Strukturiranim dijalogom do snažnijeg angažmana mladih o lokalnoj politici

Mreža mladih Hrvatske, Udruga općina i udruga gradova u suradnji s općinom Vrpolje predstavili su danas novi europski projekt pod nazivom 'Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač lokalne promjene''. Riječ je o projektu kojega financira Europska unija kroz progam Erasums+ / Mladi na djelu, a seminar na kojemu je predstavljen namijenjen je primarno mladima i udrugama mladih te predstavnicma općina i gradova s područja osam hrvatskih kontinentalnih županija.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.07.2018


Da i mladi imaju što reći, da se i glas mladih itekako čuje i uvažava – već je odavno uobičajena praksa u razvijenim lokalnim sredinama zemalja Europske unije. U Hrvatskoj, čini se, još u začetku. Kako bi podigli razinu suradnje i dijaloga između predstavnika lokalne vlasti i mladih, te snažnije uključivanje mladih  u kreiranje lokalnih politika – Mreža mladih Hrvatske osmislila je projekt Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač promjene. 

Strukturiranim dijalogom nastoji se osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u politikama za mlade. Cilj je poboljšati kvalitetu njihova života i unaprijediti položaj mladih u nekom području, primjerice po pitanju stanovanja, obrazovanja i radničkih prava. Iako se počesto čini da puno toga europskog ne nailazi na plodno tlo u lokalnim sredinama u Hrvatskoj, voljom svih dionika u procesu konzultacija prije donošenja važnih odluka može se puno postići u provođenju programa za mlade
 
Primjera dobre prakse ima i u Slavoniji. Niz projekata provedeno je u partnerstvu s organizacijama mladih iz drugih europskih zemalja. Među njima je i projekt Europskog doma Slavonski Brod. 
 
Želeći naučiti više o strukturiranom dijalogu, ali i o Youtpassu – eurpskome certifikatu za  za usvajanje i priznavanje neformalnog učenja i sudjelovanja mladih  u projektima iz programa Erasmus + , na današnem seminaru u Vrpolju, okupilo se 50-ak mladih iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Bjelovara, Čazme, Siska i više općina s područja osam hrvatskih županija. Na seminaru su sudionici razvijali i vlastite projektne ideje koje su potom prezentirali ostalim sudionicima kako bi mogli dobiti povratne informacije te ih unaprijediti prije same prijave projekata.
Zadnje vijesti

Tehnička škola Slavonski Brod nositelj ERASMUS+ povelje

Mladi Brođani spremni ući u svijet Satričkog kazališta mladih

MNK Brod otvara Futsal Akademiju Brod

VIJESTI

Vrijedno priznanje

Tehnička škola Slavonski Brod nositelj ERASMUS+ povelje

FOTO GALERIJA

Nova pješačka staza asfaltirana u Ulici Ivana Gundulića

Bačić: zlatna nit viševjekovno je tradicijsko obilježje povezanosti Slavonije i slavonskog čovjeka

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!