Spomen–obilježja poginulim braniteljima i djeci u Domovinskom ratu

Dogodilo se na današnji dan 30. listopada

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.10.2019
Spomen–obilježja poginulim braniteljima i djeci u Domovinskom ratu
 1888. Amerikanac John Loud, patentirao je kemijsku olovku.

1906. rođen je u Ličkom Cerju Tomo Brkljačić. Postavljen je 1949. za glavnog i odgovornog urednika „Brodskog lista“ i na tom mjestu je ostao do kraja 1962. godine. Nakon odlaska u mirovinu i dalje je novinarski aktivan. Bio je dopisnik „Politike“ i „Požeškog lista“. Umro je 19. studenog 1988. godine. 

1921. rođen je u Brodu na Savi Vuk Milčić, sin Aleksandra i Zore, kćeri Ivane Brlić Mažuranić. Radi kako inženjer projektant. Njegovi projekti iz tog vremena su most preko Kupe u Sisku, željeznički nadvožnjak u Rijeci, most preko kanala Rječina, a najznačajniji projekti Most mladosti u Zagrebu, most preko Drave u Donjem Miholjcu, krovište stadiona na Poljudu u Splitu i reaktorski spremnik Nuklearne elektrane Krško. Umirovljen je 1992. godine. Umro je u ožujku 2008. godine i sahranjen je u Brodu. 

1939. srušena je kuća u Mesićevoj ulici br. 21, u kojoj se rodio jedan od najpoznatijih i najslavnijih Brođana – nadbiskup vrhbosanski dr. Josip Stadler. Gradilište je kupio poznati brodski gostioničar Jaco Lazić, zakupnik poznatog brodskog lokala Sremac. Na mjestu gdje se nalazila Stadlerova kuća postavljena je spomen-ploča. 

1961. donesena je u SSSR- u odluka da se Staljinovo tijelo izbaci iz mauzoleja u kojem je bilo pohranjeno zajedno s lešom Vladimira Iljiča Lenjina.

1965. konstituiran je ogranak „Matice hrvatske“ u Brodu. Za predsjednika ogranka izabran je Vladimir Rem. 

1973. Završen most Bospor koji povezuje Europu i Aziju.

1989. umro liječnik Dinko Berković, rođen u Stari gradu na Hvaru 25. studenoga 1897. godine. Osnivač je „Crvenog križa“ u Brodu 1946. i Društva „Naša djeca“ 1962. godine. Njegovom je zaslugom kupljen objekt dječjeg ljetovališta Društva „Naša djeca“ u Stari gradu na Hvaru. 

1993. Uoči dana Svih svetih i Dušnoga dana, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu posvećeno je novo podignuto spomen-obilježje svim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama koji su pali tijekom domovinskog rata. Na tom groblju (1993. godine) leže 184 hrvatska branitelja i 87 žitelja Broda koji su stradali u svojim domovima i na gradskim ulicama, a od njih je je čak 17-ero djece. Njima su Brodsko-posavska županija i grad Slavonski Brod zajedničkim snagama podigli spomen – obilježje prema ideji akademskog kipara Branka Ružića, a uz županiju i grad izradu su financirali i privatni brodski klesari te javna poduzeća grada. 

1999. U Slavonskom Kobašu otvorena novosagrađena područna Osnovne škole Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovca. Na 970 metara kvadratnih smješteno je 5 učionica, knjižnica, 4 kabineta, kuhinja, višenamjenski prostor, garderoba, sanitarni čvorovi, dovoljno za 169 učenika u 8 razrednih odjeljenja. Sredstva u visini 5.8 milijuna kuna osigurali su Ministarstvo prosvjete i športa,, Brodsko-posavska županija i Općina Oriovac.

2000. Udruga Hrvatska žena Slavonskog Broda nakon višegodišnjih nastojanja uspjela ostvariti svoj cilj –ispred Osnovne škole Huge Badalića otkriveno spomen obilježje posvećeno djeci poginuloj u Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata. Čak 28-ero djece, više nego u bilo kojem drugom gradu, zaustavljeno je u koraku, igri i bezbrižnosti, „djevojčica sa strahom u očima“ rad akademskog kipara Antuna Babića podsjećat će generacije koje dolaze na naše male sugrađane koji nikada nisu dočekali mir. 

2008. Glazbena škola u Slavonskom Brodu posljednji put mijenja naziv u Glazbena škola Slavonski Brod te dobiva dozvolu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za početak rada Srednje glazbene škole pri Glazbenoj školi Slavonski Brod. 

2012. Mirni građanski prosvjed za čisti zrak okupio je više od dvije tisuće Brođana na slavonskobrodskom Korzu. Prosvjed je organizirala Facebook grupa „kad ako ne sad- Brođani ne dajte da nas truju. Brođani su potaknuli da se o problemu priča glasnije i javno. Tim povodom u Slavonski Brod stigao je i Mihael Zmailović, ministar zaštite okoliša. Nekoliko dana kasnije i predsjednik Josipović za boravka u Slavonskom Brodu najavio je da se problem koji nije jednostavan mora riješiti razgovorom na najvišim državnim razinama.  

2014. Završeno renoviranje dijela prostora novogradiške Opće bolnice odnosno odjela Ginekologija. Vrijednost radova za uređenje 180 metara kvadratnih iznosilo je 790 tisuća kuna, a izvođač je bila tvrtka Promet gradnja d.o.o iz Požege.

2016. Grad Slavonski Brod ponovno u Radničkom domu organizira plesnu večer za građane treće životne dobi.

2017. preminuo Vlado Štefančić, voditelj, glumac i dugogodišnji ravnatelj kazališta Komedija u Zagrebu i utemeljitelj hrvatskog mjuzikla..

2017. Križevački biskup Nikola Kekić zaredio je Romana Stupjaka, sina  župnika iz Kaniže (Brodsko-posavska županija) župnika  Nikole. Roman je ujedno prvi svećenik iz mjesta ikada zaređen. 

Rođeni na današnji dan su: Fjodor Mihajlović Dostojevski, ruski književnik (1851.), Paul Valéry, francuski književnik (1871.), Milić Stanković - Milić od Mačve slikar i književnik (1934.), hrvatski glumac Zvonimir Zoričić (1948.), Lepa Brena, jugoslavenska folk pjevačica (1960.), Diego Armando Maradona, argentinski nogometaš (1960.), hrvatski političar Zoran Milanović (1966.), Dijana Bolanča hrvatska glumica (1974.). 

Umrli na današnji dan su: Silvije Strahimir Kranjčević (1908.), Joseph Pulizer, američki novinar i publicist (1911.), Gustav Krklec, hrvatski književnik (1977.), Matko Peić, hrvatski povjesničar umjetnosti (1999.), Stanko Horvat, hrvatski skladatelj (2006.), Ivo Perišin, hrvatski političar (2008.), Ico Voljevica, hrvatski slikar i karikaturist (2008.), Zehra Deović, pjevačica sevdalinki (2015.).

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji