Srednjoškolci postali europarlamentarci na jedan dan

Srednjoškolci iz Slavonskog Broda, Osijek i Našica postali europarlamentarci na jedan dan.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.12.2018


 Izlaznošću na prošlim izborima za Europski parlament, Hrvati se ne mogu pohvaliti. Posebno je niska bila izlaznost mladih, zbog čega su brojne institucije krenule s različitim kampanjama kojima je cilj mlade educirati o Europskoj uniji, i motivirati na izlazak na izbore. Informacijski centri Europe Direct iz Slavonskog Broda i Osijeka, srednjoškolcima iz Slavonskog Broda, Osijek i Našica omogućili su da, na jedan dan, postanu zastupnici u EU parlamentu, i sami shvate zašto je važno politički se aktivirati.

Naime, glas brojnih mladih ljudi u Europskoj se uniji ne čuje. Izlaznost mladih na izbore postaje ozbiljan problem, a izbori za Europski parlament sve su bliže. Kako bi se to promijenilo, brojne institucije krenule su s aktivnostima kojima je cilj Europsku uniju, što više približiti građanima. Posebno mladima. Informacijski centri Europe direct iz Osijeka i Slavonskog Broda odlučili su zato srednjoškolcima iz Slavonije omogućiti da na jedan dan postanu zastupnici u EU parlamentu. 

Nažalost, s niskom izlaznošću mladih na izbore ne muči se samo Hrvatska. Problem je prepoznao i GONG koji već duže vrijeme radi na razvijanju takozvane EU pismenosti. No da bi se mladi politički opismenili, pismeni moraju biti i nastavnici. Jer nastavnici su prvi korak u razbijanju nezainteresiranosti i nepovjerenja koje mladi imaju prema politici općenito. Hoće li to prepoznati i drugi mladi ljudi, vidjet ćemo već na nadolazećim izborima za Europski parlament. 

Hrvatska je još uvijek najmlađa članica Europske unije. No i nakon pet godina, vrijeme je da se i glas hrvatskih građana, čuje u Europi. 

 

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza