Što donosi novo rješenje regionalne podjele Hrvatske? Zajednica županija i Vlada predlažu četiri regije...

Hrvatska bi uskoro trebala biti statistički podijeljena na četiri NUTS 2 regije. Dosadašnja podjela prema odluci iz 2012. na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku nije doprinijela ravnomjernom razvoju – zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera sa Zajednicom županija, gradova i općina, pa se očekuje novo rješenje, koje bi trebalo stupiti na snagu 2023. godine.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.01.2019


Središnja i istočna Hrvatska, sjeverna odnosno sjeverozapadna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb – tako će ubuduće statitistički biti podijeljena Lijepa Naša. Konačnu odluku o statističkoj podjeli Hrvatske, koja je za sada podijeljena na Kontinentlanu i Jadransku, Vlada bi trebala donijeti do kraja ovog mjeseca, zaključeno je na jučerašnjem sastanku premijera i župana svih županija.

Od nove podjele najviše trebali bi najviše profitirati gospodartsvenici u Slavoniji koji su prema sadašnjoj podijeli, u nepovoljnom položaju jer su “utopljeni” u istu regiju sa Zagrebom. Naime, visina dozvoljenih regionalnih potpora ovisi o gospodarskoj snazi, odnosno vrijednosti BDP-a pojedine statističke regije u odnosu na prosjek cijele Europske unije. 

 


 
 

Zadnje vijesti

Uskrsni sportski vikend u znaku nogometa

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa

Sjajni nastup Mazatora na 100 milja Istre