Stručnim predavanjima nastavlja se obilježavanje Zelenog tjedna

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna Europske unije, Brodsko-posavska županija uključila se u obilježavanje prijavivši Europskoj komisiji službeno partnersko događanje u vlastitoj organizaciji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.05.2019
Stručnim predavanjima nastavlja se obilježavanje Zelenog tjedna


 Kako je okolišna politika glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja Javna  ustanova „Natura Slavonica" izabrala je implementaciju europske ekološke mreže Natura 2000 u Brodsko-posavskoj županiji. Uz Naturu Slavonicu, u organiziranju ovog događanja partnerski sudjeluju Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Nova Gradiška i Ogranak Slavonski Brod, Brodsko ekološko-društvo – BED i Biciklistički klub Psunj.

Zaštita biološke raznolikosti među prioritetima je Europske unije i zakonska regulativa, koja to prati, sigurno je među najnaprednijom u svijetu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u Hrvatskoj je proglašena europska ekološka mreža Natura 2000 sukladno europskoj regulativi. Natura 2000 ne utječe samo na zaštitu prirode, nego na brojne druge sektore. 

Održana predavanja dala su širu sliku sliku o implementaciji Nature 2000 u Brodsko-posavskoj županiji. Također održano je i  predavanje o prašumama Prašnik i Muški bunar koje su među najvrednijim prirodnim područjima u Brodsko-posavskoj županiji, ali i u Hrvatskoj i Europi. Ove godine se obilježava 90 godina od kada ih je šumarska struka zaštitila izuzimanjem iz gospodarenja.

Okupljene sudionike današnje svečanosti pozdravio je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, a više o gore spomenutim temama govorili su Dario Baričević i Domagoj Trlin sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vladimir Hršak, voditelj Odsjeka za održivo korištenje prirodnih dobara u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike,Blaženka Veselinović, stručna savjetnica za prostorno uređenje u Zavodu za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije te  Vesna Andrić, stručna savjetnica u Javnoj ustanovi Natura Slavonica.

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“