Strukovne škole postale "hit", obrtnička i industrijska zanimanja vrlo tražena na tržištu rada

Prepune tribine srednjoškolaca i osmaša i mnoštvo zanimljivih i raznovrsnih izložbenih štandova učeničkih mogućnosti i ostvarenja na parteru bili su dojmljivi prizori 2. Sajma obrtničkih i industrijskih zanimanja u srednjim strukovnim školama Brodsko-posavske županije održanog danas, u srijedu, u Sportskoj dvorani Vijuš.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.05.2019
Strukovne škole postale "hit", obrtnička i industrijska zanimanja vrlo tražena na tržištu rada
 Sajam je organizirao Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, u suradnji s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije, HGK-Županijskom komorom Slavonski Brod i strukovnim školama s područja županije, Industrijsko-obrtničkim školama iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške i Obrtničkom školom Slavonski Brod, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Đuro Đaković Montažom.

I ovaj sajam pokazao je i potvrdio da je budućnost današnjih mladih učeničkih naraštaja jednoga dana u znanju i poznavanju struka, od koje će, budu li se tako opredijelili, moći živjeti od svoga umijeća i rada, od zavarivača, kuhara i krojača do slastičara, frizera, keramičara, tapetara, mehaničara...

-Intenzivno radimo i pokušavamo spojiti obrazovni sektor s gospodarskim, u suradnji s Đuro Đaković Montažom, obrtničkim i industrijskim školama i komorama, zato je ovakav sajamska manifestacija pravi način promocije takvih zanimanja. Obrtništvo jest i bit će u budućnosti sve više važan segment gospodarstva. Zato ga treba poticati, a poglavito kako bi "ići" uporedo s razvojnim  tehnologijama u svijetu-izjavio je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije istaknula je da ovakvi sajmovi imaju svrhu promocije industrijsko-obrtničkih zanimanja, to je ponajprije namijenjeno i kao dobrodošla pomoć učenicima osmih razreda osnovnih škola kod odlučivanja gdje će upisati srednjoškolsko obrazovanje, s naglaskom na obrazovne programe strukovnih škola. 

- Prilikom planiranja strukture upisa za sljedeću pedagošku godinu vodili smo računa o potrebama tržišta rada, tako da smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja proslijedili prijedlog za povećanje upisnih kvota u onim obrazovnim programima koja su tražena na području Županije već dugi niz godina, i u razgovoru s poslodavcima zadovoljiti postojeće potrebe tržišta rada u Brodsko-posavskoj županiji-rekla je Anica Vukašinović.

Svake godine Industrijsko-obrtničku školu u Slavonskom Brodu uspješno završi 250 maturanata,  što pokazuje kako oni učenici koji se odluče za zanimanja koja im ta Škola nudi, ista i završavaju. -U odnosu na prošlu godinu, za zanimanja poput bravara odnosno montera i obrađivača rezanjem i deformacijom, koja su dobila povećanje kvota, interes je velik i roditelji nam se već javljaju-ističe Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.

Slično je i u novogradiškoj Industrijsko-obrtničkoj školi. -Mogu reći da smo ove godine, što je u postojećim prilikama rijetkost, postigli i veću upisnu kvotu. Za sljedeću školsku godinu stoga planiramo upisati 8 razreda u trogodišnje programe i nadamo se da će taj broj biti popunjen. Danas, evo, prezentiramo dio zanimanja koje imamo u pet sektora:obradi drva i tekstila, strojarstvu, ugostiteljstvu i trgovini-izjavio je ravnatelj Mijo Matošević, te dodao da je posebnost škole i briga o učenicima koji imaju teškoća u razvoju ili problema s učenjem, a koji vlastitim rukama mogu, znaju i žele stvarati, kroz programe pomoćnog bravara, pomoćnog kuhara i pomoćnog slastičara. Takvi učenici mogu pronaći posao u segmentu turizma i ugostiteljstva, kaže ravnatelj Matošević.

Zadnje vijesti

Opačak-Bilić: Građani su pokazali da ne žele promjene

Ćosić: Zahvaljujem se hrvatskim građanima što su dali povjerenje kvalitetnim i kompetentnim ljudima da i dalje vode našu državu

Prvi rezutati DIP-a: HDZ uvjerljivo vodi, potpuni potop Restart koalicije

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika