Stručna vinska obuka za dionike u turizmu i ugostiteljstvu

Početkom tjedna, 8. i 9. studenog 2021. godine održana je stručna vinska obuka za dionike u turizmu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.11.2021
Stručna vinska obuka za dionike u turizmu i ugostiteljstvu


 Obuku je održao Pupitres boutiqe koji je u suradnji sa Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije organizirao ovu obuku namijenjenu svim dionicima u turizmu od kojih sa zadovoljstvom možemo reći da se odazvao širok spektar ciljne skupine kao što su profesori Ugostiteljskih škola, konobari, voditelji restorana, vinari, direktori hotela i vlasnici ugostiteljskih objekta te svi oni koji su zaposleni u proizvodnji i prodaji alkoholnih pića.

Predavačica je bila sommelierka Jelena Šimić Valentić sa četrnaestogodišnjim iskustvom u svijetu vina gdje se profilirala kao vrhunski stručnjak koji djeluje na području regije. Vlasnica je Pupitresa,  prvog boutiqua vinske kulture  u Hrvatskoj kojeg je osnovala 2014. pod okriljem Pupitresa održala je više od 890 vinskih radionica za građane koji vole vino i žele naučiti više o njemu. Odgovorna je za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo i stručni kadar u ugostiteljskom sektoru. Autorica je knjige -  prvog Vodiča kušanja vina zamišljenog kao vinski dnevnik pod nazivom Bilješke o vinu. Vlasnica je vinskog bara u centru Zagreba u Frankopanskoj 1. 

Obuka se održala u Hotelu Savus sa ciljem da stečeno osnovno znanje o vinu i vinskoj kulturi kandidati kroz sadržaj definiranog programa uzdignu na višu razinu koje se odmah može primijeniti i u praksi po završetku obuke. 

Nakon obuke svi polaznici su dobili certifikat o položenom tečaju. 

PROGRAM VINSKE OBUKE

  • Pravilno posluživanje bijelih i crvenih  vina
  • Pravilno posluživanje pjenušaca
  • Dekantiranje crvenih vina
  • Tko je sommelier, master sommelier, master of wine
  • Važnost edukacije u svijetu vina
  • Preporuka vina ovisno o platežnoj moći i interesu gosta
  • Regije Hrvatske, vinogorja, najvažniji proizvođači, stilovi vina, naše najznačajnije autohtone sorte grožđa
  • Vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj i svijetu
  • Raspoznavanje vina i vinskih stilova
  • Organoleptička analiza  vina kroz stručnu vinsku terminologiju
  • Organoleptička analiza vina putem vida
  • Organoleptička analiza vina putem njuha
  • Organoleptička analiza vina putem okusa
  • Osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom – grafički prikaz –vježba
  • Vinske čaše, temeratura serviranja vina, prodaja vina, odnos s kolegama, uigranost i važnost tima
  • Kako se ophoditi prema gostu  vježbajući i primjenjujući  komunikacijske vještine u određenim situacijama
  • Kako se koristiti vinskom kartom,kako je  ažurirati te kako prodavati i preporučiti vina gostu / kupcu
  • Osnove vinske kulture i bontona stola

Nakon samog predavanja dotaklo se sa problemima sa kojima se kandidati suočavaju svakodnevno kao što je raspoznavanje vina i vinskih stilova te se raspravljalo o idejama o promicanju kulture stola i vina.

 

Zadnje vijesti

Posjetiteljima ponovo otvorena vrata u Noći muzeja

Vinogorac želi u Međužupanijsku nogometnu ligu Brod/Požega

U Brodu otvorena kazališna i koncertna dvorana

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj