Strukturiranim dijalogom do snažnijeg angažmana mladih o lokalnoj politici

Mreža mladih Hrvatske, Udruga općina i udruga gradova u suradnji s općinom Vrpolje predstavili su danas novi europski projekt pod nazivom 'Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač lokalne promjene''. Riječ je o projektu kojega financira Europska unija kroz progam Erasums+ / Mladi na djelu, a seminar na kojemu je predstavljen namijenjen je primarno mladima i udrugama mladih te predstavnicma općina i gradova s područja osam hrvatskih kontinentalnih županija.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.07.2018


Da i mladi imaju što reći, da se i glas mladih itekako čuje i uvažava – već je odavno uobičajena praksa u razvijenim lokalnim sredinama zemalja Europske unije. U Hrvatskoj, čini se, još u začetku. Kako bi podigli razinu suradnje i dijaloga između predstavnika lokalne vlasti i mladih, te snažnije uključivanje mladih  u kreiranje lokalnih politika – Mreža mladih Hrvatske osmislila je projekt Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač promjene. 

Strukturiranim dijalogom nastoji se osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u politikama za mlade. Cilj je poboljšati kvalitetu njihova života i unaprijediti položaj mladih u nekom području, primjerice po pitanju stanovanja, obrazovanja i radničkih prava. Iako se počesto čini da puno toga europskog ne nailazi na plodno tlo u lokalnim sredinama u Hrvatskoj, voljom svih dionika u procesu konzultacija prije donošenja važnih odluka može se puno postići u provođenju programa za mlade
 
Primjera dobre prakse ima i u Slavoniji. Niz projekata provedeno je u partnerstvu s organizacijama mladih iz drugih europskih zemalja. Među njima je i projekt Europskog doma Slavonski Brod. 
 
Želeći naučiti više o strukturiranom dijalogu, ali i o Youtpassu – eurpskome certifikatu za  za usvajanje i priznavanje neformalnog učenja i sudjelovanja mladih  u projektima iz programa Erasmus + , na današnem seminaru u Vrpolju, okupilo se 50-ak mladih iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Bjelovara, Čazme, Siska i više općina s područja osam hrvatskih županija. Na seminaru su sudionici razvijali i vlastite projektne ideje koje su potom prezentirali ostalim sudionicima kako bi mogli dobiti povratne informacije te ih unaprijediti prije same prijave projekata.
Zadnje vijesti

Hrvatska reprezentacija na Vijušu ugošćuje Italiju

Štiti od UV zračenja, raka kože i infekcija, štedi vrijeme, zimi daje toplinu

U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobila 87-godišnja putnica

VIJESTI

Brada u muškaraca, trend ili (zdravstvena) potreba

Štiti od UV zračenja, raka kože i infekcija, štedi vrijeme, zimi daje toplinu

NAJČITANIJE DANAS

Tomislav Bralić i klapa Intrade stižu u Garčin

"Pravi smo ljubitelji kulena, a Slavonci nas na odlasku pjesmom prate do kombija"

FOTO GALERIJA

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu

Top dance uspješan na prvom ovosezonskom natjecanju