Smotrom "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo peto "Ljeto u Sibinju"

Centar Sibinja ponovo je bio središte društvenog života Općine. Smotrom folklora "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo je peto "Ljeto u Sibinju".

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.06.2021
Smotrom "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo peto "Ljeto u Sibinju"


 Popuštanje toplinskog vala i ugodna večer uz nastupe folklornih društava u sibinjskom parku okupio je veći broj posjetitelja željnih druženja i tradicijske kulture. Sve ih je okupio domaći KUD "Tomislav" iz Sibinja.

"Prošle godine imali smo sreću i uspjeli smo održati smotru, sretni smo jer je tako i ove godine. Nadam se da će se uspjeti održati i ostale manifestacije Ljeta u Sibinju. Danas je nastupalo devet društava iz cijele Hrvatske. Bilo je malo pjevačkih skupina, malo plesnih skupina, za svakog ponešto. Svira Tamburaški sastav Fijaker, a Tajana Balaž Jurišić organizirala je svoju etno-reviju, petu godinu zaredom u suradnji s nama. Ovakve manifestacije vraćaju život u općinu, a ova je smotra pod pokroviteljstvom Općine Sibinj. Načelnik Josip Pavić ima jako puno razumijevanja za nas i velika nam je potpora", rekla je prije smotre Ankica Travarević, predsjednica KUD-a "Tomislav", Sibinj.

Već tradicionalno smotra je početak manifestacije "Ljeto u Sibinju" kojom u općini nastoje povezati ljude i očuvati običaje.

"Smotrom folklora započinjemo ovogodišnje Ljeto u Sibinju. Drago nam je da je početna manifestacija okupila toliki broj ljudi. Nadam se da će tako ostati i na svim ostalim programima. Općina Sibinj puno ulaže u naše ruralno područje. Koliko god je to u našoj mogućnosti, potičemo mlade ljude i obitelji neka ostanu u našim krajevima, a isto tako potičemo ovakve kulturne manifestacije koje čuvaju naš hrvatski identitet. Čuvajući njega, čuvamo tko smo i što smo, a time čuvamo zajedništvo i sve ono što smo u prošlosti i sadašnjosti uspjeli stvoriti iz tog zajedništva. Zahvaljujem se domaćem Kulturno-umjetničkom društvu iz Sibinja. Nije lako. Potreban je velik trud da se ostvare izvrsni rezultati i napravi takva ekipa. To je temelj ovakvih događaja. Posebno hvala predsjednici Ankici koja to sve drži pod kontrolom", kaže Krunoslav Eraković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sibinj.

Kulturno-umjetnička društva iz Velike Kopanice, Gornjih Andrijevaca, Strizivojne, Garešnice, Đakova, Josipovca Punitovačkog, Stupničkih Kuta, Novih Perkovaca i Hrkanovaca. Svi sretni što im je dozvoljen rad, probe i nastupi koje su s nestrpljenjem čekali.

"Konačno smo dobili dopuštenje za rad, makar uz ograničenja. Svi smo jedva dočekali. Nakon godinu dana smo se odjenuli. Imali smo dvije-tri probe, ali mi smo uvijek spremni", ističe Darija Rubilović, predsjednica KUD-a "Slavonija" iz Gornjih Andrijevaca.

Slažu se s tim i gosti iz Novih Perkovaca.

"Rad KUD-ova još uvijek nije odobren u potpunosti. I dalje imamo zabrane kojih se pridržavamo. Unatoč tomu, odradili smo nekoliko probi nakon osam mjeseci stanke. To nam nije bio problem. Ekipa je uigrana. Nisam razmišljao o tomu da se nećemo uspjeti pripremiti za ovu večer u Sibinju. Dalje se pripremamo za Vezove koji su naša manifestacija", kaže Robert Adrić, voditelj KUD-a "Perkovčani"iz Novih Perkovaca.

Posebno veseli i broj mladih u kodovima na sinoćnjoj smotri u Sibinju. Među njima i 15-godišnja Gabriela Udovičić iz Strizivojne.

"Odmalena sam s tetkom išla na nastupe. Od treće se godine spremam u narodnu nošnju. Privlačilo me druženje sa starijima, uvijek sam voljela kao najmlađa biti među njima. Onda sam to zavoljela i sad svaki put jedva čekam spremiti se", objašnjava Gabriela koja je člnaica KUD "Šokadija" iz Strizivojne.

A ovo je tek početak Ljeta u Sibinju, tijekom srpnja i kolovoza tu su fišijada, čobanijda, kukurizijada, sportski turniri i smotre folkora. 

Cijelu smotru u svibnju će emitirati Slavonskobrodska televizija.

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa