Što donosi novo rješenje regionalne podjele Hrvatske? Zajednica županija i Vlada predlažu četiri regije...

Hrvatska bi uskoro trebala biti statistički podijeljena na četiri NUTS 2 regije. Dosadašnja podjela prema odluci iz 2012. na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku nije doprinijela ravnomjernom razvoju – zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera sa Zajednicom županija, gradova i općina, pa se očekuje novo rješenje, koje bi trebalo stupiti na snagu 2023. godine.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.01.2019


Središnja i istočna Hrvatska, sjeverna odnosno sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb – tako će ubuduće statitistički biti podijeljena Lijepa Naša. Konačnu odluku o statističkoj podjeli Hrvatske, koja je za sada podijeljena na Kontinentlanu i Jadransku, Vlada bi trebala donijeti do kraja ovog mjeseca, zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera i župana svih županija.

Od nove podjele najviše trebali bi najviše profitirati gospodartsvenici u Slavoniji koji su prema sadašnjoj podijeli, u nepovoljnom položaju jer su “utopljeni” u istu regiju sa Zagrebom. Naime, visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije. 

 


 
 

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu