Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?

Nastavlja se štrajk učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pa tako i Brodsko-posavskoj županiji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.10.2019
Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?


 Povodom štrajka u osnovnim školama koji je najavljen za 21. listopada 2019. godine, obavještavamo učenike i roditelje da će za vrijeme održavanja štrajka, u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Slavonski Brod, biti organizirani primjereni oblici odgojno-obrazovnoga rada s učenicima. Osim toga, bit će organiziran i produženi boravak, piše u obavijesti na stranicama grada.

Tako je nastava za prve razrede organizirana u OŠ Ivan Goran Kovačić, a za ostale učenike za pojedine predmete poput vjeronauka, njemačkog jezika te geografije. Organiziran je također produženi boravak te prijevoz autobusima. Više informacija na mrežnim stranicama škole. U OŠ Dragutin Tadijanović organizirana je nastava za predmete informatika, geografija i povijest. Iz škola ističu da se redovito prate obavijesti na stranicama škola.

U utorak, 22. listopada nastava se održava prema redovnom rasporedu.

Prema našim informacijama sve škole su u štrajku, no ne i svi učitelji. Kako doznajemo u pojedinim gradskim školama nastava je organizirana za učenike prvih razreda.

Štrajk prosvjetara se nastavlja jer sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12%, u tri maha po 2% (2% + 2% + 2%) u 2020. godini, izvještava HRT.

Koeficijenti složenosti poslova kamen spoticanja su i za učitelje i za profesore već godinama. Svjesni su i u Vladi da ta Uredba iz 2001. godine različito definira radna mjesta u javnoj i državnoj upravi i zato će angažirati stručnjake koji će izraditi kvalitetan dokument.

No osim nezadovoljstva premijerovom ponudom, školske sindikate muče i neka pitanja. Primjerice hoće li štrajk biti plaćen?

Ministar rada  i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je štrajk rekavši da je Vlada predložila korektnu ponudu. Što se tiče nastavka razgovora sa školskim sindikatima, kaže, ponuda je na stolu, a na upit hoće li ih primiti premijer odgovara kako nije siguran.

A što će se događati sljedećih dana, doznat će se uskoro. Aladrović kaže da je više opcija na stolu.

- Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović.

I još jedna opcija:

- Da ne podnesemo nikakav zahtjev i da štrajk bude plaćen, dodao je.

U međuvremenu školski sindikati poslali su Vladi otvoreno pismo u kojem traže da ne obmanjuje javnost govoreći da njezina ponuda ispunjava njihove zahtjeve.

Zadnje vijesti

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U veljači otvaranje kafića i restorana?

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina