Štete od naleta divljači na vozilo financira Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede u 2020.godini osiguralo 25 milijuna kuna za odštete u slučajevima naleta vozila na životinje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2020
 Broj registriranihmotornih vozila u Hrvatskoj je više od 2 milijuna, a mnogi od vozača imali su nesretne slučajeve sudara sa životinjom. Nalata na divljači na našim prometnicama češće su nego što mislimo, a procesi dobivanja odštete su dugotrajni i spori. No Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru s lovačkim društvima i osiguravajućim kućama iznašlo je rješenje za ovaj problem.

Vožnja cestom posebno u ruralnim krajevima i selima za mnoge vozače može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Sudari sa životinjama koje prelaze cestu, kažu nam iz policijske uprave, nisu rijetkost.

Do sada sz lovačka društva i savezi, ako je vozač vozio po svim prometnim propisima, snosila trošak nastale štete. Često su ti iznosi bili i po nekoliko desetaka tisuća kuna. Lovački savezi i udruge koji se financiraju članarinama, nerjetko su imali velikih problema prilikom isplata šteta. U 2019.godini na području naše županije evidentiranana su 94 oštetna zahtijeva.

Od ove godine sve se mijenja jer su za ovu namijenu Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez potpisali ugovor gdje se u 2020.godini za nadoknadu šteta nastalih naletom vozila na divljač isplaćuje 25 milijuna kuna. Za ove police osiguranja u tri godine izdvojeno je više od 57 milijuna kuna. No, ukoliko vozač naleti na domaću životinju odgovornost i dalje snosi vlasnik vozila.

Lovačke udruge pozdravljaju ovaj potez Ministarstva, jer su prije bili dužni izdvajati sredstva za police osiguranja. Ovako taj novac mogu koristiti za unaprjeđenje lovne infrastrukture. 

Ako vidite znak opasnost od izlijetanja životinje, prilagodite brzinu kretanja, jer jedan trenutak nepažnje može dovesti do tragedije.

Zadnje vijesti

Epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije za sada pod apsolutnim nadzorom

Juniorima KK "Slavonski Brod 1946" pripao gradski derbi

Održana “Plava rapsodija” večer poezije, sudjelovao i policajac pjesnik Zrinko Kapetanić

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama