Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka

Snijeg, kiša, poledica, sjeverac i sjeveroistočnjak, samo su neka od ovih dana uobičajenih obilježja siječnja, i u veljači to neće izostati.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 10.01.2019
Snijeg, magla, kiša, mraz, pretproljeće će kasniti, tek potkraj ožujka


 Sam siječanj je, kažu, ime dobio po (dodatnoj) sječi drva za ogrjev zbog hladne zime, veljača pak poznatija kao"veljača-derača" zbog vrlo niskih temperatura i vrlo hladnog vjetra.

I svidjelo se nekome ili ne, a izbora nema, temperaturni nam se minusi tek spremaju. Prema godišnjoj prognozi mr.Stevana Brace Kneževića, meteorologa amatera iz Trnjana kod Slavonskog Broda, čije se već višedesetljetne prognoze pokazuju vrlo točnima, nazovimo to tako topliji dio siječnja je na izmaku, a stiže "ono hladnije". Od 15. do 25. bit će "zime", jutrima i ispod -10. Mali porast temperature potkraj mjeseca, od 5.veljače opet minusi, polovicom veljače jutrima do -10, danju tek malo u plusu. E, ali, od polovice veljače, u kojoj će u prvoj i trećoj dekadi uz hladnoću, biti "svašta pomalo":snijega, magle, kiše, mraza, kreće porast i jutarnje i pogotovo dnevne temperature. 

-Zadnjih godina treća dekada veljače već je prepoznatljiva po rastu temperature. Istina, početak ožujka "zna" iznenaditi hladnoćom, ali već tada, uz poneki jutarnji mraz, naziru se temperaturni obrisi pretproljeća. Istina, ove godine pretproljeće će malo "kasniti", tek krajem ožujka i početkom travnja stići će toliko željena toplina, i, mnoge iznenaditi, dnevne temperature i preko 20 stupnjeva. Čovjek mijenja sve, pa, nažalost, i vrijeme, što nije dobro, kaže za Brodportal mr. Stevan Braco Knežević, ali, očito, nema nam druge.

Zadnje vijesti

Deseti dobrotvorni malonogometni turnir na Koloniji: Igramo za Luku!

Slavonski Brod na četvrtom mjestu po smanjenju broja stanovnika

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno