Sport kao životni moto

Ivica Brezić - Gips rođen je 9. svibnja 1939.g. u Slavonskom Brodu. Kroz svoj dosadašnji život uvijek je bio prisutan u sportu kao igrač, trener i dužnosnik. Sportska je ikona grada Slavonskog Broda. Svojom silnom energijom ugradio je dio sebe u veliki broj sportaša koje je trenirao. Gips ( nadimak mu je dao školski kolega Krunoslav Barbarić - Baja ) je i dan danas sa nepune 74 godine još uvijek aktivan u Ligi malog nogometa te u rukometu kao trener školske sekcije u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović. Priupitali smo legendarnog Gipsa o svom aktivnom bavljenju sportom, treniranju i radu u sportu.

Autor: Krešimir Grčević | Datum objave: 26.02.2013


Kada ste se počeli baviti sportom i koji su to bili sportovi?

U petom razredu osnovne škole počeo sam trenirati gimnastiku u tadašnjem Društvu tjelesnog odgoja Partizan. Trenirao sam košarku u pionirima " KK Radničkog " i rukomet. Trenirali smo na dva igrališta koja su bila jedno kraj drugog na mjestu današnje Kazališno - koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić.
Zbog svoje građe (visok i vitak ) opredijelio sam se za atletiku koju sam trenirao na stadionu kraj Save u Atletskom klubu Partizan. Bio sam šprinter u disciplinama 100 m, 200 m i 400 m koja je mi je bila najdraža. Tada je atletika bila odlično organizirana u Brodu. Imali smo puno dobrih atletičara i atletičarki. Najbolje ostvarenje bilo mi je na Prvenstvu Hrvatske u Splitu 1959.g. kada sam osvojio 2. mjesto na 400 m i 400 m prepone.

Rukometom sam se počeo baviti 1958.g u RK Radničkom. Klub nije bio dobro organiziran, nije bilo trenera i mi smo bili zapravo zaljubljenici u taj sport. Nakon odsluženja vojnog roka, još kratko vrijeme igram za Radnički. 1963.g. osnivam RK Brod u kojem sam ponovo zaigrao. Nakon 1964. dogodila se fuzija Radničkog i Broda. Radnički nije uspio ući u prvu ligu, a Brod je bolje stajao financijski pa je nastao jedan klub od ta dva i to RK Radnički.

Osim igračke karijere bavili ste se trenerskim poslom ?

Trenirao sam u rukometu mladiće i djevojke, kasnije sam bio sudac i delegat u rukometu, te sudac u atletici i košarci. 1961.g. polažem za rukometnog trenera u Badiji te preuzimam žensku ekipu RK Radničkog. Kasnije sam vodio ženske ekipe rukometnog kluba Slavonija DI, RK Bosnu iz Bosanskog Broda i RK Slavonijatrans. Zadnje što sam trenirao bio je muški rukometni klub Livada.

Kakav vam je bio odnos prema igračima i jesu li usvajali vašu trenersku filozofiju ?

Morali su me slušati i naravno redovito dolaziti na trening. Nisu mi smjeli odgovarati zato što sam ih izvadio iz igre, znali su što ih čeka. Nije smjelo biti prigovora ni na treningu, a ni na utakmici. Morali su me slušati. Tko nije mogao raditi sa mnom, ja sam mu pokazao gdje su vrata. Bilo je takvih. Disciplina je najbitnija inače nema rezultata. Sportaši moraju biti profesionalci, a ne rekreativci.

Mnogi su znali zabušavati. Ako treniraš u paru sa nekim tko zabušava ili ne želi trenirati punim intenzitetom, ti zaostaješ za ostalima. Prošao sam sve škole kao igrač i znam sve moguće cake i podvale.

Igrači su znali da nema noćnog tulumarenja, ja sam obilazio mjesta gdje se izlazilo i vidio ima li koga vani. Nije se nekad tako bavilo sportom kao danas. Nisu sportaši toliko izlazili. Bio je profesionalniji odnos prema treningu i utakmicama i općenito prema sportu. Prije je bila puno veća odgovornost. Danas mnogi treniraju jer misle da bi mogli nešto u sportu zaraditi jer je sport postao biznis.

Možete li nam reći imali razlike između treniranja mladića i djevojaka?

Djevojke je teže trenirati, ali su poslušnije od mladića. One više poštuju sustav igre i dosljednije su u igri. Mladići su po prirodi snažniji i spretniji te često znaju ne slušati. No, ipak su se znali bolje snaći na terenu. I jedne i druge mi je bilo lijepo trenirati.

Posao koji ste obavljali do umirovljenja bio je usko povezan sa sportom ?

Tako je. Od 1961.g. sam radio u Savezu sportova grada Slavonskog Broda gdje sam dočekao i mirovinu 2004.g. Radio sam na jednom te istom radnom stolu od početka do kraja svog posla na stadionu Klasije. Obnašao sam funkciju tajnika Zajednice sportskih udruga i saveza Brodsko - posavske županije. Bio sam voditelj školskih i seoskih sportskih igara te animator sportske rekreacije. Posljednje što sam obavljao bilo je tajnik rukometnog saveza Brodsko - posavske županije, tajnik saveza školskih športskih klubova naše županije i tajnik Lige malog nogometa. U Ligi malog nogometa sam još uvijek aktivan i to kao dopredsjednik. Za svoj doprinos u sportu u sportu dobio sam mnoga  priznanja, nagrade i diplome. Najdraža nagrada mi je bio odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo za žene u Bratislavu 1978.g. i Olimpijske igre u Moskvu 1980.g. gdje sam pratio rukometni turnir. Na tome sam zahvalan Hrvatskom rukometnom savezu.

Koja je vaša poruka mladim sportašima ?

Samo trening i trening. Mnogi bi preko noći htjeli postati zvijezde i reprezentativci, a tako ne ide. Treba biti strpljiv, ne brzati te stalno trenirati jer bez toga nema uspjeha. Današnjoj mladeži puno se je teže odricati nekih stvari jer imaju puno više iskušenja nego ondašnja omladina. Baš zbog toga moraju biti karakterni ako žele biti profesionalni sportaši i uspjeti u životu.

Ivica Brezić - Gips nije još završio svoju priču kao sportski djelatnik u Slavonskom Brodu. Ovaj veliki stručnjak, skroman i marljiv čovjek zasigurno još može dosta toga pružiti. Dokle god bude mogao, biti će aktivan te pružati primjer svima kako se voli sport u svom gradu.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa U Wuhanu

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja