Studenti iz SAD-a u Slavonskom Brodu

Grupa studenata američkog sveučilišta "Georgia"  boravila je u Slavonskom Brodu u posjetu Zavodu za javno zdravstvo. Nastavak je to suradnje  koja je započela lani  a u veljači je studentica sa istog sveučilišta nešto duže boravila u našem Gradu. Uspostavlja se jedna čvrsta veza koja bi u skoro vrijeme mogla rezultirati studentskim razmjenama

Autor: BrodPortal | Datum objave: 21.05.2013
Najnoviji posjet plod je suradnje i sa institutom "Ivo Pilar" i sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Potencijalnim znanstvenicima iz SAD-a prezentiran je način rada naših službi javnog zdravstva kao i problemi ali i specifične bolesti  s kojima se susrećemo.

U posjetu je sudjelovalo 24-ero studenata koji su na studijskom putovanju u Hrvatskoj kako bi učili o javnom zdravstvu. Ono se u SAD-u i Hrvatskoj uvelike razlikuje,a grupa je već boravila i na Medicnskom fakultetu u Zagrebu. Ono što su gosti iz Sveučilišta Georgia prvo uočili je da se u nas liječnici obrazuju kroz javno zdravstvo dok je u SAD-u potpuno drugačije pa se usredotočuju na prevenciju i rade uglavnom u neprofitnim organizacijama poput američkog Crvenog križa. Čiji je sustav bolji?

"Vaš Andrija Štampar , ujedno i prvi predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije bio je predvoditelj ideje koja je govorila kako liječnici trebaju biti dio zajednice; trebali bi sudjelovati i u prevenciji a ne samo u liječenju ozljeda ili bolesti. Mislim da europa ima prednost u odnosu na SAD   baš zbog toga naprednog razmišljanja kako osoba dolazi iz obitelji, zajednice i to je dio onoga što ih čini bolesnima ili zdravima", rekla je  Carol Cotton, profesorica na Sveučilištu "Georgia".

Od studenata smo dobili mnoge zanimljive informacije. Hrvatska im se zaista sviđa, posebice njene prirodne ljepote a u zdravstvu se vide iz čiste ljubavi.

"Vjerujem u prevenciju. Dijelić preventive vrijedi više od mnogih  lijekova....To je zaista bolji način pristupanju zdravstvenim problemima, pa tako umjesto liječenja imamo priliku spriječiti nastanak same bolesti“, rekla je  Haley McAllen,studentica na Sveučilištu "Georgia".(

Iako su u Slavonskom Brodu boravili kratko, studenti su tijekom prezentacije dobili dobar uvid u naš Zavod za javno zdravstvo, upoznati su sa specifičnim bolestima poput endemske nefropatije...a tko zna...možda se netko od njih i vrati.

{youtube}Mg8GVxNMiec|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji