Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka

Snijeg, kiša, poledica, sjeverac i sjeveroistočnjak, samo su neka od ovih dana uobičajenih obilježja siječnja, i u veljači to neće izostati.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 10.01.2019
Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka
 Sam siječanj je, kažu, ime dobio po (dodatnoj) sječi drva za ogrjev zbog hladne zime, veljača pak poznatija kao"veljača-derača" zbog vrlo niskih temperatura i vrlo hladnog vjetra.

I svidjelo se nekome ili ne, a izbora nema, temperaturni nam se minusi tek spremaju. Prema godišnjoj prognozi mr.Stevana Brace Kneževića, meteorologa amatera iz Trnjana kod Slavonskog Broda, čije se već višedesetljetne prognoze pokazuju vrlo točnima, nazovimo to tako topliji dio siječnja je na izmaku, a stiže "ono hladnije". Od 15. do 25. bit će "zime", jutrima i ispod -10. Mali porast temperature potkraj mjeseca, od 5.veljače opet minusi, polovicom veljače jutrima do -10, danju tek malo u plusu. E, ali, od polovice veljače, u kojoj će u prvoj i trećoj dekadi uz hladnoću, biti "svašta pomalo":snijega, magle, kiše, mraza, kreće porast i jutarnje i pogotovo dnevne temperature. 

-Zadnjih godina treća dekada veljače već je prepoznatljiva po rastu temperature. Istina, početak ožujka "zna" iznenaditi hladnoćom, ali već tada, uz poneki jutarnji mraz, naziru se temperaturni obrisi pretproljeća. Istina, ove godine pretproljeće će malo "kasniti", tek krajem ožujka i početkom travnja stići će toliko željena toplina, i, mnoge iznenaditi, dnevne temperature i preko 20 stupnjeva. Čovjek mijenja sve, pa, nažalost, i vrijeme, što nije dobro, kaže za Brodportal mr. Stevan Braco Knežević, ali, očito, nema nam druge.

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja