Stručno osposobljavanje za rad treba ukinuti i ponovno uvesti pripravništvo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih 12. kolovoza, Mreža mladih Hrvatske pozvala je nositelje političke vlasti da prihvate mlade kao aktivne aktere u društvu koji znaju što žele.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.08.2017
Mreža mladih Hrvatske provodi kampanju "Vrijedim više" kojoj je cilj promjena trenutne politike zapošljavanja u Hrvatskoj. Traži se ukidanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a u to ime planiraju se i prosvjedi. Jedan bi trebao biti održan na prvom jesenskom zasjedanju Sabora. 

Problem stručnog osposobljavanja leži u tome što se ovim putem mladi ljudi iskorištavaju, a oni stariji od 30 godina isključuju se s tržišta rada. Oni koji rade neadekvatno su plaćeni za svoj rad i nemaju sva radnička prava koja bi trebali imati. Iskorištavanje mlade radne snage je vidljivo i u učeničkom i studentskom radu, ističu iz Mreže mladih. 

Iako mnogi misle da je visoko obrazovanje u Hrvatskoj besplatno, ono je itekako skupo. Mnogi zbog toga za vrijeme studiranja moraju raditi, zbog čega se događa da počnu zapostavljati školu ili studij, navodi Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. 

Mladi se zato moraju aktivirati i početi zalagati za svoje prava. Iz Mreže poručuju: "Budi mlad, budi glasan".

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Na autocesti Beograd - Zagreb kod Slavonskog Broda pušten je u rad Motel

Potvrđena deveta osoba pozitivna na covid-19

Odgoda povrata duga, otkup mlijeka i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osnivanje digitalne tržnice, potpore biljnoj proizvodnji i stočarstvu

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji