SRAMOTNO HVALJENJE GRADSKE UPRAVE: Ljudi svakodnevno odlaze iz Broda ali barem pada stopa nezaposlenosti

Da se trenutna vladajuća garnitura u Slavonskom Brodu voli hvaliti svime i svačim pa i projektima s kojima nema veze, već je poznato, ali nova objava na službenim stranicama Grada to je dovela na sasvim nove niske razine.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 23.12.2016


 Članak kakvog se ne bi postidjeli ni najbolji režimski novinari stare Juge a ni danas Sjeverne Koreje osvanuo je jutros. "Portal gradonačelnik.hr dodijelio priznanje Gradu Slavonskom Brodu" stoji ponosno u naslovu kao da to išta znači.

U svojoj misiji portal gradonačelnik.hr ističe da je "Kod nas svakodnevni fokus javnosti usredotočen na negativne vijesti i afere te nacionalnu političku scenu, opet uglavnom kroz negativnu prizmu. Što je veća afera, više medijskog prostora dobiva. ...Mi želimo promijeniti takav pristup. Umjesto negativne, biramo pozitivnu selekciju a umjesto nacionalne lokalnu politiku." Što samo po sebi nije ništa loše. Samo što su pojam pozitivne vijesti debelo proširili.

Tako u zadnjem napadu Gradske uprave na zdrav razum piše: "Analizirajući proračun za 2015. godinu portal gradonačelnik.hr dodijelio je priznanje Gradskoj upravi zbog iznimnog doprinosa u smanjenju nezaposlenosti, a Slavonski Brod je u ovoj kategoriji svrstan u top deset gradova u Hrvatskoj. Naime, prema analizi portala gradonačelnik.hr, gledajući apsolutne brojke, Slavonski Brod je definitivni rekorder u Hrvatskoj sa smanjenjem broja nezaposlenih za 5.154 odnosno za 43,4 posto u razdoblju od tri godine."

Pri tom ne piše koliko se u te tri godine povećala zaposlenost u gradu kao ni o razlozima smanjenja nezaposlenosti. Dobro smo upoznati da je tijekom Vlade Zorana Milanovića, s kojom je Duspara poprilično blisko surađivao dok ih je mogao iskoristiti, došlo do dramatičnog i rigorznog brisanja nezaposlenih s evidencije Zavoda za zapošljavanje kako bi se statistika poboljšala prije izbora. Nisu ni slutili kako će od toga korist imati i lokalni šerifi. Pritom se zanemaruje svakodnevni odlazak ljudi, posebice mladih iz grad prema zapadu, najviše Njemačkoj i Irskoj. Degutantno se slavi činjenica da smo od 2001. do 2011. izgubili 5000 ljudi, a u zadnjih pet godina tko zna koliko još. Sa strahom čekam 2021. i vjerojatno sablasne podatke.

Dalje se nastavlja kako "Grad Slavonski Brod već godinama stvara što bolje uvjete za poduzetnike čije investicije donose nova radna mjesta. Samo tijekom ove godine izvedeni su 7,3 milijuna kuna vrijedni na uređenju Gospodarske zone koji će omogućiti pokretanje novih proizvodno-poslovnih pogona i otvaranje novih radnih mjesta". Opet broj novootvorenih radnih mjesta je slučajno zametnut. Kao i činjenica da postojeće gospodarske zone zjape gotovo prazne. Ne navode podatak koliko su godišnji izdaci Upravnog odjela za gospodarstvo za poticanja malog i središnjeg poduzetništva. Broj obrtnika pada iz godine u godinu, a broj prazinh poslovnih prostora u centru grada raste. 

Neki će reći, tako je u cijeloj Hrvatskoj, kriza ne popušta ni nakon osam godina, teško je stanje u cijelo županiji, cijeloj Slavoniji, kriva je Vlada, bilo koja. I u pravu su. Hrvatska ima dosta problema, ali ovdje se grad time hvali. Nije dovoljno da se hvali projektima podvožnjaka i velikih rotora koje financiraju Hrvatske ceste, država firma, već i kolektivnu sramotu da nas mladi napuštaju stavlja kao nešto pozitivno. Ma zašto me to uopće i iznenađuje.

Čestit Božić onima koji su ostali, a Merry Christmas i Fröhliche Weihnachten za one sve brojnije koji ovih dana vraćaju u dragi im Slavonski Brod.

 

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje