Strukturiranim dijalogom do snažnijeg angažmana mladih o lokalnoj politici

Mreža mladih Hrvatske, Udruga općina i udruga gradova u suradnji s općinom Vrpolje predstavili su danas novi europski projekt pod nazivom 'Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač lokalne promjene''. Riječ je o projektu kojega financira Europska unija kroz progam Erasums+ / Mladi na djelu, a seminar na kojemu je predstavljen namijenjen je primarno mladima i udrugama mladih te predstavnicma općina i gradova s područja osam hrvatskih kontinentalnih županija.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.07.2018


Da i mladi imaju što reći, da se i glas mladih itekako čuje i uvažava – već je odavno uobičajena praksa u razvijenim lokalnim sredinama zemalja Europske unije. U Hrvatskoj, čini se, još u začetku. Kako bi podigli razinu suradnje i dijaloga između predstavnika lokalne vlasti i mladih, te snažnije uključivanje mladih  u kreiranje lokalnih politika – Mreža mladih Hrvatske osmislila je projekt Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač promjene. 

Strukturiranim dijalogom nastoji se osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u politikama za mlade. Cilj je poboljšati kvalitetu njihova života i unaprijediti položaj mladih u nekom području, primjerice po pitanju stanovanja, obrazovanja i radničkih prava. Iako se počesto čini da puno toga europskog ne nailazi na plodno tlo u lokalnim sredinama u Hrvatskoj, voljom svih dionika u procesu konzultacija prije donošenja važnih odluka može se puno postići u provođenju programa za mlade
 
Primjera dobre prakse ima i u Slavoniji. Niz projekata provedeno je u partnerstvu s organizacijama mladih iz drugih europskih zemalja. Među njima je i projekt Europskog doma Slavonski Brod. 
 
Želeći naučiti više o strukturiranom dijalogu, ali i o Youtpassu – eurpskome certifikatu za  za usvajanje i priznavanje neformalnog učenja i sudjelovanja mladih  u projektima iz programa Erasmus + , na današnem seminaru u Vrpolju, okupilo se 50-ak mladih iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Bjelovara, Čazme, Siska i više općina s područja osam hrvatskih županija. Na seminaru su sudionici razvijali i vlastite projektne ideje koje su potom prezentirali ostalim sudionicima kako bi mogli dobiti povratne informacije te ih unaprijediti prije same prijave projekata.
Zadnje vijesti

Novih 1,3 milijarde kuna za Slavoniju, Baranju i Srijem

U kolovozu počinje izgradnja infrastrukture Luke Brod

Zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?

SPORT

Nastupili na 1. međunarodnom mitingu "Zlatni Dukat"

Tri zlata, 13 srebrnih medalja i tri bronce za PK "Marsonia"

FOTO GALERIJA

Početak novih radova na pješačkim stazama; danas izgradnja u Ulici J.J. Strossmayera

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije