Sustav gospodarenja otpadom sve zaokruženiji

Kakvo je stanje u sustavu gospodarenja otpadom u Brodsko-posavskoj županiji? Sve više reciklažnih dvorišta, napreduje i projekt izgradanje Regionalnog centra.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.01.2020
 Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave ima točno određene obveze i odgovornosti koje mora ispoštivati kako bi ovaj sustav što prije postao cjelovit i učinkovit. Zašto je gospodarenje otpadom važno, i koja je u njemu uloga pojedinca, pogledajte u nastavku. 

U Hrvatskoj se, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, godišnje proizvede oko milijun i 700 tisuća tona otpada.  Kako bi količine bile što manje, a iskoristivost otpada veća, intenzivno se radi na razvijanju sustava održivog gospodarenja otpadom, na koji nas obvezuje i europsko zakonodovstvo. U cijelom sustavu, prva karika u lancu je pojedinac, a proces počinje razdvajanjem otpada.  

To vrijedi za papir, plastiku, metal, staklo ili druge vrste. U sastavu miješanog komunalnog otpada, koji proizvodimo u kućanstvima, najveći dio zauzima biorazgradivi otpad.  Već 2016. godine, u Hrvatskoj je 99% stanovništva bilo oduhvaćeno sustavom organiziranog prikupljanja komunalnog otpada.  

Posebne vrećice i spremnici tek su dio priče, puno širih razmjera. Svaka jedinica lokalne samouprave, grad ili općina, danas su zakonski obvezni donijeti vlastiti plan plan raspolaganja otpadom, i sukladno njemu, smanjivati proizvedene količine.  Ideja iza svih ulaganja je ista – na pravilan način razdvojiti, što bolje iskoristiti otpad, i tako očuvati okoliš. Kruna cijelog sustava trebao bi biti Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje. 

No infrastruktura bez savjesnog ponašanja, u ovoj priči ne znači ništa.  Nažalost uvijek će biti onih koji će početi ekološki razmišljati tek kada posljedice osjete na vlastitom novčaniku. Jer tada će se neodgovorno ponašanje, plaćati više. Za sada, kružno gospodarenje kroz koje bi otpad trebao postajati sirovina, još uvijek nije u potpunosti zaokruženo. 

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji