SRAMOTA I LICEMJERJE GRADSKE UPRAVE Zanemarivali igralište godinama pa prijavili djecu koja su ga očistila

Jučer smo pisali o grupi mladih koji su u Podvinju uzeli stvari u svoje ruke i nakon godina zanemarivanja odlučili očistiti park i lokalno igrališta. Nedugo nakon toga uslijedila im je prijava policiji.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 03.06.2015


 Umjesto da se Gradonačelniče, Gradska uprava i Komunalac pokriju po glavi i izraze duboko žaljenje što djeci u prigradskom naselju nisu pružili uredan park, Gradska uprava upozorila je ravnateljicu Dječjih vrtića na neovlaštene radove u blizini vrtića "Maslačak“. Na gradskim stranicama piše:

"Pojedini web portali danas su prenijeli vijest o skupini građana koja je samoinicijativno bez ikakve najave ili dopuštenja obavila određene radove na prostoru oko Dječjeg vrtića "Maslačak" u Podvinju. S obzirom da se radi o zemljištu koje je u vlasništvu Ustanove Dječji vrtić "Ivana Brlić-Mažuranić", Gradska uprava Grada Slavonskog Broda o cijelom je slučaju obavijestila ravnateljicu Dječjih vrtića Zoranu Butorac koje će poduzeti sve daljnje potrebne radnje."

Nakon toga jedan o gradskih portala izvještava da je pala prijava policiji zbog navedenih događaja. 

Iz osobnog iskustva mogu tvrditi da već godinama u Slavonskom Brodu na neke lokacije Komunalac zalazi samo ako je netko dovoljno uporan u pozivima Gradskoj upravi ili samom trgovačkom društvu da se njihova ulica ili naselje urede. Prošle godine sam za svoju ulicu na Budainci tražio da se zelene površine koji nisu iz kuće pokose i nakon nekoliko pokušaja zvanja broja kojeg sam dobio od centrale sam odustao. I dok su centar grada, Tvrđava kao i ostala frekventnija mjesta redovito održavana, rubni i drugim političkim opcijama naklonjeni dijelovi grada ostaju u drugom planu. Sjećamo se pošle godine radne akcije u naselju Josip Rimac kada su stanovnicima/volonterima poslali dijelom beskoristan alat za košnju trave i sječu šikara. Ni ovaj primjer nije drugačiji.

Poziva prema institucijama vjerojatno je bilo, a čak i da nije park i igralište ne bi smjeli doći do tog stanja. Umjesto da se ravnateljica Dječjih vrtića upozorava zbog neovlaštenih radova, trebala bi biti upozorena zbog činjenice da nije ranije reagirala i pobrinula se da sve izgleda uredno i funkcionalno. Jer to nije problem nastao prije mjesec ili dva, po stanju prije krčenja bolje bi se reklo da je riječ o godinama.

I dok se redovito hvalimo nagradama za uređenost grada i sličnim "uspjesima" čim se malo maknemo od reprezentativnih dijelova grada ruglo nas bode u oči. Čak se ne moramo maknuti ni s Korza. Ostavština nekih boljih vremena, "Vesna", postala je leglo miševa i lagano se raspada. Hvala Bogu da je hotel Park dobio novog vlasnika koji je počeo s čišćenje i obnavljanjem objekta. Ova tema neuređenosti grada mogla bi se proširiti i na prazne lokale na Korzu, u Širokoj i Pijanoj kao i kuće na kojima su još vidljive ratne rane, ali to je tema sasvim drugog članaka.

Ovakvim postupanjem Grad nekim svojim stanovnicima poručuje da ih nije briga, a ako sami pokušaju poboljšati zajedničke javne prostore stići će ih ruka pravde. Tu je i problematičan dio očitovanja na stranicama grada o "zemljištu koje je u vlasništvu Ustanove Dječji vrtić" jer termin jasno implicira da je riječ o gradskom, pa gotovo i privatnom vlasništvu. Sindrom je to političara koji proračun a i imovinu lokalne i državne uprave smatraju svojim, a ne javnim i vlasništvom svih građana. 

Možda ove riječi vuku na promicanje socijalizma kojeg smo prije 25 godina napustili, ali to nije tako. Ovaj članak je pozivanje na zdrav razum koji je napustio one koje smo izabrali. Možda kad stvarno shvate da je narod jači i da mu trebaju služiti, stvari se možda i promijene. Ipak, sudeći po samo pojedinačnim akcijama većih ili manjih grupa, dan kada će vlast slušati narod nije blizu. Nimalo.

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje