Sto godina Hlapića

Ovogodišnja manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić, koja će biti održana od 14. do 20. travnja, u znaku je Ivaninog najpoznatijeg junaka - Halpića, a  povodom stote obljetnice objavljivanja romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 18.02.2013




Tim će povodom u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti biti upriličena međunarodna znanstvena konferencija „Od čudnovatog do čudesnog“. Kako je naglasio predsjednik Udruge Berislav Majhut, roman „Čudnovate zgode šegrta Halpića“ jedinstven je jer je to najobjavljivaniji hrvatski roman uopće i obraća se najmlađoj čitateljskoj publici. Sudjelovanje na konferenciji prijavilo je 65 autora, dok će na studentskoj konferenciji „Veliki dječji književnici kao univerzalni kapital“ koja će se održavati istodobno biti prezentirani radovi 85 studenata izlagača.

U znaku šegrta Hlapića bit će i kazališne predstava u organizaciji Kazališne radionice „Svijeta bajki“ koja će na scenu postaviti glazbeno - scensku čaroliju .kao i predstava dramske družine Guliver OŠ „Bogoslav Šulek“ pod nazivom „Sretno Hlapićiu“ u kojoj će svih 65 malih glumaca biti šegrt Hlapić.

U okviru manifestacije bit će predstavljena i četvrta knjiga Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić kojom će biti zaokružen ciklus kritičkog izdanja sabranih djela najpoznatije hrvatske spisateljice.

"Nakon toga će uslijediti prezentiranje Ivanine rukopisne ostavštine", najavila je ispred Matice Hrvatske Jasna Ažman. Dodala je da će u petak, 20. travnja, na Korzu biti organizirana  promenadna šetnja s Ivanom, odnosno šetnja u kostimima iz Ivanina doba, tj kraja 19. i početka 20. stoljeća. Gradska knjižnica će, između ostalog, predstaviti do sada nepublicirane ilustracije „Priča iz davnina“ .

Literarni i likovni natječaji, brojne radionice i pričaonice u organizaciji gradskih ustanova i udruga Brlićevac te Lima također su dio bogatog programa ovogodišnjeg „Svijeta bajki“. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji