Spojen most preko Save između Hrvatske i BiH kod Svilaja!

Građevinski radnici spojili su most preko Save kod Svilaja, na budućoj autocesti koridora Vc između Hrvatske i BiH, prenose mediji iz susjedne države!

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2019
Spojen most preko Save između Hrvatske i BiH kod Svilaja!
 Povlačenje vodostaja Save omogućilo je da se postavi posljednji dio u sredini mosta. Objektom dugačkim 600 metara spojene su obale Save te države Hrvatska i BiH. Radovi su vrijedni oko 27 milijuna eura, a obje države sufinanciraju ih u istome omjeru. Hrvatska je polovica sredstava u iznosu od 57,97 posto financirana iz kredita EIB-a i bespovratnih sredstava iz CEF fonda.

 
Izgradnja mosta počela je u rujnu 2016. godine, a trebala bi biti privedena kraju ovo ljeto. Ovaj će most značiti puno za paneuropski koridor, no, ipak, u punoj će funkciji biti tek kada budu gotove sve ceste koridora VC,  koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče.
 
Kako je početkom veljače istaknuo državni tajnik Tomislav Mihotić, i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, raspisali su natječaje za nove dionice koridora VC koji bi u konačnici Luku ploče s jedne strane, Sarajevo, Osijek te Budimpeštu s mađarske strane povezao u jednu cjelinu i stvorio prometni tok. Dio autoceste na Dravi do Belog Manastira bi trebao biti gotov do 2021. godine. 
 
Nakon toga ostaje dionica od Belog Manastira do mađarske granice koja je također u pripremi i trebala bi biti gotova do 2023. godine. Mađarska strana 15 do 20 kilometara spoja na svojoj strani također priprema za realizaciju, a i bosanska strana čitav niz natječaja realizira ili je u tijeku natječaj za njihovu realizaciju, pa bi cijeli taj koridor Vc mogao biti gotov, do 2025. godine. 

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja