Stručnjaci Ekonerga o utjecaju na okoliš buduće termoelektrane

Izgradnja plinske termoelektrane koju na području Luke Brod planira izgraditi tvrtka Crodux d.o.o., bit će najveća energetska investicija u Hrvatskoj. Projekt termoelektrane snage 1200 MW, vrijedan je pola milijuna eura, od čega bi 250 milijuna eura trebalo ostati na ovom području, mahom kroz sudjelovanje domaćih tvrtki u izgradnji. Plinska termoelektrana prostirat će se na 12 ha na području grada Slavonskog Broda te općina Klakar i Gornja Vrba.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 18.12.2012


Premda Brođani pozdravljaju svaku investiciju koja donosi nova radna mjesta, istodobno su zabrinuti zbog eventualnog negativnog utjecaja na život i zdravlje ljudi te na okoliš buduće termoelektrane.

TermoelektranaNo, prema riječima stručnjaka Ekonerga, zaduženoga za izradu Studije o utjecaju na okoliš plinske termoelektrane opasnost od zagađenja je u ovakvim postrojenjima svedena na minimum. Referentno postrojenje je blok IV termoelektrane u Irchigu u Njemačkoj gdje su trogodišnja ispitivanja i jednogodišnji komercijalni rad postrojenja pokazala da nema štetnog utjecaja na okoliš. „Ovakav tip termelektrane ima nekoliko dominantnih utjecaja. Na zrak preko dimnih plinova, na vode preko rashladne vode, kao i utjecaj buke koja se preventira tehničkim rješenjima. Onečišćujuća tvar u plinovima su dušikovi oksidi (NOx), te ugljikov monoksid (CO). Granična vrijednost dušikovih oksida je 50 miligrama po prostornom metru, uz 15 posto kisika, a nove plinske turbine imaju ugrađene mjere zaštite kojima se emisija NOx mogu smanjiti za 40 posto. Opasnosti od zakiseljavanja tla nema jer se dušikovi oksidi dižu u više slojeve atmosfere gdje se raspršuju pa njihova koncentracija neće biti tolika da bi prouzročila kisele kiše, odnosno zakiseljavanje tla“, pojasnio je voditelj izrade Studije Nenad Balažin, dodajući kako bi Studija trebala biti gotova do kraja siječnja, nakon čega slijedi javna rasprava , kako u gradu i navedenim općinama tako i u susjednoj Bosni i Hercegovini zbog mogućeg prekograničnog utjecaja.

Govoreći o utjecaju na vode Balažin je istaknuo da 11-11,5 m3/sec vode, koliko će se uzimati iz Save i vraćati natrag zagrijana do maksimalno 6 stupnjeva celzijusa ne bi smjelo utjecati na eko – sustav u rijeci Savi. „Radimo simulaciju toplinskog opterećenja Save, te provjeriti zadovoljavamo li granične uvjete propisane hrvatskom regulativom o vodama“, dodao je voditelj izrade Studije. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja