Šokantan i tužan popis zlostavljanih životinja u 2018. godini

Prijatelji životinja donose pregled najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.02.2019
Šokantan i tužan popis zlostavljanih životinja u 2018. godini


 - Nužno je osnivanje inspekcije za zaštitu životinja i provedba Zakona o zaštiti životinja.

Početkom 2019. godine već su zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja i objavila popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018., a ima ih još.

Prijatelji životinja navode da se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

„Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama”, kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja. Dodaje da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, Prijatelji životinja ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, no kazna zatvora i dalje se rijetko izriče. Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Navode i da se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja. Pozivaju građane da na www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Također, ističu važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. „Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja”, poručuje Ivana Lunka i zaključuje da bi se tako učinkovitije provodio zakon.

Ovo su samo neki od primjera: 

1. 1. 2018., Kovačevac u Novoj Gradiški: Ušao u boks i sjekirom razbio kujici glavu 
 
32-godišnji pijani muškarac iskoristio je priliku kada skrbnika nije bilo doma, ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom. Alka je bila prestrašena zbog pucanja petardi i lajala je, zbog čega ju je navodno nasilnik brutalno ubio. Kazneno je prijavljen.
 
2. 1. 2018., Duga Resa: Pas preplašen pucnjevima petardi otrgnuo se s lanca, udario ga vlak
 
Nesretni tornjak, prestravljen pucnjevima petardi, otrgnuo se s lanca i pobjegao od kuće, no skončao je od udara vlaka. Na tračnicama je ležao tri dana.
 
21. 1. 2018.; blizina otočića Karantunića: Zavezao psu kamen oko vrata i bacio ga u more 
 
Splitski i bibinjski ronioci pronašli su u dubini mora mrtvoga psa. Netko manijakalan svezao je psu kamen oko vrata i bacio ga u more gdje je umro u teškim mukama.
 
24. 1. 2018., Kamen u Splitu: Nepoznati monstrum otrovao više od 30 mačaka
 
Tijekom posljednjih pet godina nepoznati monstrum u mjestu Kamen u Splitu otrovao je pužomorom više od 30 mačaka. Trovanja se događaju u isto doba godine, a mačke umiru u strašnim mukama i bolovima. Unatoč prijavama, policija, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija ne reagiraju.
 
31. 1. 2018., Split: Za stravično ubijanje mačića šipkom zatražili samo novčanu kaznu 
 
Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv T. V. (64) zbog kaznenog djela usmrćivanja životinje predloživši samo novčanu kaznu od 9600 kuna. On je pred brojnim svjedocima 23. 12. 2017. metalnom šipkom do smrti zatukao mačića kojega je potom planirao baciti u more. 
 

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu