Što donosi proljeće u kulturi?

Što u kulturnom životu Brođana donosi proljeće? Amaterska društva i dalje na čekanju s probama, u najavi događanja s manjim brojem sudionika i publike.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 06.03.2021


 Najveći dio 2020. godine amaterska društva iz kulture provela su u prisilnim stankama s radom. Institucije su nakon otvaranja sredinom svibnja nastavila s radom no smanjenim intenzitetom, s manjim brojem publike i sudionika.

U ovo vrijeme prošle godine još je sve bilo relativno normalno.  Tako je u Muzeju Brodskog Posavlja održan okrugli stol o arheologiji s 15-ak stručnjaka iz Slavonije i Zagreba. Brodski harmonikaši organizirali su međunarodni festival harmonike 6. ožujka,  Folklorni ansambl Broda 7. ožujka okupio je 30-ak tamburaša na Seminaru za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava. I onda je sve stalo. Na gotovo dva mjeseca posve, a u nastavku godine, ovisno o epidemiološkim mjerama malo se sviralo, izlagalo, družilo.

Što je s ovogodišnjom sezonom? Institucije iz kulture rade no smanjenim intenzitetom, a programi su s manje publike i manje izvođača. Muzej Brodskog Posavlja nakon iznimno uspješne izložbe "Barun  Trenk – novo lice legende" najavljuje za ožujak novu izložbu. Također u nastavku sezone pripremaju se za manifestaciju "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" no kako će sve izgledati, diktirat će opet koronavirus. Usporedo s tim traje i muzejska akcija "Traže se igračke". 

Galerija umjetnina Grada Sl. Broda otvorila je prošli vikend izložbu akademske slikarice Mirjane Marović. Za travanj i svibanj najavljuju nove programe. 

Najteže pogođena epidemiološkim mjerama i pandemijom koronavirusa svakako je KKD "Ivana Brlić Mažuranić". Osjetno manje programa, s malo sudionika no i polupraznom dvoranom. Ipak, u ožujak ulaze s nešto blažim mjerama. 

Na zalasku zime i ulasku u novo proljeće situacija je takva da umjetničke udruge još nisu dobile zeleno svjetlo za nastavak rada. Pjevačke skupine, tamburaši, harmonikaši, slikarska društva...svi su i dalje na čekanju zbog epidemioloških mjera. Nešto blaže od početka ožujka, a svi se nadaju kako će u sljedećem krugu popuštanja mjera i kulturnjaci doći na red.

Više u prilogu SBTV-a!

 

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"