Spot je gotov, slijedi promocija!

Grupa Republika – ona nema veze s politikom, s referendumima, izborima, niti lokalnim političarima. Ovo je novi rock bend na brodskoj glazbenoj sceni, čiji su članovi u nepunih pola godine osnovali sastav, snimili pjesmu i spot za prvijenac Nema više vremena.

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 28.05.2013
Razgovarali smo s Dubravkom Đuričićem, novopečenim vokalom, autorom glazbe i tekstova i dežurnim krivcem za sve što se događa oko Republike.

Dubravko nam je predstavio ostale članove sastava posebno biranim riječima:

Filip Križan (bass gitara) - Najveći mačor u Republici, njega slušamo svi jer je zasigurno temelj Republike, s obzirom na iskustvo i znanje, a i ne priznaje lošu zafrkanciju!

Matija Obradović (gitara) - Zadužen je za tehničke stvari. Mate naviga Republikom i određuje smjer. Kada on priča, svi drugi šute.

Siniša Vasilić (bubanj) - Svi kažu da je Sinki najzgodniji član grupe. On je pobijedio ritam mašinu i u rekordnom roku završio snimanje. Kako Sinki kaže, tako Republika diše!

Kada ste osnovani i odakle ideja?

Republika je krajem 2012. godine započela s autorskim radom. Svi smo bili zadovoljni radom na pjesmama i svidjelo nam se kako te pjesme zvuče, tako da je bez puno muke pao dogovor oko osnivanja autorskog benda. Početkom 2013. godine otišli smo u Zagreb, u studio ZG ZVUK (uz pomoć naše prijateljice Katarine Exle) i sa producentom Hrvojem Prskalom snimili pjesmu Nema više vremena. Snimanje je bilo zaista fenomenalno, uz hrpu pozitivne energije i dobre vibre.

Kako bi opisao vašu vrstu glazbe i kako je prihvaćena u Brodu?

Uglavnom su sve naše pjesme temperamentne, nabijene energijom, a stilski bi bile najbliže punku ili nekoj punk podvrsti. Mislim da je to glazba koja je prihvaćena u cijeloj zemlji i šire, jer su u pitanju melodične pjesme, pjevih linija, razumljivih tekstova i poruka.

Koliko imate autorskih pjesama?

Pjesme nam nisu problem, jer imamo cijeli album već završen. Ono što nam predstavlja jedini i najveći problem je – novac! On nam nikako ne ide u prilog, tako da trenutno nismo u mogućnosti snimiti cijeli album.To je problem koji zasigurno prati mnoge bendove, ali mi se nadamo da ćemo u neko skorije vrijeme uspjeti i taj "problemčić" riješiti.

Snimili ste prvi spot! Gdje je sniman, kakvi su dojmovi?

Spot je sniman u Slavonskom Brodu na nekoliko lokacija, a snimatelji su Slaven Saražin i Bruno Čuljak. Ekipa mnogim Brođanima poznata po spotu kojeg su radili Chaos Addictu za pjesmu Everlasting misery. Snimanje je bilo također "brutalno" dobro. Slaven i Bruno su definitivno genijalci po pitanju svog posla, ali još više od toga izuzetni ljudi s kojima je ovo snimanje bilo zaista predivno iskustvo.

Kako republikanci stoje s nastupima?

Republika u ovoj autorskoj varijanti jos nije imala nastupe. Dogodilo se u više navrata da smo pozivani na pojedine svirke, glazbena zbivanja ili da budemo predgrupa nekim bendovima, no odlučili smo se ne pojavljivati dok ne dođe trenutak za promotivne aktivnosti. Spot je gotov, znači uskoro dolazi promocija!

Na neizostavno pitanje o glazbenim uzorima, Dubravko odgovara: - Naravno da glazbeni uzori postoje, no ne smijem ni započinjati s tom temom, jer ćemo otići u širinu. (smijeh) Recimo da svi imamo neke svoje uzore, ali smo uspijeli pronaći zajedničke tonove kod Ramonesa, The Clash-a, Green day-a, zapravo najviše kod Green day-a. (smijeh)

Što misliš o glazbenoj rock sceni u Hrvatskoj? Koga posebno cijenite od naših izvođača?

Mislim da na našoj glazbenoj sceni postoje vrhunski glazbenici i isto tako bendovi. S obzirom da smo rokerski orijentirani, najviše pratimo takve bendove. Puno je bendova koje volimo, ali svakako posebno cijenimo bendove koji bez obzira na sve poteškoće i životne situacije, na svojim koncertima se nesebično daju publici.

Biste li svirali na predizbornom skupu da vas angažira neka stranka?

Republika je zaista van političkih zbivanja i aktivnosti. Ne zanima nas politika! Svirati bilo kojoj političkoj stranci, a da nas nitko ne povezuje s radom te stranke, bi bilo zasigurno teško izvedivo, stoga bi tako nešto vjerojatno u startu i otpalo.

Mogu li vas Brođani uskoro slušati negdje?

Ne smijem precizirati lokaciju i datum, ali vrlo brzo će biti prva promocija spota. Najava će ići preko medija i naravno "prijateljskim" putem preko Facebooka.

Standarno pitanje o obožavateljicama sam izostavila, jer je očito da sve gledaju samo u Sinkija! :)

Dečkima želimo sreću i svakako se vidimo na promociji spota!  

{youtube}2Db3REPsB7A|640|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji