Spomen - obilježje na gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 29. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.08.2021
Spomen - obilježje na gradskom groblju u Slavonskom Brodu


 1521. Turci osvajaju današnji Beograd. 

 
1526. turski sultan Sulejman II. pobijedio je na Mohačkom polju ugarsko-hrvatskog i češkog kralja Ludovika II. koji je poginuo. Hrvatske zemlje postaju prva linija obrane kršćanskog Zapada od islama („predziđe kršćanstva“).
 
1885. Njemački inženjer Gottlieb Daimler patentirao je prvi motocikl.
 
1945. Sovjeti isprobali svoju prvu atomsku bombu.
 
1966. Posljednji komercijalni koncert Beatlesa (Candlestick Park u San Franciscu) održan je na današnji dan. 
 
1990. Ustavni sud RH poništio je prije točno dvadeset pet godina, odluke skupštine općine Knin, Donji Lapac, Gračac, Vojnić, Dvor, Glina, Obrovac i Benkovac o osnivanju "Zajednice općina sjeverne Dalmacije i Like". 
 
1991. HRT počeo s emitiranjem program „Za slobodu".
 
1991. glasoviti govor hrvatskog pjesnika Vlade Gotovca na velikom skupu ispred Komande Pete vojne oblasti.
 
1992. Za Slavonski Brod oglašena je opća opasnost pet puta, a grad je pogođen s 40 granata.
 
1993. u 74. godini života, umro je Ivan Tomac, novinar i publicist, rođen u Bickom Selu u kojem je uglavnom proveo čitav život. Nakon Drugog svjetskog rata bio je urednik „Glasa Slavonije“, potom prolazi križni put političkog stradalništva na Golom otoku. Ostavši bez posla, stana i građanskih prava, mukotrpno se snalazi, ali ne prestaje pisati. Pasionirano je 32 godine uređivao „Slavonski narodni kalendar“ i surađivao u „Brodskom listu“. Ostavio je impresivan opus zapisa o rodnoj Slavoniji.
 
1995. pokrenuta je NATO-ova vojna operacija protiv bosanskih Srba.
 
1996. Na gradskom groblju u Slavonskom Brodu završeni su radovi na izgradnji Spomen-obilježja i grobnice za pripadnike Hrvatskih oružanih snaga NDH, građen na poticaj i u organizaciji Hrvatskog domobrana iz Slavonskog Broda. Neposredni poticaj za gradnju bilo je otkriće kostiju stotinjak hrvatskih domobrana koje su partizani streljali 1945. godine u šumi u Starom Slatiniku. Projekt je izradila inž. Alojka Čizmek, veliki devet metara visoki križ od hrastovine dobivene u Starim Perkovcima izradio je stolar Drago Mirković, a sredstva za radove donirali su brojni pojedinci i pravne osobe. 
 
2005. Uragan Katrina pogodio je američku obalu Meksičkog zaljeva i gotovo potpuno poplavio grad New Orleans u saveznoj državi Louisiani. Poginulo je više od 1.000 osoba a 500.000 moralo je napustiti svoje domove.
 
2005. službeni prestanak djelovanja KP Sovjetskog Saveza.
 
2020. istaknuti povjesničar umjetnosti, galerist, ekonomist, publicist i hrvatski emigrantski intelektualac Ante Glibota preminuo je u Parizu u 76 godini od posljedica zaraze koronavirusom. Bavio se izdavaštvom i spada među Hrvate s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima.
Rođeni na današnji dan su: Ivan Krajačić, hrvatski političar (1906.), švedska glumica, Ingrid Bergman (1915.), Charlie Parker, američki jazz glazbenik (1920.), hrvatski redatelj Mate Relja (1922.), američki političar i senator, John McCain (1936.), Michael Jackson, američki pop glazbenik (1958), Milivoj Bebić, hrvatski vaterpolist (1959.), hrvatski glumac, Predrag Vušović (1960.), Ivica Petanjak, hrvatski biskup (1963).
 
Umrli na današnji dan su: švedska glumica Ingrid Bergman (1982.), Lee Marvin, američki glumac (1987.), Josip Babogredac, slikar (1989), Zlatka Radica, hrvatska operna pjevačica (1990), Marko Todorović, glumac (2000), hrvatski slikar Ivan Lacković Croata (2004.), Gene Wilder, američki glumac i komičar (2016).

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja