Srbi Orkanom raketirali Zagreb

Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.05.2020
Srbi Orkanom raketirali Zagreb




 1843.  Ivan Kukuljević Sakcinski prvi put je održao govor u Saboru na hrvatskom jeziku.

1848. godine Gradiški graničari na velikoj Narodnoj skupštini su u Zagrebu javno iskazali privrženost hrvatskome banu Josipu Jelačiću i težnju za ujedinjenjem Vojne krajine s Banskom Hrvatskom. 

1895. U Sarajevu počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču. Sarajevo je tako postao prvi grad u Europi  koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju.

1940. Hrvatsko dobrotvorno gospojinsko društvo u Brodu izvelo je predstavu „Rudo“, komediju u četiri čina o životu starih Brođana, koju je po istinitom događaju napisala Sofija Hirtz-Marković.

1945. Sovjetska vojska osvojila Berlin.

1991. Srpski teroristi u Borovu Selu kod Vukovara masakrirali su 12 hrvatskih  a ranili više od 20 policajaca. Za pokolj u Borovu Selu do danas još nitko nije odgovarao.

1992. U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda, JNA pokrenula zračnu operaciju. U drugom napadu branitelji grada su u manje od 3 minute srušili 6 zrakoplova (MIG-ova) i poremetili planove jugoslavenskog zrakoplovstva. Most su pokušavali srušiti punih sedam mjeseci i nisu uspjeli.

1994. Nelson Mendela i njegov Afrički nacionalni kongres pobijedili na izborima u Južnoj Africi.

1995. Na današnji dan pobunjeni Srbi  izvršili su na Zagreb napad višecijevnim bacačima raketa tipa Orkan. Prvi projektil pao je na Šoštarićevu ulicu, a dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika „Centar“. Ukupno je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a još čak 136 lakše je ranjeno. Napadi su uslijedili kao osveta za oslobodilačku akciju „Bljesak“ prethodnog dana.

1977. Tony Blair u dobi od 44 godine postao najmlađi britanski premijer u 185 godina.

1999. zračne snage NATO u napadima na Jugoslaviju upotrijebile „grafitne bombe“ koje su izazvale  raspad elektroenergetskog sustava u Srbiji. Oko 70 posto države ostalo je u mraku.

2003. službene završen rat u Iraku.

2004.  Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije i prvooptuženi za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđoća predao se beogradskoj policiji nakon 14 mjeseci skrivanja.

2011. Ubijen je Osama bin Laden, lider Al-Qaede.

2011. Bakterija Eschirichiacoli u Europi.

2017. Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Moskvu. To je prvi bilateralni susret dvaju čelnika  otkad  je Rusija 2004. anektirala poluotok Krim. Bio je to signal da Njemačka, najveća sila u Europskoj uniji, želi surađivati s Rusijom.

Rođeni na današnji dan su: Katarina II. Velika, ruska carica (1729), ruski revolucionarni premijer, Aleksandar Kerenski (1881.), Bing Crosby, američki pjevač i glumac (1904.), bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević (1943.), Josip Katalinski nogometaš (1948),  David Beckham, engleski nogometaš (1975), Tina Maze, slovenska skijašica (1983).

Umrli na današnji dan su: Leonardo da Vinci,  talijanski slikar, kipar, graditelj (1519.), Marin Držić, hrvatski književnik (1567.), Antun Branko Šimić, hrvatski pjesnik (1925), Izet Kikom Sarajlić, bosanskohercegovački književnik (2002), Osama bin Laden. Lider Al Qaede (2011.), Ivan Turina, hrvatski nogometni vratar (2013.).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"