Studenti na jesen kreću na stručni studij Drvne tehnologije u Vinkovicima

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu će od sljedeće akademske godine 2020./2021. izvoditi dislocirani stručni studij drvne tehnologije u Vinkovcima.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.06.2020
Studenti na jesen kreću na stručni studij Drvne tehnologije u Vinkovicima


 Praktična i terenska nastava će se organizirati u suradnji s Centrom kompetencija i zainteresiranim tvrtkama kao što su Spačva iz Vinkovaca, Šišarka d.o.o iz Županje i Furnir d.o.o. Otok. Po završetku šest semestara studija polaznici će steći stručni naziv stručni prvostupnik drvne tehnologije.

Na prvoj godini studija usvajat će se osnovna tehnička znanja kako bi studenti jednoga dana postali inženjeri, na drugoj će se stjecati znanja iz procesnih tehnologija, dok na trećoj studijskoj godini slijedi nadogradnja, od konstruiranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja iz novih tehnologija. Stručni prvostupnik drvne tehnologije nakon završetka obrazovanja bit će osposobljen za vođenje proizvodnje i tehnološkog procesa, za rad u pripremi proizvodnje, planiranju proizvodnje, kontrolu proizvoda i proizvodnje. Poseban je fokus stavljen na znanja u primjeni računala u konstruiranju, terminiranju proizvodnje te uvođenju i programiranju složenih procesa uz podršku računala. Za ogranizaciju i izvođenje nastave na stručnom studiju odgovoran je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Završetkom studija prvostupnici će imati mogućnost nastavka studiranja na nekom od diplomskih ili specijalističkih studija Šumarskog fakulteta u Zagrebu ili drugih fakulteta. 

Pokretanje studija drvne tehnologije u Vinkovcima logičan je čin s obzirom na dugu tradiciju drvne industrije u vinkovačkom kraju koja je vezana za najbolju i najkvalitetniju drvnu sirovinu u Hrvatskoj. Pokretanje dislociranog stručnog studija u Vinkovcima doprinijet će zadržavanju mladih ljudi u Slavoniji  ljudi, omogućiti dodatno školovanje blizu mjesta stanovanja, ali i prilika da se u suradnji s industrijom i jedinicama lokalne uprave drvna sirovina tu i zadrži te dodatno oplemeni.

Studij je redovit jer je to nužno zbog provedbe praktične nastave i stručne prakse, ali njegovo izvođenje pokušat će se prilagoditi studentima koji su eventualno u radnom odnosu. Studij je za pristupnike koji prvi puta upisuju na fakultet besplatan, dok studenti koji su već bili upisani na neki od redovitih studijskih programa u RH plaćaju troškove participacije. Na studij se prijavljuje putem web portala „Postani student“.

Fakultet je u suradnji s CEKOMom i HKIŠDT započeo provedbu projekta stručne prakse čiji je cilj dodatno unaprijediti obrazovni proces, uvjete studiranja i stjecanje praktičnih znanja studenata. Tijekom naredne tri godine u projekt će biti uključeni svi studenti, uključujući i one sa stručnog studija. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Učenici srednjih i osnovnih škola zainteresirani za drvo i dizajn proizvoda od drva potencijalni su budući studenti studija Drvne tehnologije. Kako bi dobili uvid u to čime se na studiju studenti i nastavnici bave, imaju priliku upoznati se s drvnom tehnologijom sudjelovanjem u likovnom natječaj na temu „Osmisli svoj idealan radni kutak“. Natječaj se organizira u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom. Najbolji radovi će biti izloženi na štandu Šumarskog fakulteta na Ambienti 2020., a glavna nagrada u obje kategorije (djeca osnovnih škola i srednjoškolci) – proizvod, npr. radni stol prema vlastitoj ideji biti će dodijeljena na ovogodišnjoj Ambienti. Detaljnu konstrukcijsku i tehnološku razradu nagrađenih ideja odraditi će studenti i nastavnici drvne tehnologije Šumarskog fakulteta.

Više informacija o stručnom studiju Drvne tehnologije možete pronaći na stranicama cekom.hr.

 

 

Zadnje vijesti

Ispred ugostiteljskog objekta u Donjim Andrijevcima teško ozlijeđen 18-godišnjak

Nakon punih 10 godina Marsonia je najbolji klub u Hrvatskoj

Teško ozlijeđen traktorista

VIJESTI

Policija izvijestila

Ispred ugostiteljskog objekta u Donjim Andrijevcima teško ozlijeđen 18-godišnjak

FOTO GALERIJA

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću