Stopa svetog Martina u Lovčiću

Dogodilo se na današnji dan 5. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.07.2020
Stopa svetog Martina u Lovčiću
 863. Sveti Ćiril i Metod su kršćanski sveci, a spomendan im je na današnji dan jer su 5. srpnja počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini.

1846. na povratku iz Beča i Beograda u brodsko savsko pristanište za brodove stigao je Ljudevit Gaj i za četverosatne pauze, posjetio je svog brodskog prijatelja Ignjata Alojza Brlića.

1891. rodio se u Vrgorcu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika – Tin Ujević. Inače, puno Tinovo krsno ime bilo je Augustin Josip Ujević. Otac mu je bio po zanimanju učitelj, rodom iz Krivodola u Imotskoj krajini, a majka Bračanka iz mjesta Milne.

1911.  brodski građevinski radnici, nakon uspješno okončanog štrajka, izborili su radno vrijeme od deset sati dnevno i odmor nedjeljom. 

1912.  u Zagrebu službeno otvoren stadion u Maksimiru.

1946.  na modnoj reviji u Parizu po prvi put je predstavljen najpoznatiji kupaći kostim u povijesti – bikini.

1950. u Brodu je prvi put u povijesti meteoroloških mjerenja zabilježena temperatura od plus 40°C u hladu. 

1954. Elvis Aron Presely snimio je singlicu u počast svojoj majci, što je bio početak vrtoglavog uspona prema svjetskoj slavi. 

1989. hrvatski pjesnik, književnik i akademik Dragutin Tadijanović ugovorno općini Slavonski Brod ostavlja svoju biblioteku, umjetničke slike, namještaj i ostale vrijednosti kulturno-povijesnog značaja, (koje su „nakon njegove smrti pohranjene u brodskoj kući Horvat i dostupne su javnosti“). Za  uzvrat Grad Slavonski Brod je  doživotno pjesniku isplaćivao mjesečnu apanažu koja je za  osamnaest godina prešla dvjesto tisuća eura. Za smještaj Tadijanovićeve ostavštine, nakon njegove smrti, Brod je uložio još dvije stotine tisuća eura. 

1990.  u Zagrebu je održan 35. izbor za pjesmu Europe, Eurosong. Pobjednik je bio Talijan Toto Cutugno s pjesmom „Insieme:1992“ (Zajedno ;1992).

1995.  U Velikoj Kopanici svečano pušten u rad novi pogon za  mljevenje žitarica. Riječ je o najvećem privatnom mlinu u Hrvatskoj, a po kapacitetu mljevenja od 100 tona pšenice dnevno. Izgrađen je uglavnom  ulaganjem Marka Pipunića iz Osijeka kojemu su u izgradnji pomogle i Zagrebačka banka te investitori iz inozemstva, a objekt je završen za samo 13 mjeseci gradnje. 

1996. došla je na svijet prva životinja klonirana od stanice odrasle jedinke. Ovca je nazvana Dolly i ubrzo je postala najpoznatija ovca na svijetu, a danas je gotovo sinonim za kloniranu životinju opće.

2014. Ispred srednjovjekovne crkvice sv. Martina u Lovčiću, u općini Brodski Stupnik postavljena stopa ovog sveca zaštitnika i velikog putnika, rad akademskog  kipara MICHELA Audiarda. Simbolična je to poveznica svih mjesta s tradicijom sv. Matina i simbol KULTURNOG ITINERERA Vijeća Europe pod nazivom „ Sveti Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima, zajednička vrijednost“. U Europi ima više od 200 postavljenih stopa sv. Martina.

2015. Na referendumu u Grčkoj građani odbili mjere štednje koje su ponudili međunarodni kreditori u zamjenu za dodatnu financijsku pomoć.

Rođeni na današnji dan su:  Karl Marx, njemački filozof (1818),njemačka revolucionarka Clara Zetkin (1857.), Dwight Davis, osnivač Davis kupa 1900. (1879), Georged Pompidou, francuski državnik (1911),  hrvatski znanstvenik, Hrvoje Požar (1916.), Pero Pirker, hrvatski političar (1927.), Miljenko Foretić, tetrolog i povjesničar (1939), Vlasta Ramljak, hrvatska glumica (1960), Zlatko Saračević, hrvatski rukometaš (1961),  Gianfranco Zola, talijanski nogometaš (1966.), pjevač, Alen Vitasović (1968.), Amélie Mauresmo, francuska tenisačica (1979.).

Umrli: Napolenon I Bonaparte, francuski car i vladar (1821),  Vjekoslav Karas, hrvatski slikar (1858), Mihail Botvinik sovjetski šahovski prvak (1995),  Josip Tabak, hrvatski prevoditelj, književnik (2007), Dušan Janićijević, srpski glumac (2011), Slobodan Budak, hrvatski pravnik (2012).

Zadnje vijesti

Preminuo Vinko Kuzmić, izgubio bitku s teškom bolešću

Brođani na svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Filip Bungić novoj napadačko pojačanje Marsonije

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu