Snijeg i mraz u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 11. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 11.05.2015


 1836. godine u Brodu je padao snijeg, a sutradan je jak mraz uništio gotovu svu ljetinu. Te godine u Brodu i okolici je vladala glad. 

Feldmaršal nadvojvoda Albert, sin pruskog kralja Johana von Sachsen, sa feldmaršalleutenantom Ludvigom Karlom Wilhelmom Freiherom von Gablenz stigao je u posjet brodskoj Tvrđavi 1868. godine. Visoke goste dočekao je gradonačelnik Broda potpukovnik Antun Kottas plemeniti Heldenbergski. 
 
Povjesničar književnosti i pedagog David Bogdanović rodio se u Brodu na današnji dan 1869. godine. Otac Antun bio je u Brodu šeširdžija, a majka iz poznate obitelji grčkog porijekla Malin. Školovao se u Brodu, Požegi i Zagrebu, gdje je diplomirao filozofiju. Bio je činovnik u vladi, te ravnatelj nadbiskupskog liceja i klasične gimnazije u Zgrebu, dopisni član Akademije znanosti i član „Društva književnika Hrvatske“.  Umro je 7. ožujka 1944. godine u Zagrebu.  
 
Na današnji dan umro je 1869. godine prvi zagrebački nadbiskup – kardinal Juraj Haulik. Po narodnosti je bio Slovak, no premda je bio stranac, gajio je prijateljske osjećaje prema hrvatskom narodu. Pri tome ne treba odbaciti ni činjenicu da su Slovaci bili u ponešto sličnom položaju Hrvatima unutar Habsburške Monarhije. Haulik se, primjerice, odupirao uvođenju mađarskoj jezika u Hrvatsku, a podupirao je korištenje hrvatskog. Prilikom nastupa u službu zagrebačkog biskupa izjavio je svećenicima i vjernicima: „Vas molim i zaklinjem da me smatrate svojim i onim koji domovinu vašu smatra svojom domovinom.“ Na poticaj bana Josipa Jelačića i uz privolu cara Franje Josipa, Zagrebačka je biskupija 1852. papinskom bulom Ubi primum placuit uzdignuta u status nadbiskupije. Haulik je time postao prvi zagrebački nadbiskup. Taj događaj bio je važan jer je označio odvajanje Crkve u Hrvatskoj od podređenosti Mađarima. Naime, prije je Zagrebačka biskupija bila podvrgnuta nadbiskupu iz mađarskog grada Kalocse. Juraj Haulik proglašen je i kardinalom 1856. godine. Velika njegova zasluga bilo je osnivanje i potpomaganje ustanova koje su i danas iznimno važne u Hrvatskoj. Tako je stotinama tisuća forinti pomagao Sestre milosrdnice sv. Vinka, koje su kasnije postale poznate po osnivanju istoimene zagrebačke bolnice. Osnovao je danas poznato književno i izdavačko Društvo sv. Jeronima. Osnovao je i jednu od prvih institucija katoličkog socijalnog nauka - Katoličko društvo djetićah, zaduženo za pomoć u školovanju siromašnih naučnika. Omogućio je povratak isusovaca u Zagreb, u kojem i danas djeluju. Uredio je park Maksimir, koji je u njegovo vrijeme nosio naziv Jurjaves (u tom se parku i danas nalazi kapelica sv. Jurja, a nekada je bio i spomenik sv. Jurja koji ubija zmaja, a koji je kasnije premješten pred HNK).
 
1948. godine u mjestu Sredanci kod Slavonskog Broda rođen je Frano Samardžić, novinar i publicist. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Novoj Gradiški. U mladosti je pisao poeziju. Novinarstvom se počeo baviti 1971., a deset godina potom stalni je novogradiški dopisnik Večernjeg lista. Za vrijeme Domovinskog rata redovito je izvještavao s novogradiškog bojišta. Napisao je dvije knjige vezane za tematiku iz Domovinskog rata te izdao i 10 Novogradiških godišnjaka. Za svoj predani rad u novinarstvu dobio je nekoliko prestižnih priznanja. 
 
1974. godine košarkaši KK „Oriolik“ pobijedili su u Brodu na Stadionu „Klasije“ momčad reprezentacie Centralne Afrike sa 106:90. 
 
 
Ostali događaji:
 
Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion.
 
1888. godine rođen je admiral Willis A. Lee, i to kao rođak slavnog američkog generala Roberta E. Leeja - glavnog južnjačkog zapovjednika iz doba Građanskog rata.
 
Gottlieb Daimler i Carl Benz 1924. godine osnovali su tvrtku Mercedes-Benz.
 
Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), organizacija posvećena proučavanju i promociji filmskih umjetnosti i znanosti, osnovana je 1927. godine. Začetnik ideje o akademiji bio je Louis B. Mayer, vlasnik i direktor Metro-Goldwyn-Mayera (MGM).
 
1945. godine dvojica japanskih kamikaza napala su veliki američki nosač zrakoplova USS Bunker Hill. To je bio nosač klase Essex, dug 266 metara, s pogonskim strojem od 150,000 konjskih snaga i sa standardnom posadom od oko 2,600 časnika i mornara.
 
1960. godine agenti izraelske obavještajne službe Mossad (zadužene za vanjsku sigurnost Izraela), u suradnji s agentima službe Shin Bet (zadužene za unutarnju sigurnost), dočekali su bivšeg nacista Adolfa Eichmanna kad se vraćao kući s posla u Mercedesovoj tvornici u Argentini.
 
1981. godine, u dobi od samo 36 godina, umro je slavni jamajkanski glazbenik Bob Marley. Uzrok smrti bio je karcinom.
 
IBM-ovo super računalo Deep Blue 1997. godine pobijedilo je Garryja Kasparova u uzvratnoj partiji šaha postavši tako prvo računalo na svijetu koje je pobijedilo nekog šahovskog prvaka u klasičnom meču.
 
1998. godine Indija je po vlastitim navodima izvršila testiranje svoje najjače nuklearne bombe do tada. Radilo se navodno o bombi termonuklearnog tipa, što znači da se energija oslobađala i na principu atomske fuzije (spajanja atomskih jezgri).
 
Crna Gora je postala 2007. godine 47. članica Vijeća Europe.
 
Rođeni na današnji dan su:Adolf Veber Tkalčević, hrvatski filolog, književnik, književni kritičar i estetičar (1825.), hrvatski slikar i kipar, Maksimilijan Vanka (1889.), Salvador Dali, španjolski slikar (1904.), hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i akademik Franjo Parać (1948.), Radimir Čačić, hrvatski političar (1949.), njemački glazbenik, Christoph Schneider (1966.), Janne Ahonen, finski skijaški skakač (1967.), hrvatski glumac Dražen Bratulić (1971.), Andres Iniesta, španjolski nogometaš (1984.).

Zadnje vijesti

11 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Korizmena duhovna obnova od 16. do 18. ožujka u svetištu Gospe Brze Pomoći

Polusezona za Mladost iz Banovaca puna uspona i padova

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske