Strašan požar u centru Broda

Dogodilo se na današnji dan 6. ožujka

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 06.03.2015


 1872. godine u noći s 5. na 6. ožujka izbio je veliki požar u centru grada, tj. na početku današnje Starčevićeve ulice. Izgorjele su kuće, Aleksandra Radosavljevića, Josipa Ferića, Anke Mallin i obitelji Fabijanac. Šteta je velika, a razmjer požara povod za pokretanje inicijative osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brodu.

1909. godine održana je osnivačka skupština Udruženja brodskih obrtnika. Još 1905. godine inicirano je osnivanje Saveza hrvatskih obrtnika, a predvode Siščani Lugarić i Čupak zajedno s poznatim zagrebačkim krojačem, rođenim Brođaninom, Đurom Matićem. Kongres hrvatskih obrtnika održan je 8. rujna 1906. u Zagrebu. Tada je postavljen temelj budućeg Saveza hrvatskih obrtnika, stvarno konstituiranog 26. listopada 1908. godine. Mjesna organizacija u Brodu osnovana je gotovo dvije i pol godine kasnije.  

1910. godine rodila se u Strizivojni Ivica Degmenčić, arheolog i kustos Arheološkog muzeja u zagrebu, te autorica brojnih znanstvenih i stručnih radova o grčkim i rimskim izvorima o Iliriku. Umrla je u Zagrebu 7. prosinca 1988. godine.  

U Sijekovcu se na današnji dan 1917. godine rodio Đuro Basler, poznati arheolog. Uveo je bosansku Posavinu na arheološke karte Europe i dao neprocjenjiv znanstveni doprinos istraživanju kasnoantičkih bazilika i srednjovjekovnih motiva na nadgrobnim spomenicima u Bosni. 

1936. godine rođena je u Slavonskom Brodu Jela Godlar kći profesora Josipa Godlera umrlog u zatočeništvu u Staroj Gradiški 1942. godine. Nakon smrti oca živi kod strica Janka u Karlovcu gdje se i školovala. Filozofski fakultet završava u Zagrebu, potom živi i radi u Šibeniku. 

U Brodu je osnovana Organizacija izviđača i planinki, pčelica i brđana 1955. godine. po broju okupljene brodske mladeži, akcijama i aktivnostima dugo je prednjačila u Hrvatskoj. 

1976. godine u Slavonskom Brodu rođen je operni pjevač Krešimir Špicer. Po završetku Muzičke akademije u Zgrebu, studirao je Sweelinck Conservatorium u Amsterdamu. 1997. godine osvojio je prvo mjesto na National Compettition for Young Singers u Nizozemskoj. Nakon toga nastupa kao solist u brojnim produkcijama, koncertima i operama. 

Kazališni i filmski glumac, redatelj Zvonimir Rogoz rođen je u Zagrebu 10. listopada 1887. godine. Glumački se školovao u Beču i Zagrebu. Nastupao je u Osijeku, Varaždinu i Ljubljani. Proslavio se ulogom u „Hamletu“, te je angažiran u Pragu, gdje je stekao međunarodni ugled. U Pragu je igrao i na filmu, snimivši oko 20 filmova, a najslavniji je „Ekstaza“. Vrativši se u Zagreb glumio je i režirao u kazalištu, a do smrti je nastupao na filmu i televiziji. Objavio je knjigu „Mojih prvih sto godina“, a o njemu je snimljen film „Zdrav Rogoz u zdravom tijelu“. Zvonimir Rogoz umro je na današnji dan 1988. godine u Zagrebu.

Ostali događaji:

- 1475. godine rođen je Michelangelo Buonarotti u malenom gradiću Capreseu u talijanskoj pokrajini Toskani.
- Marijanski otoci su otočje od 15 vulkanskih otoka u sjeverozapadnom Tihom oceanu. Prvi Europljanin koji je primijetio ovu otočnu skupinu je bio Portugalac Ferdinand Magellan 6. ožujka 1521. godine koji je promatrao dva najjužnija otoka i preplovio između njih sa svojom španjolskom ekspedicijom na putu oko svijeta.
- 1835. godine u Veneciji je premijerno izvedena poznata Verdijeva opera Traviata.
- Bitka za Alamo 1836., koja se vodila između Texasa i Meksika u toku Teksaške revolucije.
- 1842. godine umrla je Mozartova supruga Constanze, nadživjevši ga za više od 50 godina!
- Ruski kemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev 1869. godine Ruskom Kemičarskom Društvu predstavio je projekt pod imenom „Ovisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata“ odnosno prvu verziju onoga što danas poznajemo kao periodni sustav elemenata.
- 1898. Njemačko Carstvo dobilo je jedan dio Kine u 99-godišnji najam. Radilo se o ugovoru sličnom onom koji su Britanci sklopili oko Hong Konga.
- 1899. godine, Bayer počinje nazivati lijek Aspirin i započinje s prodajom u cijelom svijetu. Ime Aspirin je izvedeno iz A - acetil i Spirsäure - stari njemački naziv za salicilnu kiselinu.
- Ho Chi Minh je 1946. godine s Francuskom potpisao sporazum kojim se Vijetnamu priznaje nezavisnost unutar Federacije Indokine i Francuske unije.
- Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan 1964. godine dobio novo ime – Muhammad Ali.
- 1964. godine stupio je na prijestolje posljednji kralj u povijesti Grčke - Konstantin II.
- Britanski trajekt M/S „Herald of Free Enterprise“ prevrnuo se 1987. godine dok je napuštao luku u Zeebruggeu, Belgija, pri čemu je poginulo 193 ljudi.
- 1992. godine „nemarni korisnici“ diljem svijeta saznali su je li njihovo računalo zaraženo virusom Michelangelo. Ovaj boot sector virus prvi je put otkriven 1991. godine, a „bum“ je doživio kada se saznalo da je Intel zabunom isporučio nekoliko stotina proizvoda zaraženih tim štetnim softverom.
 
Rođeni na današnji dan su: Elizabeth Barrett Browning, engleska književnica (1806.), kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivist Gabriel García Márquez (1928.), Valentina Tereškova, ruska astronautica (1937.), njemački nogometaš Harald Anton Schumacher (1954.), Shaquille O'Neal, američki košarkaš (1972.), hrvatski nogometaš Stjepan Tomas (1976.), Iva Visković, hrvatska glumica (1984.).

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu