Štovanje Svete Smrti: Zašto je Mandićeva relikvija uzburkala duhove?

Karavana vezana uz dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb poprimila je bizarne razmjere - pojedini mediji su prekidali emisije dok su neki sve uspoređivali s 'nekrofilijom' i na taj način uzbudili religioznike.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.04.2016


 Nećemo ulaziti u diskusiju o samoj povorci već ćemo se posvetiti pojmu relikvije i kultu svete smrti čiji se izdanci najviše štuju u latinskoj Americi dok su kod nas tradicionalno vezani uz poganske religije.

Tijelo sveca u fragmentima po čitavom svijetu

Relikvije su posmrtni ostaci svetaca, dijelovi njihovih tijela ili predmeti iz njihovih života. Tako recimo svaki žrtvenik (oltar) ispod vanjske plohe sadrži dio tijela (najčešće kostiju) sveca svezane posebnim čvorovima (identični postupak od voodooa do dalekog istoka). Ako malo razmislimo dolazimo do zaključka da postoje alatke koje služe isključivo komadanju tijela svetaca radi svećenja žrtvenih trpeza. Iz tog razloga neke religije ne slijede ovakvu praksu, a taj slijed pokrenuo je Martin Luther koji je protestantskim pokretom zakopao i spalio većinu 'dobro očuvanih' leševa.

Kršćanska praksa dolazi još iz knjige Kraljeva i relikvije Elishe. Možda nije preučestala praksa no spomena u Bibliji definitivno ima pa je ostalo dosta prostora za slobodnu interpretaciju od strane klera. U ranijoj prošlosti antička Grčka je gajila kult ličnosti i slavu heroja, a njihovo oružje bilo je predmetom obožavanja za mase. Do te mjere da su Atenjani otimali relikvije Spartanaca, a takve krađe nastavljene su kroz povijest pa su relikvije poput Svetog grala, Zavjetnog kovčega, Longinovog koplja ili Isusovih čavala postale konačni cilj suvremenih pustolova. 

Komunisti se sprdaju, a donedavno štovali Lenjinov leš

Tzv. 'dodirne relikvije' danas su najčešći primjer pogrešne interpretacije pa vjernici po pravilu 'Ako neće Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu' nastoje svojim dijelovima odjeće, rukama, maramicama stvoriti kontakt s 'božanskom energijom' na način da istima dodiruju sveca ili mučenika. Zanimljivo, štovanje mrtvih tijela i komadanje mučenika iznimno je zastupljen ritual u okultnim crnomagijskim ritualima tajnih društava i sotonističke crkve. Iz tog razloga Adventisti i Jehovini svjedoci smatraju kako je štovanje relikvija 'vražje dijelo'.

Komično je i kada se bivši praktični ateisti i komunisti ismijavaju s ovim čak i meni prilično morbidnim praksama - kada je općepoznato da su isti obilazili mrtva tijela Lenjina, Mao Zedonga, Staljina ili pak Josipa Broza. Ono što pak znanost do danas nastoji objasniti je nevjerojatna očuvanost relikvija i specifičan miris, karakterističan za sva očuvana tijela neovisno o religiji iz koje dolaze. Osobno smatram da se digla prilična halabuka i da se o ovim stvarima treba prije svega razgovarati s rodbinom pokojnika kao i njima samima prije smrti - a tko voli hodočastiti, slobodno...

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni