Srednja škola "Matije Antuna Reljkovića" postaje mentor regionalnim centrima kompetentnosti

Sastanak održan u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sa državnom tajnicom Sanjom Putica vezano za Odluku ministrice Blaženke Divjak od 20. srpnja 2018. godine, o imenovanju Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod, za školu mentora regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, te aktivnostima koje škola treba provesti sukladno čl.33 Zakona o strukovnom obrazovanju. U ime Brodsko-posavske županije stručni tim predvodio je zamjenik župana Damir Mirković.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.10.2019
Srednja škola "Matije Antuna Reljkovića" postaje mentor regionalnim centrima kompetentnosti


 Na sastanku je posebno istaknuta potreba i važnost realizacije predmetne odluke u kontekstu povezivanja obrazovanja i tržišta rada i razvoja gospodarstva na području Brodsko-posavske županije. Naime, danas Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod zajedno sa Regionalnim centrom biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i Veleučilištem u Slavonskom Brodu, čini regionalni centar izvrsnosti u biotehnologiji te pod jednim krovom okuplja regionalne / nacionalne stručnjake, poslovnu zajednicu, profesore i učenike koji kroz istraživački rad i zajedničku suradnju povećavaju konkurentnost i produktivnost gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji. Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod kao specifičan oblik poduzetničke potporne infrastrukture surađuje s 30-50 OPG-ova i poduzetnika na godišnjoj razini, te raspolaže zavidnim ljudskim i infrastrukturnim kapacitetima koji omogućuju da se takva suradnja produbljuje. Centar izvrsnosti pod ravnanjem Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod je u razdoblju od 2013.do danas izrastao u svojevrsni organski klaster u području biotehnologije okupljajući oko sebe i povezujući privatne, znanstveno-istraživačke i javne ustanove. Upravo kao takav je postao instrument za jačanje sektorske konkurentnosti, učinkovitu uporabu fondova i programa EU-a, među-sektorsko umrežavanje, lobiranje, promidžbu sektora i brendiranje te za ciljano privlačenje ulaganja i stvaranje nove dodatne vrijednosti na razini sektora.

Potpora Brodsko –posavske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja omogućiti će daljnji rast i razvoj Centra izvrsnosti u narednih 5 godina izvan nacionalnih okvira kroz internacionalizaciju, povezivanje na međunarodnim istraživačkim platformama, suradnju s drugim školama u inozemstvu, u svrhu njegovog pozicioniranja na široj europskoj regionalnoj razini. Kao škola mentor regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju prenositi će stečeno iskustvo i znanje u proteklih najmanje 10 godina na druge regionalne centre kompetentnosti (RCK)u strukovnom obrazovanju kako bi što prije ostvarili svoje zacrtane ciljeve i prilagodili se tržištu rada s jedne strane, a s druge dobili potrebno znanje i uvid u nove tehnologije, inovacije i istraživanja koja se odvijaju u centrima izvrsnosti.

Mentorski centar se tako stavlja u rang centra izvrsnosti za transfer i primjenu znanja u strukovnom obrazovanju te povezivanje rezultata znanstveno-istraživačkog rada i potreba poduzetnika u svih pet funkcionalnih regija Republike Hrvatske.

 

Zadnje vijesti

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

Karlo Kokanović novo pojačanje u brodskoj 'Marsi'!

Na ambroziju je alergično 10 posto naših ljudi; što savjetuju stručnjaci?

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina