Stablo banane 15 godina odolijeva slavonskoj hladnoći

Usprkos hladnim jesenima i još hladnijim zimama, u dvorištu Zrinke Tomljenović u slavonskobrodskom naseljiu Budainka uspješno odolijeva stablo tropske banane.

Autor: Ivan Čalić / BrodPortal | Datum objave: 11.11.2014
 Stablo, zapravo tri stabala iz jednog korijena, visoko je više od četiri metra, listovi su vrlo široki i dugački i više od dva i pol metra, pa stablo gotovo dotiče krov kuće i Zrinkinom dvorištu daju posebno predstavljaju posebno lijep ukras.

-Jako se veselim kada svakog proljeća stablo iznova "krene" i sve zazeleni velikim predivnim listovima. Naime, svake kasne jeseni podrežem sve grane koje nose listove, a dno stabla zimu uspješno prebrodi. U proljeće se sve obnavlja doslovce samo od sebe i tako već 15 godina uzastopce. Šteta što stablo ne daje ploda, da stablo dade cvijet i plod dozrije treba ujednačene topline skoro godinu dana, a kod nas ljeto traje svega nekoliko mjeseci. Ali, nema veze , i ovo je jako lijepo, a možda jednom i dade plod, nikad se ne zna- ne gubi nadu Brođanka Zrinka Tomljenović. 

Zadnje vijesti

Hrvatskoj 10 milijardi eura iz europskih sredstava za gospodarski oporavak, još najmanje toliko i za sedmogodišnji proračun

VIJESTI

Plenković za Dnevnik HTV-a

Hrvatskoj 10 milijardi eura iz europskih sredstava za gospodarski oporavak, još najmanje toliko i za sedmogodišnji proračun

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“