Špicer u 16 godina doveo najveće hrvatske predstave, mjuzikle, opere i balete u Brod

Kazališno-koncertna dvorana "Ivana Brlić Mažuranić" u 16 godina udvostručila broj programa i dovela najveće hrvatske predstave, mjuzikle, opere i balet u Sl. Brod, sve to je obilježilo mandat Hrvoja Špicera.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 11.04.2018


 Ustanove u vlasništvu grada posljednjih mjeseci biraju nove ravnatelje. Funkciju ravnateljice Kazališno-koncertne dvorane i službeno će od 14. travnja preuzeti Sanja Nuhanović. Dnevnik SBTV-a rezimirao je posljednjih 16 godina rada dvorane koju je svih ovih godina vodio Hrvoje Špicer.

Na mjesto ravnatelja kazališne dvorane tada 28-godišnjak došao je 2002. godine.

"Došao sam u jedno vrijeme koje je još uvijek bilo poratno, u situaciju u kojoj ova dvorana nije ni izbliza izgledala ovako kako izgleda danas, koja je još vidala ratne rane, još uvijek ova sva stakla i prozori nisu bili ostakljeni nego smo imali nekakve drvene pregrade", kaže Hrvoje Špicer.

Od obnove ratnih šteta do ugledne ustanove iz kulture za koju znaju najveći hrvatski ansambli, umjetnici, kazališne kuće. Put nije bio lagan ni brz. Krenula je prvo sanacija pa nabava opreme, a onda i prvi kontakti s najboljima.

"Zapravo je ta obnova trajala 6 do 8 godina, u međuvremenu je došao kolega Ivan Pešorda na mjesto majstora svjetla i tona, čovjeka s ogromnim iskustvom i praktički smo nas dvoje zajedno u suradnji sve radili", dodaje Špicer.

Već 2006. godine u ovom se kazališnom i koncertnom prostoru počinju događati velike stvari. Tako 1. lipnja 20006. u dvorani gostuje Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s "Čarobnom frulom". Veliki finale što se opere tiče bio je 21. rujna 2008. godine kada je u gostovala opera Orfej također zagrebačkog HNK. Naslovnu ulogu igrao je brat Krešimir Špicer.

Nakon dugo, dugo godina publika u Slavonskom Brodu smjestila se uz bok najboljima. Počele su nam gostovati i baletni ansambli, prvo Labuđe Jezero, zatim Bajadera i još niz drugih. Zaboravljenu Miju Čorak Slavensku izvukao je iz zaborava, Dane plesa uzdigao na jednotjednu manifestaciju na koju dolaze samo najbolji ansambli iz Hrvatske. Kada je plesna umjetnost u pitanju ime Hrvoja Špicera stajat će zapisano za povijest. Prvi je čovjek koji je u jednom gradu uspio okupiti sve 4 nacionalne baletne kuće. Bez njega ne bi bilo niti Brodskog glazbenog ljeta i programa u kojima uživamo čak dva mjeseca. Pa ni vanjske pozornice ispred dvorane na platou gdje posljednjih 10-ak godina uživamo u svim glazbenim žanrovima. Jedan se ipak vratio u grad na velika vrata.

"Znao sam da postoji dovoljno glazbenih sladokusaca, pravih poznavatelja glazbe koji to cijene, a to je jazz. Hrvatska jazz scena je oduvijek bila zanimljiva", kaže Špicer.

Dokaz da je Slavonski Brod postao kulturni centar Hrvatske je primjerice korizmeni koncert ansambla "Lado" koji je gostovao tek u 4 grada. Ili gostovanje internacionalnih glazbenika Pavla Mašića i Petrita Cekua. Gledali smo mjuzikle, slušali glazbenike iz cijelog svijeta, uživali u predstavama zagrebačkog, riječkog HNK, Teatra Exit, Kazališta Komedija, Kerempuh...

Sve to zahvaljujući onom početnom entuzijazmu i želji da Slavonski Brod bude više nego grad na rubu države i kulture. Grad u kojega rado dolaze najbolji hrvatski umjetnici. A upravo ti najbolji hrvatski umjetnici poslali su mu nedavno i pismo zahvale za dugogodišnju suradnju u području kulture.

Zadnje vijesti

Luka Martinović brončani u Zagrebu

Nastavlja se obnova Muzeja Brodskog Posavlja, ministarstvo ulaže još 1,5 milijuna kuna

Mladi inovator Roko Lukenda i ove godine organizira sajam robotike na otoku Pašmanu

VIJESTI

MINISTRICA KULTURE U SLAVONSKOM BRODU

Nastavlja se obnova Muzeja Brodskog Posavlja, ministarstvo ulaže još 1,5 milijuna kuna

NAJČITANIJE DANAS

Očekuje se 60 natjecatelja

Mladi inovator Roko Lukenda i ove godine organizira sajam robotike na otoku Pašmanu

FOTO GALERIJA

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima

U Gimnaziji "Matija Mesić" održano Gradsko natjecanje mladeži Crvenog križa

Otvoren 9,6 milijuna kuna vrijedan novi prostor za kajak-kanu klubove