Spremni za nove izazove

Bogatim programom pod nazivom „Dani Gimnazije Matija Mesić“ obilježena je 95. obljetnica te obrazovne ustanove. Proslava je počela 18. veljače izložbom „Prvi koraci brodske gimnazije“, nastavljena Gimnazijskom pjesničkom panoramom,  izložbom učeničkih likovnih radova, predstavljanjem školske zbirke pjesama i školskog lista, danima otvorenih vrata, a završena svečanom akademijom u Kazališno – koncertnoj dvorani Ivana Brlić – Mažuranić i svečanom sjednicom nastavničkog vijeća. 

Autor: Anita Benić | Datum objave: 25.02.2013
''Malo je ustanova koje žive i traju toliko dugo, koje se mogu pohvaliti bogatom tradicijom i obiljem uspjeha kao ova škola. Iako smo „stara škola“, odišemo mladošću i entuzijazmom gotovo 1000 učenika, koji su najveće bogatstvo Gimnazije'', rekao je ravnatelj Goran Zavor.

Gimnazija u Brodu je osnovana krajem veljače 1918. godine. Naredbom Kraljevske hrvatsko – slavonske i dalmatinske vlade ukinut je 5. i 6. razred Više pučke škole u Brodu te otvoren I. i II. razred Privremene realne gimnazije u Brodu zagrebačkog tipa, s 210 učenika. Prvi maturanti su iz školskih klupa izašli 1922/23,. školske godine.

Od osnutka te školske ustanove do danas promijenilo se šest država. Gimnazija je tri puta mijenjala školsku zgradu, a na današnjoj lokaciji je od  1974., dok sadašnji naziv nosi od veljače 1992. godine. Brodsku su gimnaziju završile brojne poznate osobe među kojima su: pjesnik Dragutin Tadijanović, akademski glazbenik Mario Penzar, kantautor Zvonko Špišić, profesor  doktor Vinko Brešić, književnik Vladimir Rem, akademski slikari Predrag Goll i Krunoslav Kern, akademici Dubravko Jelčić i Stjepan Babić, političari Zdravko Tomac i Ivica Račan.

Danas je u Gimnaziji u 37 razrednih odjela 984 učenika koji pohađaju programe opće, jezične  i prirodoslovno – matematičke gimnazije. U toj je obrazovnoj ustanovi  85 djelatnika, od kojih 72 nastavnika i tri stručna suradnika.

''Ove godine imamo 232 maturanta.  Preko 90 posto naših maturanata upisuje željene fakultete, a prošle ih je godine prvi izbor fakulteta upisalo čak 70 posto, što je značajan uspjeh'', ističe ravnatelj Zavor. Dodaje da je prošle godine s odličnim uspjehom godinu završilo 230 učenika, a preko 20 ih  svake školske godine sudjeluje na različitim državnim i međunarodnim natjecanjima. Školski zbor, školski list, poetska radionica Lotus, GLOBE Commenius i Commenius projekti, tamburaški sastav, dramska i likovna radionica, samo su neke od brojnih izvanškolskih aktivnosti u Gimnaziji Matija Mesić, koja do kasnih večernjih sati te kao i subotom postaje okupljalište učenika.

''Nakon 95 godina koliko je prošlo od osnutka brodske Gimnazije, mnogo toga se promijenilo, no neke su stvari ostale iste poput odnosa između profesora i učenika koji se nastoji graditi od samog početka. Pred nama su brojni izazovi i mi smo spremni'', poručuje Zavor.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u danas se očekuje prva odluka

Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova za samoizolirane i teško pokretne osobe

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji