Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka

Snijeg, kiša, poledica, sjeverac i sjeveroistočnjak, samo su neka od ovih dana uobičajenih obilježja siječnja, i u veljači to neće izostati.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 10.01.2019
Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka


 Sam siječanj je, kažu, ime dobio po (dodatnoj) sječi drva za ogrjev zbog hladne zime, veljača pak poznatija kao"veljača-derača" zbog vrlo niskih temperatura i vrlo hladnog vjetra.

I svidjelo se nekome ili ne, a izbora nema, temperaturni nam se minusi tek spremaju. Prema godišnjoj prognozi mr.Stevana Brace Kneževića, meteorologa amatera iz Trnjana kod Slavonskog Broda, čije se već višedesetljetne prognoze pokazuju vrlo točnima, nazovimo to tako topliji dio siječnja je na izmaku, a stiže "ono hladnije". Od 15. do 25. bit će "zime", jutrima i ispod -10. Mali porast temperature potkraj mjeseca, od 5.veljače opet minusi, polovicom veljače jutrima do -10, danju tek malo u plusu. E, ali, od polovice veljače, u kojoj će u prvoj i trećoj dekadi uz hladnoću, biti "svašta pomalo":snijega, magle, kiše, mraza, kreće porast i jutarnje i pogotovo dnevne temperature. 

-Zadnjih godina treća dekada veljače već je prepoznatljiva po rastu temperature. Istina, početak ožujka "zna" iznenaditi hladnoćom, ali već tada, uz poneki jutarnji mraz, naziru se temperaturni obrisi pretproljeća. Istina, ove godine pretproljeće će malo "kasniti", tek krajem ožujka i početkom travnja stići će toliko željena toplina, i, mnoge iznenaditi, dnevne temperature i preko 20 stupnjeva. Čovjek mijenja sve, pa, nažalost, i vrijeme, što nije dobro, kaže za Brodportal mr. Stevan Braco Knežević, ali, očito, nema nam druge.

Zadnje vijesti

Zaštitare kod Osijeka propucali bivši zaštitari iz iste firme, pronađen plijen?

Sindikat metalaca Hrvatske najavio za sutra štrajk oko 700 radnika Đure Đakovića zbog neisplaćene plaće za rujan

Kadetima Broda važna pobjeda protiv KA Osijek

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji Istočne tribine stadiona uz Savu

Održan 26. Memorijalni karate kup Slavonski Brod 2019.

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude