Srpskom granatom uništena sportska dvorana Klasije

Dogodilo se na današnji dan 12. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 12.02.2018
Srpskom granatom uništena sportska dvorana Klasije


 1804. umro je poznati filozof Immanuel Kant.

1829. u Brodu i okolici osjetio se jak potres. 

1876. Ferdinand Kovačević prijavio je prvi hrvatski patent. Radilo se o u tzv. dupleks vezi, izumu u telegrafiji, koji je omogućavao da se Morseovi znakovi istovremeno šalju u dva smjera po istoj žici. Patent je prijavljen u Beču pod rednim brojem 4353. Izumitelju i telegrafskom stručnjaku Ferdinandu Kovačeviću, koji je bio rodom iz Like, podignut je spomenik pred Tehničkim muzejom u Zagrebu.

1894. poznati arhitekt Martin Pilar, rođen u Brodu, utemeljio je u Zagrebu građevinsku tvrtku (Martin) Pilar, (Julijus) Mally i (Karl) Bauda. 

1905. rođen je u Brodu na Savi Stjepan Pataki, pedagoški i filozofski pisac. Gimnaziju je završio u Brodu, a u Zagrebu je studirao pedagogiju, filozofiju i matematiku. Od 1936. godine privatni je docent pedagogije na Filozofskom fakultetu. Nakon 1945. godine postaje izvanredni, a nakon toga redovni profesor na Filozofskom fakultetu. U svojim privatnim radovima bavio se filozofskim tretiranjem pedagogijskih problema. Godine 1948. izdaje „Uvod u opću pedagogiju“. U nizu članaka piše o razvoju pedagogije, odnos pedagoške teorije i prakse, metodologiji pedagoških istraživanja, te o nastavi u srednjim školama. Umro je 21. svibnja 1953. godine u Zagrebu. 

1926. rođen je u Brodu na Savi poznati liječnik specijalist oftalmologije dr. sc. Zdravko Vedlin. Radio je u gradskoj bolnici 34. godine, a umro je 1995. godine. 

1929. Zagreb je dobio najdeblji snježni pokrivač. Tijekom samo jedne noći napadao je u visini od punih 100 centimetara. U Gospiću je istog dana zabilježena najniža temperatura od –36 Celzijevih stupnjeva. Snijeg je pao čak i na otoku Krku, a zaledilo se i more u Kvarnerskom zaljevu.

1933. osnovano je u Brodu djevojačko Katoličko društvo Srca Isusova. 

1934. rodio se u Brodu na Savi arhitekt i slikar Darko Gruber. Bio je član brodske, rovinjske i ozaljske likovne kolonije. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi i dobio je za svoje slikarske radove domaća i međunarodna priznanja. Umro je 22. rujna 1996. godine u Zagrebu. 

1948. održavanjem prve sjednice Narodnog odbora grad Rijeka je ponovno ujedinjen (Rijeka i Sušak) i osnovan je Kotar Rijeka.

1951. osnovana matica iseljenika Hrvatske.

1960. svečano je otvorena novosagrađena sportska dvorana Klasije, čija je gradnja započela 1. travnja 1959. godine,a uništena je u požaru izazvanom pogotkom granate sa srpskih položaja u Bosni 22. rujna 1992. godine.

1983. polaznici Slikarske škole „Albert Gruber“ organizirali su izložbu svojih radova u Salonu „Becić“. 

1992. u Slavonskom Šamcu prihvaćeno je dvadeset i četvero djece iz Janjeva, mjesta na Kosovu, koja su ubrzo poslana u Zagreb. 

2000. Poljska, Mađarska, i Češka, prve od bivših članica Varšavskog pakta, priključile se NATO-u.

2002. pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo suđenje bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću , optuženom za ratne zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i sukoba na Kosovu. Milošević je Hagu izručen 28. lipnja 2001. 

2006. u Sloveniji otkriven virus ptičje gripe H5 potvrđen u Nigeriji. To je prvi slučaj pojave ovog virusa u Africi.

2014. Posavska Hrvatska predstavila svoja nova izdanja - knjige Tragom poznatih liječnika iz Broda i okolice, te knjigu Dr. Mijo Pišl - pola stoljeća narodni liječnik u Donjim Andrijevcima. Autori knjiga su dr. Ivica Balen, dr. Stjepan Čeović i dr. Đuro Miškić. 

Ostali događaji:

  • 1502. veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova.
  • 1809. rođeni su gotovo istovremeno Abraham Lincoln i Charles Darwin, ljudi koji su izvršili ogroman utjecaj na svijet u kojem su živjeli.
  • 1935. srušio se najveći američki cepelin – USS Macon.
  • 1960. Chuck Berry u studiju „Chess“ snima „Bye, Bye Johnny“, „Jaguar And Thunderbird“, „Drifting Blues“ i druge skladbe.
  • 2010. u kanadskom Vancouveru započele su XXI. Zimske olimpijske igre.

Rođeni na današnji dan su: Franjo II., posljednji njemačko-rimski car, prvi austrijski car i ugarsko-hrvatski kralj (1768.), američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.), Theodor Plievier, njemački književnik (1892.), američki glazbenik Ray Manzarek (1939.), Miljenka Androić, hrvatska glumica (1954.), hrvatski nogometaš i nogometni trener Velimir Zajec (1956.), Željko Konigsknecht, hrvatski glumac (1961.), hrvatski vaterpolist Damir Burić (1980.), Dijana Vidušin, hrvatska glumica (1982.). 

Umrli na današnji dan su: Albrecht Altdorfer, njemački slikar (1538.), Pierre de Marivaux, francuski komediograf i romanopisac (1763.), Adolf Fridrik od Švedske, švedski kralj (1771.), Immanuel Kant, njemački filozof (1804.), Jean Renoir, francuski filmski režiser (1979), časna sestra Dorothy Stang (2005.), Petar Borota, nogometni golman (2010.), Mato Damjanović, hrvatski šahist (2011.).

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi