Slavonski Brod prihvatio izbjegle i protjerane iz Iloka

Dogodilo se na današnji dan 17. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.10.2021
Slavonski Brod prihvatio izbjegle i protjerane iz Iloka


 1691. Slavonija oslobođena od Turaka Osmanlija.

1771. granične vojne vlasti počele su u novogradiškom okrugu saditi dudovnjake. Najviše dudovih stabala imali su Oriovac i Kobaš, pa je u Oriovcu u potonjim godinama otvorena svilana. 

1882. imenovan prvi bosanski Reisu-l-ulema, Mustafa Hilmi Hadžmerović.

1888. Thomas Alva Edison patentirao optički fonograf (prvi film).

1926. na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića u Brodu je osnovano Kolo jahača „Ljudevit Posavski“ radi „podizanja konjogojstva i buđenja nacionalne viteške svijesti“ između dva rata. Društvo je imalo 26 članova i uz pomoć biskupa Antuna Akšamovića na Vijušu je napravljen atraktivni hipodrom s natkrivenom tribinom. 

1931. Zloglasni gangster Al Capone uhićen je i osuđen zbog neplaćanja poreza.

1933. Albert Einstein napustio nacističku Njemačku. Postao je američki državljanin 1940. godine i odrekao se Njemačkog državljanstva. Einsteinova prva supruga, također fizičarka, pohađala je školu u Zagrebu.

1989. Turneja Prljavog Kazališta je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada na Trgu bana Jelačića (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca, što je bio predznak raspada Jugoslavije. 

1990. hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu službenu utakmicu protiv reprezentacije SAD. Hrvatska je pobijedila 2:1, a kapetan reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar.

1991. Krizni štab općine Slavonski Brod dobio je pisani nalog od potpredsjednika Vlade RH, Mate Granića da organizira prihvat oko 10 tisuća Iločana koje su okupatori protjerali iz njihovih domova. Bio je to naš prvi susret s izbjeglicama i izbjegličkom problematikom koja je uspješno riješena. Od najavljenog broja prognanika iz Iloka na području općine Slavonski Brod prihvaćeno je 2.538 osoba od kojih se tijekom noći njih 1917 uputilo u pravcu Zagreba, tako da je na području općine Slavonski Brod i područjima 26 Mjesnih zajednica, smješteno 621 prognanik iz Iloka.

1993. UN 17. Listopada proglasio Svjetskim Danom protiv siromaštva.

1995. Dovršenje prvog dijela gradske plinske mreže u Slavonskom Brodu svečano je obilježeno paljenjem plinske baklje u Naselju dr. Ante Starčevića. Izgrađenom dionicom mreže u dužini 13 kilometara osigurano je priključenje oko 800 domaćinstava i nekoliko većih potrošača.

1997. Na Kubi u mauzolej u Santa Clara sahranjen Ernesto "Che" Guevara, trideset godina nakon ubistva u Boliviji.

1998. U Londonu, gdje se oporavljao od operacije, uhapšen bivši čileanski diktator Augusto Pinochet.

2011. U odvoračka sela - Krajačići, Grižići, Jakačina Mala, Čelikovići i Grgurevići konačno su riješili višegodišnji problem opskrbom pitkom vodom. Stalne nestašice prisilile su odgovorne da taj problem riješe. Tako je i bilo pa su od 17. listopada 2011. godine navedena mjesta priključena na pitku vodu.

2020. potpuno izgorio u požaru putnički vlak koji je prometovao na relaciji Osijek – Virovitica, a žrtava nije bilo. Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo uslijed tehničkog kvara na motoru. 

Rođeni na današnji dan su: Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica (1897.), papa Ivan Pavao I. (1912.), Arthur Miller, američki književnik (1915.), Mak Dizdar, bosanskohercegovački pjesnik (1917), Montgomeri Klift, američki glumac (1920), hrvatski glumac Galiano Pahor (1955.), Eminem, američki rap glazbenik (1972.). 

Umrli na današnji dan su: graditelj violina Giuseppe Antonio Guarneri (1744), Frederic Chopin, poljski skladatelj (1849), Vladimir Gortan, hrvatski političar (1929), Jay Livingston, američki skladatelj (2001), Zekerijah Đezić, tv voditelj i pjevač sevdalinki (2002).

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja