Što donosi novo rješenje regionalne podjele Hrvatske? Zajednica županija i Vlada predlažu četiri regije...

Hrvatska bi uskoro trebala biti statistički podijeljena na četiri NUTS 2 regije. Dosadašnja podjela prema odluci iz 2012. na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku nije doprinijela ravnomjernom razvoju – zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera sa Zajednicom županija, gradova i općina, pa se očekuje novo rješenje, koje bi trebalo stupiti na snagu 2023. godine.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.01.2019


Središnja i istočna Hrvatska, sjeverna odnosno sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb – tako će ubuduće statitistički biti podijeljena Lijepa Naša. Konačnu odluku o statističkoj podjeli Hrvatske, koja je za sada podijeljena na Kontinentlanu i Jadransku, Vlada bi trebala donijeti do kraja ovog mjeseca, zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera i župana svih županija.

Od nove podjele najviše trebali bi najviše profitirati gospodartsvenici u Slavoniji koji su prema sadašnjoj podijeli, u nepovoljnom položaju jer su “utopljeni” u istu regiju sa Zagrebom. Naime, visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije. 

 


 
 
Zadnje vijesti

Alkoholizirani vozači - velika opasnost u prometu!

VIJESTI

Policija upozorava

Alkoholizirani vozači - velika opasnost u prometu!

FOTO GALERIJA

FOTO - Više od stotinu trkača trčalo 21,5 kilometar u spomen na Sibinjske žrtve

FOTO - Mate Bulić oduševio Sibinjce i njihove goste!

FOTO Pokladno jahanje u Kupini okupilo 40-ak jahača

Dovršetkom radova na Maslačku energetski su obnovljeni svi dječji vrtići u Slavonskom Brodu

Šest medalja za Astru - Odličan početak nove sezone