Stanje nije ni za kakvo opuštanje, virus se podmuklo širi

Odgovorno ponašanje, uvijek i na svakom mjestu i baš svaki kontakt ključni su za sprječavanje (ponovnog) širenja koronavirusa. Stanje sa tim u vezi na području Slavonije i Baranje je zasad pod kontrolom, ali puni oprez i (samo)odgovornost omogućit će mirniju svakodnevicu i što manje novooboljelih.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 01.07.2020
Stanje nije ni za kakvo opuštanje, virus se podmuklo širi
 To je ključna, temeljna, poruka danas održane sjednice Stožera CZ Brodsko-posavske županije, potom i konferencije za novinare.

-Tijekom vikenda aktivirani su lokalni stožeri CZ za kontrolu rada noćnih i disko klubova i sličnih objekata s obzirom da su isti u drugim dijelovima Hrvatske postali izvorišta zaraze s puno covid pozitivnih osoba. U ovih pet dana i noći na području naše županije provedena su 33 nadzora:u 21 slučaju nije bilo nepravilnosti, u 6 slučajeva klubovi nisu radili prilikom nadzora, u pet slučajeva uočene su određene nepravilnosti i nedostaci-kazao je na presici načelnik Stožera CZ Stjepan Bošnjaković.

Dodao je da se strogo pazi na zaštitu ulazaka i posjeta u zdravstvene i socijalne ustanove, domove za starije. -Bit će ponovno aktivirani timovi za kontrolu rada tih ustanova  i pridržavanje svih mjera u smislu zaštite njihovih štićenika. Ono što nas zabrinjava su javna i društvena događanja i okupljanja, tijekom vikenda takvih događanja bilo je poprilično. Razmotrili smo sve to-kazao je Bošnjaković.

-Od početka ovih događanja na području naše županije bile je 53 osobe koje su oboljele(zaražene), aktivnih slučajeva je 9. Borimo se s velikim prilivom kontakata covid pozitivnih osoba i pokušavamo stvari držati pod kontrolom-kazao je dr.Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. To za sobom povlači i njihove kontakte te neće se moći dugo odolijevati u gašenju tzv.mini-požara bez suradnje građana i bez činjenice kako i oni sami moraju shvatiti da je u ovoj situaciji osobna odgovornost najvažnija. Pojavila se i nova situacija, riječ je o djeci koja su otputovala na more u Stari Grad na otoku Hvaru. Nije još potvrđeno ali radi se o oboljenju jedne djevojčice iz te grupe djece, u Starom Gradu na Hvaru nema mogućnosti testiranja pa je, neslužbeno, osigurano testiranje zahvaljujući kontaktiranju splitske bolnice koja je organizirala uzimanje brisa. Nalaz bi trebao biti gotov tijekom današnjeg dana, o njemu ovisi daljnji boravak djece u Starom Gradu. U slučaju da nalaz bude negativan samo će ta djevojčica biti vraćena kući u Brodsko-posavsku županiju i kući nastaviti samoizolaciju od 14 dana, a u slučaju da nalaz bude pozitivan u samoizolaciju će se morati sva djeca i organizirao bi se povratak cijele skupine iz Starog Grada na Hvaru u Brodsko-posavsku županiju. 

Kada se radi o režimu prelazaka državne granice sa BiH, isti je za hrvatske državljane (opet) moguć s osobnom iskaznicom i vratiti se iz BiH ponovno u Hrvatsku bez odlaska u samoizolaciju. Glasine da je za prelazak nužno imati putovnicu, zasad se, u praksi, ipak čine neutemeljenima. 

 

Zadnje vijesti

Preminuo Vinko Kuzmić, izgubio bitku s teškom bolešću

Brođani na svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Filip Bungić novoj napadačko pojačanje Marsonije

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu