Srušen prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu

Dogodilo se na današnji dan 24. kolovoza .

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.08.2021
Srušen prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu


 79. U erupciji vulkana Vezuv nestali su rimski gradovi Pompeji, Herculaneum i Stabija, a tisuće ljudi je poginulo. Pompeji su dobro očuvani ispod vulkanskog pepela i lave, pa su ostali kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.

1536. Turci su zauzeli tvrđavu Vukovac i posjede Berislavića oko Broda. Turski pohod platilo je životom približno 40 tisuća ljudi, a turska vlast trajala je 155 godina, sve do 1691. godine. 

1814. dogodila se jedna od najvećih katastrofa u povijesti SAD-a. Njihov je glavni grad Washington spaljen, uključujući rezidenciju američkog predsjednika i zgradu Kongresa.

1863. rođen je u Požegi jedan od najpoznatijih hrvatskih istraživača Afrike – Dragutin Lerman, koji je u ekspedicijama proveo ukupno 3000 dana, a belgijska vlada ga je imenovala glavnim povjerenikom za istočni Kongo.

1899. Na poziv fra Dominika Antolkovića iz Krapine, Dragutin Gorjanović Kramberger posjetio je nalazište na Hušnjakovu brijegu u Krapini kako bi proučio ostatke kostiju i zubi koji su tamo pronađeni. I tako započinje priča o krapinskom pračovjeku - neandertalcu koji je u pleistocenu živio posvuda po Europi. Dragutin Gorjanović-Kramberger prvi je paleontolog i paleoantropolog koji je upotrijebio rendgen za proučavanje fosilnih ostataka kostiju.

1912. na Brodskom polju u Bosanskom Brodu održan je aeromiting. Manifestacija se zvala „avijatičarski uzlet“. Improvizirani aerodrom na Brodskom polju u Bosankom Brodu bila je obična livada na kojoj su se održavali vašari i konjske trke. Slično uzletište napravljeno je kasnije i u Slavonskom Brodu na Jelas polju, koje je nakon uspostavljanja redovne putničke avionske linije Zagreb-Beograd 1928. godine, služilo kao pomoćni aerodrom u slučaju kvara na motoru zrakoplova.

1989. premijer Poljske postao Tadeuš Mazovjetski, prvi nekomunistički premijer u zemljama sovjetskog bloka od 1940. godine.

1991. u Žutoj Lokvi srpski odmetnici izvršili su pokolj hrvatskih policajaca.

1991. U Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu održan susret crkvenih velikodostojnika, njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Pavla i zagrebačkog nadbiskupa i predsjednika Biskupske konferencije Jugoslavije, uzoritog kardinala Franje Kuharića i njihovih suradnika. „Zaustavimo ratno stanje i pristupimo poštenim dogovorima“ poruka je zajedničkog susreta crkvenih velikodostojnika.

1991. Pokraj Bogdanovaca srušen je prvi zrakoplov JNA u Domovinskom ratu. Pripadnik ZNG-a Luka Andrijanić srušio je nad Borovima Naseljem dva neprijateljska zrakoplova. 

1991. Mihail Gorbačov je dao ostavku na mjesto predsjednika SSSR-a i tako najavio raspad SSSR-a.

1991. Parlament Ukrajine proglasio je nezavisnost od SSSR.

1992. na Slobodnicu je palo 4 granate, a zračna opasnost u brodskom području oglašena je dva puta. 

1995. Microsoft u distribuciju pušta Windows 95.

2002. umro je Josip Joka Pavlović, rođen 16. veljače 1937. godine u Slobodnici. Bio je prvi urednik Radio Broda i dugogodišnji upravitelj brodske Carine. 

2011. Steve Jobs daje ostavku na mjestu izvršnog direktora Applea i predlaže Tima Cooka za nasljednika.

Rođeni na današnji dan su: Jorge Luis Borges, argentinski pisac (1899.), Jaser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (1929), hrvatski nogometaš, Slaven Zambata (1940.), Goran Marković, redatelj (1946), Paulo Coelho, brazilski pisac (1947), Sanda Dubravčić, hrvatska klizačica (1964.), američki filmski glumac, Chad Michael Murray (1981.). 

Umrli na današnji dan su: Stjepan Ševo, hrvatski emigrantski djelatnik, zagovornik za demokratsku suverenu i slobodnu Hrvatsku (1972.), Stanko Nižić hrvatski emigrantski djelatnik, zagovornik za demokratsku suverenu i slobodnu Hrvatsku (1981.)

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška