Slavonski Brod nakon Broda na Savi

Dogodilo se na današnji dan 29. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.05.2019
Slavonski Brod nakon Broda na Savi


 1867. stvorena je Austro-Ugarska monarhija, s vladarima iz dinastije Habsburg. U monarhiji su živjeli Nijemci, Talijani, Furlani, Hrvati, Mađari, Poljaci, Slovaci, Slovenci, i drugi manji narodi. Pred kraj prvog svjetskog rata početkom listopada 1918. godine monarhija je prestala postojati.

1909. osnovano je u Brodu Društvo za poljepšavanje grada, s ulogom da građansku inicijativu potiče u pravcu boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg življenja. 

1929. U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji.

1932. Hrvatsko dobrotvorno gospojinsko društvo u Brodu na Savi prvi je put upriličilo proslavu Majčinog dana, koji se po naputku Ministarstva prosvjete Kraljevine Jugoslavije obilježavao u svibnju. 

1934. rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije, prihvaćen je prijedlog Gradskog poglavarstva u Brodu na Savi, na čelu s gradonačelnikom dr. Henrikom Duffekom, da se Brodu na Savi promijeni ime u Slavonski Brod. 

1953. osnovano je Zagrebačko dramsko kazalište Gavella. 

1964. zaslužni sportski djelatnik Broda Branko Šepić, osnivač i predsjednik Hazena saveza Hrvatske i Jugoslavije, dopredsjednik Šahovskog saveza Hrvatske i Olimpijskog odbora šahovske olimpijade u Dubrovniku – dobio je vrhunsku Svibanjsku nagradu, kao priznanje za dugogodišnji uspješni rad na unapređivanju sporta u Brodu i Hrvatskoj. 

1969. Hrvatski pjesnik i književnik Valentin Benošić, rođen 9. veljače 1941. u Stružanima, umro je 29. svibnja 1969. godine.

1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, prije početka finala Kupa europskih prvaka u nogometu između talijanskog Juventusa i engleskog Liverpoola, došlo je do jedne od najvećih tragedija u povijesti nogometnih natjecanja. Za vrijeme tučnjave navijača srušio se zid tribina. Posljedica je bilo 39 mrtvih, i preko 600 ozlijeđenih. 

1990. Boris Jeljcin izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije.

1998. Otvorena je u Gornjoj Vrbi novoizgrađena zgrada područne škole „Vladimir Nazor. Škola je izgrađena sredstvima iz donacije organizacije Unido sa sjedištem u Londonu, a izvođači radova bili su iz Novog Zelanda. Donator je financirao izgradnju do pod krov, a sve ostalo najvećim dijelom iz sredstava Općine i Županije Brodsko-posavske.

1999. Hrvatska je odbila zahtjev Haaškog tribunala za pokretanje istrage o zločinima počinjenim nad srpskim civilima u operaciji „Oluja“ u kolovozu 1995. godine.

2004. Ivica Šerfezi hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe umro je u 69. godini u Zagrebu. Tijekom 46 godina dugoj pjevačkoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. 

2008. Proglašen Nacionalni park Una. 

Rođeni: Dante Alighieri, talijanski pjesnik (1265.), Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski političar, književnik i povjesničar (1816.-), John F. Kennedy, američki političar i predsjednik (1917.), Mića Tatić, glumac (1923.), Ivanka Boljkovac, hrvatska operna pjevačica (1955.).

Umrli: John Barrymore, američki glumac (1942.), Romy Schneider, austrijska glumica (1982.), Erich Honecer, lider Istočne Njemačke (1994.), Ivica Šerfezi, hrvatski glazbenik (2004.), Krešimir Čupak, liječnik (2010.), Denis Hoper, američki glumac(2010.).

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“