Smotrom "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo peto "Ljeto u Sibinju"

Centar Sibinja ponovo je bio središte društvenog života Općine. Smotrom folklora "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo je peto "Ljeto u Sibinju".

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.06.2021
Smotrom "Oj, Sibinju, lipo selo naše" počelo peto "Ljeto u Sibinju"


 Popuštanje toplinskog vala i ugodna večer uz nastupe folklornih društava u sibinjskom parku okupio je veći broj posjetitelja željnih druženja i tradicijske kulture. Sve ih je okupio domaći KUD "Tomislav" iz Sibinja.

"Prošle godine imali smo sreću i uspjeli smo održati smotru, sretni smo jer je tako i ove godine. Nadam se da će se uspjeti održati i ostale manifestacije Ljeta u Sibinju. Danas je nastupalo devet društava iz cijele Hrvatske. Bilo je malo pjevačkih skupina, malo plesnih skupina, za svakog ponešto. Svira Tamburaški sastav Fijaker, a Tajana Balaž Jurišić organizirala je svoju etno-reviju, petu godinu zaredom u suradnji s nama. Ovakve manifestacije vraćaju život u općinu, a ova je smotra pod pokroviteljstvom Općine Sibinj. Načelnik Josip Pavić ima jako puno razumijevanja za nas i velika nam je potpora", rekla je prije smotre Ankica Travarević, predsjednica KUD-a "Tomislav", Sibinj.

Već tradicionalno smotra je početak manifestacije "Ljeto u Sibinju" kojom u općini nastoje povezati ljude i očuvati običaje.

"Smotrom folklora započinjemo ovogodišnje Ljeto u Sibinju. Drago nam je da je početna manifestacija okupila toliki broj ljudi. Nadam se da će tako ostati i na svim ostalim programima. Općina Sibinj puno ulaže u naše ruralno područje. Koliko god je to u našoj mogućnosti, potičemo mlade ljude i obitelji neka ostanu u našim krajevima, a isto tako potičemo ovakve kulturne manifestacije koje čuvaju naš hrvatski identitet. Čuvajući njega, čuvamo tko smo i što smo, a time čuvamo zajedništvo i sve ono što smo u prošlosti i sadašnjosti uspjeli stvoriti iz tog zajedništva. Zahvaljujem se domaćem Kulturno-umjetničkom društvu iz Sibinja. Nije lako. Potreban je velik trud da se ostvare izvrsni rezultati i napravi takva ekipa. To je temelj ovakvih događaja. Posebno hvala predsjednici Ankici koja to sve drži pod kontrolom", kaže Krunoslav Eraković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sibinj.

Kulturno-umjetnička društva iz Velike Kopanice, Gornjih Andrijevaca, Strizivojne, Garešnice, Đakova, Josipovca Punitovačkog, Stupničkih Kuta, Novih Perkovaca i Hrkanovaca. Svi sretni što im je dozvoljen rad, probe i nastupi koje su s nestrpljenjem čekali.

"Konačno smo dobili dopuštenje za rad, makar uz ograničenja. Svi smo jedva dočekali. Nakon godinu dana smo se odjenuli. Imali smo dvije-tri probe, ali mi smo uvijek spremni", ističe Darija Rubilović, predsjednica KUD-a "Slavonija" iz Gornjih Andrijevaca.

Slažu se s tim i gosti iz Novih Perkovaca.

"Rad KUD-ova još uvijek nije odobren u potpunosti. I dalje imamo zabrane kojih se pridržavamo. Unatoč tomu, odradili smo nekoliko probi nakon osam mjeseci stanke. To nam nije bio problem. Ekipa je uigrana. Nisam razmišljao o tomu da se nećemo uspjeti pripremiti za ovu večer u Sibinju. Dalje se pripremamo za Vezove koji su naša manifestacija", kaže Robert Adrić, voditelj KUD-a "Perkovčani"iz Novih Perkovaca.

Posebno veseli i broj mladih u kodovima na sinoćnjoj smotri u Sibinju. Među njima i 15-godišnja Gabriela Udovičić iz Strizivojne.

"Odmalena sam s tetkom išla na nastupe. Od treće se godine spremam u narodnu nošnju. Privlačilo me druženje sa starijima, uvijek sam voljela kao najmlađa biti među njima. Onda sam to zavoljela i sad svaki put jedva čekam spremiti se", objašnjava Gabriela koja je člnaica KUD "Šokadija" iz Strizivojne.

A ovo je tek početak Ljeta u Sibinju, tijekom srpnja i kolovoza tu su fišijada, čobanijda, kukurizijada, sportski turniri i smotre folkora. 

Cijelu smotru u svibnju će emitirati Slavonskobrodska televizija.

Zadnje vijesti

Održan pikado turniru povodom 29. obljetnice VRO Maslenica

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

Policija apelira: pripazite na svoje osobne podatke!

VIJESTI

VIDEO

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj