Štete od naleta divljači na vozilo financira Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede u 2020.godini osiguralo 25 milijuna kuna za odštete u slučajevima naleta vozila na životinje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2020


 Broj registriranihmotornih vozila u Hrvatskoj je više od 2 milijuna, a mnogi od vozača imali su nesretne slučajeve sudara sa životinjom. Nalata na divljači na našim prometnicama češće su nego što mislimo, a procesi dobivanja odštete su dugotrajni i spori. No Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru s lovačkim društvima i osiguravajućim kućama iznašlo je rješenje za ovaj problem.

Vožnja cestom posebno u ruralnim krajevima i selima za mnoge vozače može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Sudari sa životinjama koje prelaze cestu, kažu nam iz policijske uprave, nisu rijetkost.

Do sada sz lovačka društva i savezi, ako je vozač vozio po svim prometnim propisima, snosila trošak nastale štete. Često su ti iznosi bili i po nekoliko desetaka tisuća kuna. Lovački savezi i udruge koji se financiraju članarinama, nerjetko su imali velikih problema prilikom isplata šteta. U 2019.godini na području naše županije evidentiranana su 94 oštetna zahtijeva.

Od ove godine sve se mijenja jer su za ovu namijenu Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez potpisali ugovor gdje se u 2020.godini za nadoknadu šteta nastalih naletom vozila na divljač isplaćuje 25 milijuna kuna. Za ove police osiguranja u tri godine izdvojeno je više od 57 milijuna kuna. No, ukoliko vozač naleti na domaću životinju odgovornost i dalje snosi vlasnik vozila.

Lovačke udruge pozdravljaju ovaj potez Ministarstva, jer su prije bili dužni izdvajati sredstva za police osiguranja. Ovako taj novac mogu koristiti za unaprjeđenje lovne infrastrukture. 

Ako vidite znak opasnost od izlijetanja životinje, prilagodite brzinu kretanja, jer jedan trenutak nepažnje može dovesti do tragedije.

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“