do sada smatrale uzdržavanim članovima obitelji, novim je Zakonom o porezu na dohodak znatno smanjen.

I dok se porezna olakšica prošle godine mogla ostvariti za praunuka ili bivšeg bračnog druga, ove godine to neće biti moguće. Uzdržavani članovi od sada su samo uži članovi obitelji. Porezna uprava provodi provjere podataka iz matičnih knjiga, na temelju kojih će se vršiti brisanja s poreznih kartica.

Upravo su te informacije najviše uznemirile javnost, i u drugom planu ostavile bitne novine uvedene Zakonom. Jedna od njih je i promjena izračuna osnovnog osobnog odbitka. Dok je do sada osnovni odbitak iznosio 2.600 kuna, a umirovljenicima i poreznim obveznicima se obračunavao na različite načine, novi Zakon donosi izjednačenja. Osnovni osobni odbitak sada iznosi 3.800 kuna i odnosi se na sve porezne obveznike koji ostvaruju godišnji dohodak, neovisno radi li se o radniku ili umirovljeniku.

Kako navode iz slavonskobrodskog područnog ureda Porezne uprave, o izmjenama porezne kartice svi će biti obaviješteni, kao i njihovi poslodavci, a sve provjere trebale bi biti gotove do kraja siječnja. 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ćosić i Matić parovni prvaci županije u kuglanju

13. hrvatska Noć muzeja u znaku sporta: "Brže, više, jače..."

10. Večer pjesme i folklora, proslava Vinkova u Klokočeviku

SPORT

Prvenstvo HrvatskeUoči početka drugog dijela sezone

Ćosić i Matić parovni prvaci županije u kuglanju

FOTO GALERIJA

10. Večer pjesme i folklora, proslava Vinkova u Klokočeviku

Proslavljeno Vinkovo - Dan općine Bukovlje

Uklonjena stabla i reklamni panoi, od tada nigdje nikog

Održana 15. Smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima

Pravoslavni vjernici slave Božić