Slavonski Brod ostvario najlošiji rezultat po pitanju zelene energetske tranzicije

Osijek najspremniji među velikim gradovima za zelenu (energetsku) tranziciju u Hrvatskoj, Đakovo prvak među gradovima s manje od 35.000 stanovnika

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.07.2021
Slavonski Brod ostvario najlošiji rezultat po pitanju zelene energetske tranzicije


 Vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon objavila je Analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, prvo istraživanje ovog tipa u Hrvatskoj. Glavni ciljevi studije bili su istražiti spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova na zelenu tranziciju te dati uvid u aktualno stanje na području energetike.

Od slavonskih gradova u Studiju su bili uključeni Osijek u kategoriji velikih gradova (≥ 100.000 stanovnika), Slavonski Brod u kategoriji srednjih gradova (50.000 – 100.000 stanovnika) te Vinkovci, Đakovo i Vukovar u posebnoj kategoriji malih gradova (<35.000 stanovnika). 

Istraživanje se temeljilo na analizi pet različitih indeksa – strateško energetsko planiranje, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, potrošnja energije u sektoru zgradarstva, potrošnja energije u sektoru prometa i potrošnja energije u sektoru javne rasvjete, a zaključno je napravljen Kompozitni indeks kojim su definirani i gradovi prvaci prema ukupnoj spremnosti na zelenu (energetsku) tranziciju. 

Tako je prema Kompozitnom indeksu Grad Osijek prepoznat kao najspremniji među velikim gradovima u Hrvatskoj za zelenu (energetsku) tranziciju, dok je među malim gradovima s manje od 35.000 stanovnika to Grad Đakovo. 

Slavonski su se gradovi na nacionalnoj razini istaknuli i u pojedinačnim promatranim indeksima. Grad Osijek je u kategoriji strateškog energetskog planiranja podijelio prvo mjesto s Rijekom i Zagrebom, dok je samostalno najbolji u potrošnji energije u sektoru javne rasvjete. Grad Đakovo zauzeo je prvo mjesto u kategorijama potrošnja energije u sektoru zgradarstva i sektoru javne rasvjete, dok je u kategoriji strateškog energetskog planiranja prvo mjesto podijelio s Koprivnicom. Kao najbolji se u kategoriji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora među gradovima s manje od 35.000 stanovnika istaknuo Grad Vinkovci, koji je zauzeo uvjerljivo prvo mjesto. 

Prema rezultatima istraživanja, Grad Slavonski Brod treba uložiti dodatne napore kako bi pojačao svoju spremnost po pitanju zelene (energetske) tranzicije, s obzirom da je, prema Kompozitnom indeksu, ostvario najlošiji rezultat među svih 20 promatranih gradova. 

Uspoređujemo li slavonske gradove međusobno, Osijek i Đakovo su najbolji u kategoriji Strateško energetsko planiranje, Vinkovci su najbolji u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, Đakovo u kategoriji potrošnje energije u sektoru zgradarstva, Osijek, Đakovo i Vukovar podjednako su dobri po potrošnji energije u sektoru prometa, a Osijek i Đakovo u potrošnji energije u sektoru javne rasvjete. 

Osim analize aktualnog stanja, Studija daje i prikaz primjera dobre prakse kojima je ideja inspirirati ostale gradove na uključivanje u zelenu tranziciju. 

S više od 50 stručnjaka specijaliziranih za poslovno savjetovanje privatnog i javnog sektora, razvoj inovacija, digitalnu transformaciju, regulatornu reformu, EU i financijsko savjetovanje, Apsolon je danas vodeća hrvatska konzultantska tvrtka. Cjelokupno istraživanje nalazi se na poveznici.

Zadnje vijesti

Održani 24. po redu Rešetarački susreti pjesnika

Marsonia slavila na gostovanju u Pleternici unatoč igraču manje i ranom vodstvu domaćih

30. obljetnica osnutka 121. brigade HV Nova Gradiška

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni