Strukovne škole postale "hit", obrtnička i industrijska zanimanja vrlo tražena na tržištu rada

Prepune tribine srednjoškolaca i osmaša i mnoštvo zanimljivih i raznovrsnih izložbenih štandova učeničkih mogućnosti i ostvarenja na parteru bili su dojmljivi prizori 2. Sajma obrtničkih i industrijskih zanimanja u srednjim strukovnim školama Brodsko-posavske županije održanog danas, u srijedu, u Sportskoj dvorani Vijuš.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.05.2019
Strukovne škole postale "hit", obrtnička i industrijska zanimanja vrlo tražena na tržištu rada


 Sajam je organizirao Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, u suradnji s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije, HGK-Županijskom komorom Slavonski Brod i strukovnim školama s područja županije, Industrijsko-obrtničkim školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške i Obrtničkom školom Slavonski Brod, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Đuro Đaković Montažom.

I ovaj sajam pokazao je i potvrdio da je budućnost današnjih mladih učeničkih naraštaja jednoga dana u znanju i poznavanju struka, od koje će, budu li se tako opredijelili, moći živjeti od svoga umijeća i rada, od zavarivača, kuhara i krojača do slastičara, frizera, keramičara, tapetara, mehaničara...

-Intenzivno radimo i pokušavamo spojiti obrazovni sektor s gospodarskim, u suradnji s Đuro Đaković Montažom, obrtničkim i industrijskim školama i komorama, zato je ovakav sajamska manifestacija pravi način promocije takvih zanimanja. Obrtništvo jest i bit će u budućnosti sve više važan segment gospodarstva. Zato ga treba poticati, a poglavito kako bi "ići" uporedo s razvojnim  tehnologijama u svijetu-izjavio je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije istaknula je da ovakvi sajmovi imaju svrhu promocije industrijsko-obrtničkih zanimanja, to je ponajprije namijenjeno i kao dobrodošla pomoć učenicima osmih razreda osnovnih škola kod odlučivanja gdje će upisati srednjoškolsko obrazovanje, s naglaskom na obrazovne programe strukovnih škola. 

- Prilikom planiranja strukture upisa za sljedeću pedagošku godinu vodili smo računa o potrebama tržišta rada, tako da smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja proslijedili prijedlog za povećanje upisnih kvota u onim obrazovnim programima koja su tražena na području Županije već dugi niz godina, i u razgovoru s poslodavcima zadovoljiti postojeće potrebe tržišta rada u Brodsko-posavskoj županiji-rekla je Anica Vukašinović.

Svake godine Industrijsko-obrtničku školu u Slavonskom Brodu uspješno završi 250 maturanata,  što pokazuje kako oni učenici koji se odluče za zanimanja koja im ta Škola nudi, ista i završavaju. -U odnosu na prošlu godinu, za zanimanja poput bravara odnosno montera i obrađivača rezanjem i deformacijom, koja su dobila povećanje kvota, interes je velik i roditelji nam se već javljaju-ističe Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.

Slično je i u novogradiškoj Industrijsko-obrtničkoj školi. -Mogu reći da smo ove godine, što je u postojećim prilikama rijetkost, postigli i veću upisnu kvotu. Za sljedeću školsku godinu stoga planiramo upisati 8 razreda u trogodišnje programe i nadamo se da će taj broj biti popunjen. Danas, evo, prezentiramo dio zanimanja koje imamo u pet sektora:obradi drva i tekstila, strojarstvu, ugostiteljstvu i trgovini-izjavio je ravnatelj Mijo Matošević, te dodao da je posebnost škole i briga o učenicima koji imaju teškoća u razvoju ili problema s učenjem, a koji vlastitim rukama mogu, znaju i žele stvarati, kroz programe pomoćnog bravara, pomoćnog kuhara i pomoćnog slastičara. Takvi učenici mogu pronaći posao u segmentu turizma i ugostiteljstva, kaže ravnatelj Matošević.

Zadnje vijesti

Tri nove pozitivne osobe, 25 aktivnih slučajeva

Jagodić obranio naslov prvaka Hrvatske

I mostovi u Brodsko-posavskoj županiji prema BiH bit će obnovljeni

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO / FOTO

Krešine riječi "kroz voljeni grad geslo ljubavi buja" zaživjele na 13. memorijalu "Ostat ću mlad"

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti