Stipe Derviš postao svjetski prvak

Dogodilo se na današnji dan 28. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.04.2020
Stipe Derviš postao svjetski prvak
 1789. Fletcher Christian pokrenuo najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty.

1914. umro je poznati atentator Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj događaj postao je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Gavrilo Princip u trenutku atentata imao samo 19 godina.

1926. rodio se u Sv. Klari hrvatski pjesnik, publicist i novinar Stanislav Geza Milošević. U Brodu se bavio novinarstvom i uređivanjem književnih časopisa i biblioteke Posavski tokovi. Godine 1970. objavio je zbirku pjesama „Svjedok bezimene“, a 1971. jedinstveni sonetni vijenac u hrvatskoj književnosti „Domovina Hrvata“. Pred likvidatorima Hrvatskog proljeća bježi u emigraciju i u Njemačkoj uređuje list Hrvatska pravda. Umro je 26. svibnja 1981. godine u Brodu. 

1937. otvorena Cinecitta, najveći filmski studio u Europi.

A1961. u Bosanskom Brodu rodila se kiparica Aida Alikadić. Diplomirala je na Akademiji u Zagrebu 1985. godine u klasi Branka Ružića. Slika u tehnici tempere. 

1969. Prvi predsjednik Francuske Charles de Gaulle dao ostavku na predsjednički dužnost poslije nepunih 11 godina na čelu Pete republike, koju je stvorio.

1991. osnovana je Četvrta gardijska brigada „Pauci“.

2003. Ruski svemirski brod „Sojuz“, prva lansirana  letjelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog shuttlea „Kolumbija“ , uspješno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2007. Hrvatski boksač Stipe Derviš postao je svjetski prvak u profesionalnom boksu u poluteškoj kategoriji po inačici WBA. 

2013. Jezero Petnja, iako zadnjih godina pomalo zaboravljeno, oduvijek je bilo omiljeno izletište, a zahvaljujući Turističkoj zajednici Brodsko-posavske županije koja je uredila šetalište i popratne sadržaje Petnja dobiva stari sjaj. Uređeno je 155 metara šetališta s ogradom, te postavljeno 40 klupa i stolova.

2019. Na Tibetu otvoren tunel na 4.750 metara nadmorske visine, što je najviši tunel na svijetu. Tunel sa dvije trake dugačak je 5,7 kilometar. U izgradnji tunela koja počela 2015. godine radilo je 2.000 građevinskih radnika. Kroz četiri godine gradnje radnici su se susretali sa jezivom  hladnoćom i nedostatkom kisika.

Rođeni na današnji dan su: Ferruccio Lamborghini, osnivač tvrtke Automobili Lamborghini (1916.), američki filmski glumac i redatelj, Jack Nicholson (1937.), Saddam Hussein, irački predsjednik (1937), Hanka Paldum, pjevačica ( 1956), novinar Dubravko Merlić (1960.), španjolska glumica, Penelope Cruz (1974.), hrvatski glumac, Emil Sućeska (1984.).

Umrli na današnji dan su: ruski  maršal Mihail Kutuzov (1813.), Gavrilo Princip, atentator na Franju Ferdinanda, pripadnik Mlade Bosne (1918.), Ignjat Job, hrvatski slikar (1936.), strijeljan Benito Musolini talijanski diktator i fašista (1945),  Andrija Anković, hrvatski nogometaš (1980.), Edo Peročević, hrvatski glumac (2007), Matzilde Camus, španjolska spisateljica i pjesnikinja  (2012)

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"