Spomenik poginulim braniteljima Hrvatske u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 16. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.05.2020
Spomenik poginulim braniteljima Hrvatske u Slavonskom Brodu
 1881. u gradiću  Lichterfelder, u blizini Berlina pušten u rad prvi tramvaj na struju.

1895.  Gradsko poglavarstvo Broda, prihvatilo je prijedlog, da se sagradi nova bolnica. Za lokaciju su predložene župnička livada i prostor bivše tkalačke škole u tzv. Srpskom sokaku danas Štamparevoj ulici. Bolnica je sagrađena na zgarištu bivše tkalačke škole i svečano otvorena 1. travnja 1898. godine. 

1909. u Bosanskom Brodu održane su prve velike utrke konja na koje su svoja grla doveli uglavnom turski begovi iz šire okolice. 

1920. Ivana Orleanska, francuska nacionalna heroina proglašena je svetom na današnji dan. 

1953. u brodskoj Tehničkoj školi otvorena je izložba likovnih umjetnika Hrvatske. Izloženo je 65 radova između kojih Motike, Mišea, Filakovca, Kovačevića, Šulentića, Vajića, Šimunovića, Gecena, Glihe, Lovrenčića i drugih. 

1992. Prilikom povlačenja JNA je digla u zrak  i uništila bihaćki aerodrom Željavu, koji je bio najveći vojni podzemni aerodrom za avione u Europi i nekadašnja baza JNA. Aerodrom se nalazio ispod planine Plješivice kod Bihaća, bio u punoj funkciji od 1968. godine, i vrijedan 6 milijardi američkih dolara.

1995. U Novoj Gradiški otvorena je Uprava šuma Javnog poduzeća „Hrvatske šume“. U sastavu Uprave šuma Nova Gradiška su i šumarije u Okučanima, Staroj Gradiški, Novskoj i Jasenovcu, a gospodarit će sa 70.000 hektara šumskih površina. 

2004. u Slavonskom Brodu u parku Klasije  otkriven je spomenik poginulim braniteljima Hrvatske na kojem je izliveno 399 imena i predstavlja trajni spomen na branitelje s područja bivše općine Slavonski Brod, poginule u Domovinskom ratu. Djelo je rad akademskog kipara  Ante Brkića simbolizira majku s djetetom koje pruža stiliziranom  grbu ispod kojeg su upisana imena poginulih. Već po samom postavljanju  spomenika bilo je jasno kako je Brod, kao rijetko koji grad u Hrvatskoj, dobio jedan od najdojmljivijih znakova sjećanja na svoje vitezove. 

2006. Dubravko Jelčić, književni povjesničar, kritičar i esejist proglašen je za počasnog građanina grada Slavonskog Broda. 

2010. Održani veliki prosvjedi u Kataloniji protiv ograničavanja autonomije Katalonije koje je nametnula središnja španjolska Vlada.

2013. HI Records objavio je novi glazbeni album Brođanina Franje Kneževića, narodnog pjesnika, skladatelja i pjevača. Na  albumu „Siroma“ objavljeno je 11 novih skladbi koje će, kako se najavljuje doživjeti veliki uspjeh kao i prethodni album.

2018.  u Gospiću je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić i šest sestara mučenica otvorio postupak beatifikacje Božjih sestara iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog-Zagreb, koje su stradale od  komunističkog režima i mržnje prema vjeri.

Rođeni na današnji dan: Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj (1856), Marcel Proust, francuski književnik (1856), Desanka Maksimović, pjesnikinja (1898),  Henry Fonda, američki glumac (1905.), Pavle Vuisić, glumac (1988),  Pierce Brosnan,  glumac (1953), Sanja Pilić, književnica, (1954),  kuglačica i političarka, Biserka Perman (1955.), Mehmet MuratIldan, turski pisac (1965.), američka pjevačica i glumica, Janet Jackson (1966.), Gabriela Sabatini,, argentinska tenisačica (1970).

Umrli na današnji dan su: Eliot Ness, poznati američki agent (1957.), Irwin Shaw, američki pisac (1984),  Božo Težak, hrvatski kemičar (1980), Sammy Davis Junior, američki zabavljač (1990), Alija Sirotanović, heroj socijalističkog rada (1990),  Giuseppe de Santis, talijanski filmski redatelj (1997), Božidar Orešković, hrvatski glumac (2010).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja